Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • De zes vragen aan… Jan Schroons, Schrijnwerkerij Schroons

De zes vragen aan… Jan Schroons, Schrijnwerkerij Schroons

  • 07/05/2024

Schrijnwerkerij Schroons uit Heist-op-den-Berg is een familiebedrijf dat kan terugblikken op een rijke geschiedenis van meer dan honderd jaar. Die geschiedenis – net zoals de toekomst – staat volledig in het teken van de passie voor hout. Om die toekomst te verzekeren nam bedrijfsleider Jan Schroons – vierde generatie – deel aan het traject Raad van Advies van Voka Mechelen-Kempen. “De Raad van Advies die ik met de hulp van Voka samenstelde, ondersteunt me nu bij belangrijke beslissingen”, zegt Jan Schroons.

Hoe zag Schrijnwerkerij Schroons het levenslicht?

“Ons familiebedrijf is in 1918 opgericht door mijn overgrootvader Lode. Hij begon met het herstellen en produceren van karren en karrenwielen. Een activiteit die hij combineerde met een klein winkeltje voor ijzerwaren. Zijn zoon Frans zette de zaak verder. Omdat er door de opkomst van de auto geen vraag meer was naar karren koos hij voor daktimmerwerken en buitenschrijnwerk. In de jaren zeventig nam mijn vader samen met zijn twee broers de zaak over. Daktimmerwerken lieten ze al snel achterwege. Toen het pvc en alu buitenschrijnwerk steeds populairder werd, zijn ze begonnen met het vervaardigen van trappen. Begin 2000 is het maatmeubilair erbij gekomen. Momenteel bieden we met Schrijnwerkerij Schroons een complete waaier aan houten buiten- en binnenschrijnwerk aan.”

Wat doet jullie bedrijf?

“We hervormen bomen tot het schrijnwerk van jouw dromen! Voor al het houtwerk in en rondom de woning kan je bij ons terecht. Dit doen we zowel voor de particuliere klant als voor bouwprofessionals (aannemers, architecten, interieurarchitecten). We verlenen advies en ontwerpen. Daarna produceren en werken we het houtwerk af in eigen atelier. Om ten slotte de plaatsing en na-service voor onze rekening te nemen.”

Wat maakt jullie concept/ bedrijf uniek?

“We werken het liefst in bouwteam, waarbij we reeds vroeg in het proces betrokken worden bij het ontwerp van de architect. Door de meer dan honderd jaar ervaring en vakkennis hebben we al veel watertjes doorzwommen en kunnen we gericht advies geven. Op die manier bundelen we onze knowhow met die van de ontwerper, om de eindklant een houtoplossing aan te bieden die binnen het budget en timing past. De klant heeft bij ons ook één aanspreekpunt voor zijn hele project, gaande van ramen en deuren, poorten, trappen, binnendeuren, maatmeubilair en parket.”

Wat zijn de ambities van het bedrijf vandaag en wat is jouw rol?

"We zijn een familiebedrijf, dus het is mijn taak om het bedrijf in goede staat door te geven aan de vijfde generatie. En moesten de kinderen – die nog heel jong zijn – later de fakkel niet willen overnemen, moet ik ervoor zorgen dat we interessant zijn voor een overname. Hiervoor moet ik het bedrijf zelfsturend maken. Het is mijn taak om de nodige structuur en procedures op poten te zetten. Verder willen we groeien op de trappenmarkt en ons meer toeleggen op de restauratie van en het reproduceren van historisch waardevol houten schrijnwerk, wel rekening houdend met de huidige isolatienormen.”

Wat betekent een Raad van Advies voor jou?

“Drie jaar geleden is mijn vader overleden. Hierdoor was ik mijn klankbord kwijt. Als enige zaakvoerder had ik niemand meer om mee te sparren. We zaten midden in een groeitraject en zijn de voorbije jaren gegroeid van zeven medewerkers naar een team van vijftien mensen. Dat is allemaal heel organisch gebeurd, alles ging vanzelf, zonder veel aandacht te schenken aan de structuur die wijzigt en mee moet groeien met het bedrijf. Op een gegeven moment zat ik precies tegen een glazen plafond en was advies van ervaren ondernemers zeer welkom. Op strategisch vlak moeten er keuzes gemaakt worden. Gaan we verder als algemeen schrijnwerker of gaan we ons meer specialiseren? Worden we een productiebedrijf voor anderen of willen we ons op de particuliere markt blijven richten?

We zijn te groot voor een kleine firma en te klein om met de grote projecten mee te doen. Als we verder groeien, moeten we andere (meer industriële) machines aankopen. Om die kosten te dragen, is een enorme omzetstijging nodig. De Raad van Advies bekijkt deze investering mee en denkt mee na over een strategie om dit eventueel mogelijk te maken. De Raad van Advies helpt me om te transformeren van zelfstandige naar ondernemer. Zij zorgt er voor dat ik me focus op het strategische en de langetermijnstrategie en me niet verlies in het operationele.”

Heb je nog tips voor ondernemers die voor een gelijkaardige transitie staan?

“Ik zou iedere ondernemer die wil groeien met zijn bedrijf een Raad van Advies aanraden. De externe en onbevangen blik van de adviseurs zorgt voor inzichten waar je zelf niet zou opkomen omdat je teveel in je bedrijf/sector zit. Het netwerk achter elke adviseur is van onschatbare waarde. De adviseurs, die je zelf kan kiezen, hebben ervaring met de (groei)stappen die je wil maken met je bedrijf. Ze verplichten je om als ondernemer aan je zaak te werken in plaats van er in. Door op regelmatige basis samen te komen ‘verplicht’ een Raad van Advies je om na te denken over je bedrijf. Hierdoor zet je alles op een rijtje en vallen de puzzelstukken vaak vanzelf op hun plaats. Samen met het gerichte advies van de Raad is het makkelijker om sneller de juiste stappen te nemen in de richting van het vooropgestelde doel.”

Raad van Advies

De Raad van Advies helpt Jan Schroons om te transformeren van zelfstandige naar ondernemer. Meer weten? Bekijk ook het filmpje.

Contactpersoon

Filip Vandeweyer

Coördinator Ondernemerschap

Artikel uit publicatie