Liesbeth Schwartz en Claudia De Moor zijn twee succesvolle vrouwelijke ondernemers die er beiden al een inspirerend parcours hebben opzitten. Ze blijven hard werken aan en in hun bedrijf, maar zetten hun aanzienlijke netwerk ook in om de stad Lier nationaal en internationaal economisch op de kaart te zetten. “Ondernemen is vooral mensen meekrijgen in je verhaal”, weten Liesbeth en Claudia. “Je moet ze vastgrijpen en enthousiasmeren met een idee en niet meer loslaten. Dat doen wij iedere dag, in onze bedrijven en in onze stad.”
We hebben afgesproken met de twee ondernemende dames in Constant, het nieuwe coworking- en congrescentrum in het centrum van Lier dat Liesbeth Schwartz recent samen met haar echtgenoot opende. Het prachtig gerestaureerde en gerenoveerde historische pand straalt kwaliteit, klasse en ambitie uit. De ideale locatie dus voor een uitgebreide babbel over vrouwelijk leiderschap, economische opportuniteiten en stadsontwikkeling. “Dit pand – gebouwd in het begin van de 15de eeuw en in Lier gekend als ’t Schaekberd – heeft altijd al mensen samengebracht”, vertelt Liesbeth Schwartz. “Bijna 500 jaar als brouwerij en later als stadskantoor. Dat verhaal van verbinding willen wij als nieuwe eigenaars verderzetten door hier ondernemers en bedrijven te ontvangen en te huisvesten. Met Constant willen we opnieuw een steentje bijdragen aan de economische ontwikkeling van Lier. Bedoeling is om onze stad te promoten bij een breed nationaal en internationaal publiek. Door jonge en startende ondernemers coworking spaces aan te bieden. Maar zeker ook door gevestigde waarden naar hier te halen, zodat er een interessante wisselwerking kan ontstaan met een positieve impact op de stad en haar ondernemers.”
“We willen met alles wat we doen een positieve impact hebben”
Liesbeth Schwartz
Vriendinnen
Positieve impact genereren. Uiteindelijk is dat waar Liesbeth en Claudia met hun ondernemerschap vooral naar streven. “We zijn beiden sterk verbonden met de Pallieterstad en al flink wat jaren actief als ondernemers”, vertelt Claudia De Moor. “Toch zijn we pas in 2018 door Willy Ivens, de oud-directeur van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen, op een netwerkevent aan elkaar voorgesteld. Dat was een schot in de roos, want we hadden onmiddellijk een goede klik en intussen zijn we goede vriendinnen geworden. Maar ook als ondernemers hebben we veel aan elkaar. We zijn elkaars klankbord en kunnen ook ongelooflijk goed sparren samen. Werp ons een vaag idee voor de voeten en we maken er wel iets moois van (lacht).”
Empathisch
Die positieve ingesteldheid typeert volgens Liesbeth en Claudia ook hun ondernemerschap en leiderschapsstijl. “Als vrouwen zijn we sowieso beter in het benadrukken van het positieve”, denkt Claudia De Moor. “Vooral in je communicatie naar medewerkers toe is dat vandaag heel belangrijk geworden. Een ‘kwaaie’ baas is niet meer van deze tijd. Een leidinggevende moet empathisch zijn en dat durven en kunnen tonen. Daar hebben we als vrouwen denk ik wel een streepje voor. Dat wil niet zeggen dat je alles maar goed moet vinden. Je mag - en moet - nog altijd kwaliteit verwachten van je mensen.
Wanneer iets niet goed loopt mag je dat benoemen, alleen is de manier waarop belangrijk. Een roepende en tierende baas, die lost geen problemen op. Die drijft enkel de medewerkers richting uitgang. Een goede leider geeft verantwoordelijkheid aan zijn of haar mensen, maar mag dan ook verwachten dat de medewerker deze opneemt. Je moet echt niet elk probleem zelf oplossen. Medewerkers kunnen dat heel goed zelf of ze kunnen het minstens proberen.”
Familie
“Iedereen maakt fouten”, vult Liesbeth Schwartz aan. “Dat is op zich niet erg. Wel moet je er als leidinggevende voor zorgen dat er iets uit die fouten geleerd wordt. En focus zeker niet enkel op het negatieve. Blijf altijd ook het positieve benoemen. Zeker voor jongere medewerkers is dat heel belangrijk. Ik merk dat we jonge mensen tegenwoordig echt moeten leren communiceren. Ze moeten hunschermpjes loslaten en in interactie gaan met echte mensen. Als leider moet je hierin het goede voorbeeld geven en duidelijk laten zien dat je bereikbaar bent. Dat ze je altijd mogen aanspreken wanneer ze met een vraag of probleem zitten. Persoonlijk zijn mijn medewerkers een deel van mijn familie. Wanneer zij een probleem hebben, heb ik er ook één. En dan zoeken we samen naar een oplossing. Dat is voor mij absoluut ook leiderschap tonen.”
“We zijn elkaars klankbord en kunnen ook ongelooflijk goed sparren samen. Werp ons een vaag idee voor de voeten en we maken er wel iets moois van.”
Claudia De Moor
Win-win
Goed leiderschap is voor Claudia en Liesbeth ook werken aan de omgeving waarin je leeft en onderneemt. Samen hebben ze daarom de jongste jaren al heel wat initiatieven genomen om het economische weefsel van Lier te versterken. “Met Lier4business, de B2B-vereniging voor, met en door Lierse B2B-ondernemers die ik opgericht heb en waarvan Liesbeth intussen ook een zeer actief bestuurslid is, zetten we ons in om het economische potentieel van onze stad te ontwikkelen”, zegt Claudia De Moor. “We doen dit door uitdagingen te detecteren en dan aan te pakken met de nodige steun.”
In volle coronaperiode slaagde de vereniging er zo in om het tekort aan stageplaatsen voor Lierse studenten weg te werken. “We merkten dat heel wat studenten omwille van de pandemie en de bijhorende restricties niet meer terecht konden op hun stageplek in Antwerpen of Brussel”, legt Liesbeth Schwartz uit. “Gelukkig zijn er in Lier heel wat bedrijven die deze studenten een meer dan volwaardig alternatief kunnen aanbieden. Bedrijven die vaak onbekend waren bij onze eigen jongeren. Wij hebben ons netwerk dan ingeschakeld en gezorgd voor uitdagende stageplekken dicht bij huis. Een win-win op langere termijn. De jongeren waren geholpen, maar leerden zo ook meteen heel wat interessante toekomstige werkgevers dichtbij huis kennen.”
Bordspel
Om die lokale bedrijven en stageplekken in de kijker te zetten, ontwikkelden enkele studenten van de Karel de Grote Hogeschool op vraag van Lier4business, Jeugdig Ondernemen Lier (JOL) en de stad Lier het bordspel Entrepreneur. “Het spel is een combinatie van Monopolie, Ganzenbord en Trivial Pursuit en bouwt een brug tussen onze plaatselijke jeugd en de bedrijven”, weet Claudia De Moor. “Bedrijven uit Lier kunnen een informatieve speelkaart in het spel laten opnemen met informatie over de onderneming. Op die manier leren de spelers het bedrijf en de sector waarin het actief is kennen.”
JO!
Een ander project waar Claudia en Liesbeth samen met Lier4business hun schouders onder gezet hebben is de Jongeren Open Bedrijvendag (JO!). “Tijdens de klassieke Voka Open Bedrijvendag vinden heel wat jongeren de weg naar onze ondernemingen”, vertelt Liesbeth Schwartz. “Alleen is het dan meestal zo druk dat wij als bedrijfsleiders weinig of geen tijd hebben om op al hun vragen te antwoorden. Zo ontstond het idee om een aparte Open Bedrijvendag voor jongeren te organiseren. Op maandag 2 oktober – een dag na de Voka Open Bedrijvendag – kregen 550 jongeren van Lierse scholen uit de laatste graad secundair onderwijs en het hoger onderwijs in primeur de kans om verschillende bedrijven in de stad te bezoeken.”
Een van de deelnemende bedrijven was Vosschemie Benelux/V-Sure, het bedrijf van Claudia De Moor. “De Jongeren Open Bedrijvendag was ook voor ons ondernemers een schitterende ervaring”, glundert Claudia De Moor. “We konden ruim onze tijd nemen en onze presentatie ook aanpassen aan de studierichting van de jongeren. Zo konden we per doelgroep de zaken belichten die het meest relevant waren en jongeren met diverse achtergronden tonen dat er voor hen kansen zijn in ons bedrijf. Want iemand uit een technische richting heeft andere verwachtingen van een bedrijfsbezoek dan een student marketing.”
Liesbeth Schwartz - Constant
Liesbeth Schwartz is van opleiding ingenieur. Samen met zakenpartner Ruud Illegems en haar echtgenoot Paul Van den Broeck startte ze in 1999 het bedrijf High Tech Metal Seals (HTMS) op. HTMS is een hoogtechnologisch bedrijf dat over de hele wereld metalen dichtingen levert voor gebruik onder extreme omstandigheden, zoals in de lucht- en ruimtevaart, in offshore-projecten en kerncentrales. Schwartz bouwde HTMS vanuit het niets uit tot een wereldspeler in die nichemarkt. In 2019 – op dat moment telde het bedrijf zestig medewerkers in Mechelen en nog tien extra in het Indiaanse zusterbedrijf – werd HTMS verkocht aan de Franse multinational Saint-Gobain.
Schwartz en haar echtgenoot vonden intussen een nieuwe uitdaging. Na twee jaar van zorgvuldige renovatie en restauratie openden ze in het historische ’t Schaeckberd op de Grote Markt in Lier een gloednieuw coworking- en congrescentrum.
Claudia De Moor - Vosschemie Benelux/V-Sure
Claudia De Moor is de dochter van kunststofpioniers Remi De Moor en Elke Eggers. Vijfenvijftig jaar geleden begonnen die samen in Borgerhout een zaak in koud-hardende kunststoffen. Moeder Elke stond in de winkel en vader Remi ging de baan op. Die zaak groeide in de loop der jaren en na de verhuis naar Lier uit tot het gekende Vosschemie Benelux/V-Sure. Het bedrijf biedt een resem vloeibare kunststofoplossingen aan voor de bouwsector, de artistieke wereld, de maritieme branche, transportbedrijven, de agrosector en de medische wereld. Voor elk project, groot of klein, eenvoudig of complex, hebben ze de geschiktste composietoplossing. Na haar studies zocht Claudia eerst haar eigen weg en deed ze flink wat ervaring in het buitenland op. Maar sinds het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw is ze aan de slag in het familiebedrijf. Intussen nam ze met haar broer Marc het bedrijf over en samen zetten ze als eigenaars de strategie uit voor de toekomst.
Binnen Vosschemie Benelux | V-Sure is De Moor verantwoordelijk voor Finance en HR en het algemeen ontzorgen van het team. Daarnaast is ze actief in de economische adviesraad van Lier, is ze voorzitter van Voka – KvK Mechelen-Kempen afdeling Neteland én oprichter en voorzitter van Lier4business.