Reypens uit Heist-op-den-Berg is een atypisch vastgoedkantoor. De zaakvoerder en meteen enige werknemer vaart heel bewust een eigen koers. Ze is meer ondernemer dan puur vastgoedmakelaar en gaat met haar dienstverlening verder dan de klassieke makelaardij.
Reypens verkoopt en verhuurt niet enkel panden, het bedrijf ontwikkelt ook eigen vastgoedprojecten en koppelt een heel adviesluik aan de dienstverlening. “Ik zie mezelf dan ook meer als een real estate mentor”, zegt oprichtster Charlotte Reypens. “Uiteraard verkoop en verhuur ik panden. Alleen koppel ik daar een zeer gevarieerd aanbod consultancydiensten aan vast. Dat is nieuw voor de sector, maar absoluut een schot in de roos.”
Dat Charlotte Reypens actief is in de real estate sector is geen toeval. Als klein meisje was ze al gefascineerd door mooie huizen en door binnenhuisinrichting. “Ik deed niets liever dan bij vriendjes en vriendinnetjes gaan spelen, omdat ik dan hun huis en interieur goed kon bekijken”, lacht Charlotte Reypens. “En vanaf het moment dat ik zelfstandig met een computer overweg kon, was het mijn grootste plezier om online op zoek te gaan naar speciale huizen en spectaculaire binnenhuisarchitectuur. Mijn eigen kamer is dan ook van kleins af aan mijn experimenteerruimte geweest. Altijd was ik bezig met deze gezellig te maken. We hadden het thuis niet erg breed, ik moest dat dus best wel creatief aanpakken.”
Droom
Met zulke hobby’s mag het dan ook geen verrassing genoemd worden dat Charlotte als student voor een bachelor in het vastgoed koos. “Het was echt mijn droom om vastgoedmakelaar te worden”, vertelt Charlotte Reypens. “Mijn eerste job was in een uitzendkantoor, hier heb ik een hele goede commerciële basis kunnen leggen. Ook was er nog een kort intermezzo als reisagent in het buitenland. Zulke ervaringen moet je grijpen als je de kans krijgt.”
Vreugde en verdriet liggen heel dicht bij elkaar, aanwezig zijn is daarom heel belangrijk.
Charlotte Reypens, Zaakvoerder Reypens
Private equity
“Mijn vastgoedcarrière begon vijftien jaar geleden op 22-jarige leeftijd, toen ik aan de slag ging in een vastgoedkantoor”, blikt Charlotte Reypens terug. “Daar leerde ik de kneepjes van het makelaarsvak: inkopen, verkopen en verhuren. Na enkele jaren maakte ik de overstap naar een private equity ontwikkelaar, waar ik verantwoordelijk was voor het beheer en de uitbreiding van de vastgoedportefeuille.” Maar Charlotte bleef dromen van een eigen kantoor en behaalde hiervoor haar BIV-erkenning. “Als laatste voorbereidende stap ging ik aan de slag in een notariaat”, gaat de onderneemster verder. “De juridische kennis die ik daar vergaarde, voltooide mijn opleiding. Als bijna dertigjarige vrouw had ik ervaring opgedaan in alle belangrijke domeinen die met real estate te maken hebben. De laatste maanden bij de notaris was ik dan ook volop bezig met de voorbereidingen voor mijn eigen onderneming.”
Langetermijnrelatie
Op 8 maart 2018, toevallig internationale vrouwendag, was het zover. Reypens, haar eigen kantoor, opende de deuren. “Vanaf dag één besloot ik anders te werk te gaan dan de klassieke makelaarskantoren”, vervolgt Charlotte Reypens haar verhaal. “Ik wil meer doen dan alleen maar panden verhuren en verkopen. Met al mijn klanten streef ik naar een langetermijnrelatie. Vastgoed verkopen is meer dan het afwerken van een checklist. Ik volg al mijn dossiers persoonlijk op gedurende het volledige traject. Daarom werk ik ook bewust alleen. Wanneer een klant kiest voor Reypens, weet die dat ik er ben tijdens elke stap van het verkoopproces. Ik ben op de hoogte van de stand van zaken in elk dossier en weet ook perfect wat de behoeftes en verwachtingen van iedere klant zijn. Door die aanpak garandeer ik persoonlijke service, authenticiteit en maatwerk.”
Projectontwikkeling as a service
Naast het klassieke makelaarswerk specialiseert Reypens zich ook in consultancydiensten en projectontwikkeling as a service. “Onder consultancy versta ik bijvoorbeeld aankoopbegeleiding, specifieke vastgoedzoekopdrachten, investeringsadvies of het voeren van onderhandelingen”, somt Charlotte Reypens op. “Daarnaast werk ik ook samen met investeerders, bedrijven en projectontwikkelaars. Ik ga voor hen op zoek naar het juiste vastgoed of naar de juiste locatie en/of partners voor vastgoedprojecten. Hiervoor gebruik ik het uitgebreide netwerk dat ik in de loop der jaren uitgebouwd heb en dat ik nog steeds verder uitdiep. Dankzij al de ervaringen die ik de afgelopen vijftien jaar opdeed met zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten, neem ik het hele project in handen. Dat begint bij haalbaarheidsstudies en acquisities, om dan juridische constructies op te zetten en contracten op te stellen, tot uiteindelijk het aanvragen van de vergunningen en de ontwikkeling, commercialisatie en verkoop van het vastgoedproject.”
Real estate mentor
Het concept van Reypens mag dan wel nieuw zijn voor de sector, het slaat volop aan. “In de zes jaar dat het kantoor actief is, zijn er al heel wat relaties opgebouwd”, weet Charlotte Reypens. “Je merkt dat er in de real estate sector ook heel wat meerwaardezoekers zijn en het is voor die doelgroep dat ik wil werken. Mensen die belang hechten aan de kwaliteit van de service. Want er zijn heus heel wat meer parameters dan enkel prijs die het verschil maken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan normen en waarden, aan discretie, aan kennis en kunde. Als klant wil je samenwerken met een makelaar die altijd voor de beste deal gaat. Dat is wat ik versta onder een real estate mentor zijn. Wanneer ik verantwoordelijk ben voor een verkoop of een project, dan vorm ik een echt team met de klant. Tijdens de duur van de samenwerking ben ik echt een externe rechterhand. Als een klant me belt, krijgt hij of zij ook mij aan de lijn. Bij Reypens werken we niet met computerstemmen, die je vragen om een nummer in te geven. Advies en overleg zijn zeer belangrijk en daar wordt altijd tijd voor gemaakt.”
Nood aan projecten
De ambitie om met Reypens uit te groeien tot een grote makelaarsgroep met meerdere kantoren heeft Charlotte Reypens niet. “Ik wil vooral de kwaliteitsmakelaar blijven”, besluit de onderneemster. “Dat betekent dat ik bereikbaar en beschikbaar moet zijn en blijven voor de klanten. Met medewerkers – die vaak geen erkende BIV-makelaars zijn – kan je onmogelijk dezelfde kwaliteit en service bieden. Het is wel de bedoeling om meer en meer te focussen op de projectontwikkeling. Door de bevolkingsgroei, migratie, de vergrijzing en de toename van het aantal eenouder- en samengestelde gezinnen, moeten we de komende jaren ruim 30.000 wooneenheden per jaar bijbouwen. Een recente studie stelt dat we tegen 2030 225.000 extra wooneenheden moeten creëren om iedereen te kunnen huisvesten. Er is dus duidelijk nood aan alle mogelijke vormen van vastgoedprojecten.
Naar woningen om te verkopen of te verhuren ga ik steeds minder proactief op zoek. Mensen uit mijn netwerk blijven me voor deze klassieke makelaarsopdracht wel vinden en aanspreken. En voor hen ga ik ook nog altijd met veel plezier op zoek naar de ideale koper of huurder. Ik geniet dan van de afwisseling en van het gevoel wanneer je voor de klant de perfecte match vindt. Werken in de real estate sector is voor mij daardoor geen echte job. Het is gewoon wat ik heel graag doe. Er zijn altijd emoties in het spel, en vreugde en verdriet – het verschil tussen een geweldige deal en een deal die afspringt – liggen heel dicht bij elkaar. Het is mijn uitdaging om zo vaak als mogelijk voor vreugde te zorgen.”