Nieuwe bedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond. Vorig jaar telden we in het Vlaamse Gewest 82.494 startende ondernemingen. Achter al die starters zitten ambitieuze ondernemers die een succesvol bedrijf willen uitbouwen. Om deze starters alle kansen op succes te bieden, vroegen we aan financieel en strategisch klankbord Greet Daems enkele financiële tips waarmee ze best rekening houden. “De gouden tip is om nooit een onderneming te starten zonder een goed uitgewerkt business- en financieel plan”, zegt Greet Daems. “Dat is essentieel om goed te kunnen starten.”
“Ondernemers starten vaak hun bedrijf vanuit een passie voor een product of een dienst”, weet Greet Daems. “Iets goed kunnen en iets graag doen, is heel belangrijk, maar het is niet voldoende. Welke activiteit je ook gaat uitoefenen, een businessplan is voor iedereen fundamenteel. Tijdens het opstellen van zo’n plan ontwikkel je een duidelijke visie, bepaal je waar je bedrijf voor staat en kies je ook de eerste concrete doelstellingen die je met je onderneming wil bereiken. Op basis van die inzichten maak je dan ook een financieel plan. Hoeveel kapitaal heb je nodig om te starten, waar ga je dat geld halen en hoe hoog denk je dat je inkomsten en kosten zullen zijn? Omwille van het belang van deze inzichten is het essentieel om altijd zelf je business- en financieel plan op te stellen. Je kan je zeker laten bijstaan door iemand met meer ervaring, maar hou zelf stevig de pen vast. Je gaat daar altijd de vruchten van plukken.”
Startkapitaal
Zorg als starter ook altijd voor voldoende startkapitaal, is een tweede tip die Greet meegeeft. “Wettelijk gezien hoef je tegenwoordig wanneer je een bv opricht geen vast minimumkapitaal meer in te brengen”, vertelt Greet Daems. “Toch is het zeer verstandig om als starter – afhankelijk van je activiteit – voldoende liquide middelen te voorzien. Als je zelf voldoende spaargeld hebt om zo’n buffer op te bouwen is dat ideaal. Heb je dat niet informeer je dan goed over de verschillende financieringsmogelijkheden die er zijn. Je kan een lening aanvragen bij een bank, de mogelijkheid bekijken van een winwinlening (een lening verstrekt door familie, vrienden of kennissen) of kiezen voor een startlening bij de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. Crowdfunding is ook een mogelijkheid. Informeer ook zeker of je in aanmerking komt voor subsidies of steunmaatregelen. Voldoende startkapitaal zorgt er in ieder geval voor dat je je zonder financiële zorgen kan focussen op je business.”
Omring jezelf
Wanneer je aan die twee voorwaarden voldaan hebt, kan je met een gerust hart je bedrijf opstarten. Toch zijn er nog enkele tips die Greet zeker wil meegeven. “Een minimum aan financiële basiskennis vind ik persoonlijk ook een must”, stelt Greet Daems. “Als ondernemer moet je de eigen balans kunnen lezen en interpreteren. Je omzet, brutomarge en vaste kosten moeten voor elke ondernemer gekend zijn. Zorg er ook voor dat je jezelf als bedrijfsleider binnen een aanvaardbare termijn een loon kan uitkeren dat voldoende is om privé comfortabel van te leven. Al wat jezelf doet binnen het bedrijf is niet gratis en moet dus ook verloond worden.” Volgens Greet Daems is het ook heel nuttig om snel van je eiland af te komen. “Omring je als starter met andere ondernemers. Zorg voor een netwerk waarmee je kan sparren, waar je terecht kan met vragen. Probeer ook zo snel mogelijk te ontdekken op welke domeinen je hulp kan gebruiken. Je bent een ondernemer en geen duizendpoot. Focus je op zaken waar je zelf goed in bent en schakel experts in voor andere zaken. Dit is vaak efficiënter en daardoor ook rendabeler. Want wat je zelf doet, doe je zeker niet altijd beter.”
Wie is Greet Daems?
Na een carrière van meer dan twintig jaar als bankier bij KBC stelt Greet Daems zich met haar bedrijf ‘Together in Business’ ter beschikking als financieel en strategisch klankbord voor ondernemers. Ze verzorgt ook opleidingen voor ondernemers met groeiambities.
Greet vertaalt economische cijfers en begrippen naar mensentaal en maakt ondernemers wegwijs in de financiën van hun zaak. Als externe kracht kijkt ze ook met een neutrale blik naar de strategie van bedrijven, wat verruimend en verrijkend werkt.