Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Derbigum: “Onze buren beter leren begrijpen”

Derbigum: “Onze buren beter leren begrijpen”

  • 02/10/2024

Derbigum is pionier van duurzame waterdichting voor platte daken. Al sinds de oprichting van het bedrijf zit hun productie in Perwez (Waals-Brabant). Met ook een hoofdkantoor in Huizingen zijn ze een perfect tweetalige onderneming.

“Van onze 150 medewerkers is 30 procent Nederlandstalig en 70 procent Franstalig”, vertelt Michael Vloeberghs, commercieel directeur bij Derbigum. We stimuleren tweetaligheid actief met opleidingen Nederlands-Frans en brengen onze mensen twee keer per jaar samen op informele trefmomenten.”

Onbekend is onbemind

Aan beide kanten van de taalgrens aanwezig zijn levert het bedrijf vooral voordelen op. “Roofing maken op basis van gerecycleerde bitumen (nvdr. een bestanddeel van petroleum) maakt ons uniek in onze sector. We verkopen onze materialen wereldwijd, en dus ook in Wallonië. Voor ons zeer fijn, omdat weinig Vlaamse bedrijven zich op de Waalse markt durven begeven.” “Als ik bij mijn collega-ondernemers hoor, dan merk ik wel dat ze schrik hebben om de taalgrens over te steken. Onterecht, want zo verschillend is de Waalse markt niet van de onze. Ook zij kampen met een tekort en een beperkte mobiliteit van werkkrachten. Ook zij krijgen te maken met vakbonden. Ook voor hen is het een uitdaging om hun producten te exporteren door een tekort aan goed werkende logistiek. Anderzijds is er in Wallonië nog héél veel ruimte om te ondernemen en op vlak van vergunningen en van overheidssteun kan Vlaanderen zeker van hen leren.”

Nieuwe wind

De nieuwe Waalse regering, met Les Engagés en MR aan het hoofd en voor het eerst een minister van Industrie, zorgt voor een nieuwe wind, die ook bij ondernemers daar te voelen is. “Er bestaat veel overheidsondersteuning voor bedrijven in Wallonië. De nieuwe samenwerking tussen de Kamers van Koophandel en de Union Wallonne Entreprises kan voor meer begeleiding zorgen bij Waalse ondernemers.” 

Tot slot ziet Michael Vlo berghs in de oprichting van AKT for Wallonia vooral een opportuniteit voor Voka om meer samen te gaan werken en om de Waalse successen mee te ontdekken en te leren kennen. “In de exportmarkt is België maar een kleine stip op de kaart. We moeten meer met elkaar praten en samenwerken. Laat ons onze buren beter leren begrijpen.”

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier
imu -vzw - groep maatwerk
Proximus
imu - vzw - bebat
imu - vzw - brussels airport
Banner belgian coast hotels oktober

Artikel uit publicatie