Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Kamers van Koophandel in het buitenland: Roemenië

Kamers van Koophandel in het buitenland: Roemenië

  • 28/10/2024

Als je internationaal wil ondernemen, zit je goed bij de Kamer van Koophandel. In bijna alle landen van de wereld vind je een Kamer van Koophandel of meerdere. Deze maand trekken we naar Boekarest (Roemenië). Alain Schodts is er Executive Director van de Belgian Luxembourg Romanian Moldovan Chamber of Commerce.

“Het was in België dat ik mijn Roemeense vrouw heb leren kennen. Toch hebben we besloten om samen naar Roemenië te verhuizen. We hebben hier een zeer druk sociaal leven. Natuurlijk blijft er altijd een gemis van mijn directe familie en mijn kleinzoon.”

Werken in Roemenië

“Het is fijn om te mogen fungeren als aanspreekpunt voor de Belgen in Roemenië en Moldavië. De manier van zakendoen is vooral in het zuiden van Roemenië verschillend met die van ons: je vindt daar meer Latijnse en Turkse invloeden.”

Hou alles zelf onder controle en vermeld steeds het kwaliteitslabel BELGIUM.

Alain Schodts

De economie

“Sinds COVID (nearshoring) en de oorlog in Oekraïne (de heropbouw van het land) is Roemenië een echte economische hotspot geworden. Gezien de geopolitieke situatie en de economische slow down is het moeilijk om te voorspellen momenteel wat de toekomst zal brengen. Bedrijven die interesse hebben om te investeren of om zaken te doen met het land, wil ik adviseren om alles zelf steeds onder controle te houden. Ik denk dan aan het in België houden van het general management of de laatste financiële klik. Een andere tip is om altijd het kwaliteitslabel BELGIUM te vermelden.”

business kaartje Alain

Petra Van Bouwelen

International Business Development Manager

Full bio of Petra Van Bouwelen

Hervée Claeys

Projectverantwoordelijke Internationaal ondernemen

Full bio of Hervée Claeys

Artikel uit publicatie