Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 23/01/2024

Vorig jaar hebben bedrijven in de regio Mechelen-Kempen 340 omgevingsvergunningen aangevraagd. Dat is het laagste aantal in 6 jaar tijd. Dat blijkt uit een analyse van Voka Mechelen-Kempen, op basis van cijfers van het Vlaams Omgevingsloket. Het gaat om volledig nieuwe vergunningen en de vernieuwing van aflopende vergunningen. "De Vlaamse regering moet dringend de onzekerheid wegnemen rond het stikstofdecreet. Die onzekerheid zie je onder meer terug in de cijfers", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

De krant De Tijd brengt vandaag een analyse voor heel Vlaanderen. Daar is een terugval van 14 procent te zien voor 2023 in vergelijking met de periode 2018-2022. In de regio Mechelen-Kempen is die terugval nog veel groter.

Voor 2023 hebben de industriële bedrijven 340 aanvragen gedaan voor een omgevingsvergunning. Dat is een terugval van 18 procent in vergelijking met 2022. En meteen het allerlaagste cijfer in 6 jaar. Zo'n vergunning heb je nodig als je bijvoorbeeld een uitbreiding wil doen of als je een afgelopen vergunning moet vernieuwen. Afhankelijk van je project moet je een aanvraag indienen bij de gemeente en/of bij de provincie.

"Omdat we maandelijks onze leden bevragen, zijn we niet verrast door dit cijfer. Maar het maakt het niet minder alarmerend. Door de lange onzekerheid over onder meer het stikstofdecreet, hebben we in de provincie Antwerpen quasi een vergunningenstop gekend. Investeringsdossiers zijn daardoor on hold gezet. Of dreigen te verhuizen naar een plant buiten onze regio, buiten Vlaanderen en buiten ons land", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "We blijven de Vlaamse regering daarom vragen om die onzekerheid snel weg te nemen."

Ook de hoge loon- en energiekosten spelen een rol in de dalende aanvragen.

1 op 3 stopgezet

"Maar het gaat ruimer. In onze eigen analyse blijkt dat één op de drie omgevingsvergunningen voor industrie in de regio Mechelen-Kempen vroegtijdig wordt stopgezet. Ook dat is alarmerend. In het kader van ons nieuwe memorandum zijn we daar met de 39 lokale besturen over in gesprek. Net omdat het cijfer zo hoog is", zegt Wim Brillouet, manager Belangenbehartiging van Voka Mechelen-Kempen. "Eén op drie vergunningen die vroegtijdig wordt stopgezet; dat zijn heel wat investeringen, extra jobs en inkomsten die de gemeenten missen. Besturen hebben er dus baat bij, dat dit cijfer positief evolueert. Ze geven toe dat het een hele uitdaging is geworden om de dienst Omgeving te versterken. Zowel kwalitatief als kwantitatief. Vanuit Voka willen we daarom samen dit probleem aanpakken."

"In ons nieuwe memorandum waarschuwen we ook concreet voor deze situatie", zegt Brillouet. "De regio Mechelen-Kempen is de economisch sterkst groeiende regio van Vlaanderen. We zijn er de voorbije 10 jaar in geslaagd om onze economie elk jaar 4 procent te laten groeien. Niemand doet beter. Daarmee staan we helemaal bovenaan in Vlaanderen. Maar we mogen net niet op onze lauweren rusten. Het kan snel achteruit gaan."

Voka Mechelen-Kempen vraagt ook - nu ons land EU-voorzitter is - om vanuit Europa een stevig antwoord te bieden op de Inflation Reduc­tion Act (IRA). Het subsidieprogramma waarmee de Amerikaanse over­heid bedrijven miljarden dollars geeft.