Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

“49 nationaliteiten werken samen onder één dak”

  • 11/08/2023

Bij DHL geloven ze stellig in het groeipotentieel van hun werknemers. Dat bewijst senior supervisor yard Mehmet Cetin, die in de Brusselse hub werkt. Ongeacht bagage, nationaliteit of leeftijd kan je op deze werkvloer doorstromen naar hogere functies. En ook de diversiteit maakt van DHL een straffe werkvloer. “Dat we met 49 verschillende nationaliteiten samenwerken onder één dak maakt van ons een sterk bedrijf.”

DHL doet goede zaken

Mehmet startte in 2016 aan zijn loopbaan bij DHL en klom sindsdien enkele posities hoger op de carrièreladder. “Mijn eerste stappen in het bedrijf deed ik als jobstudent in de rol van loader sorter. Daarna ging het redelijk snel naar truck yard coördinator en officer. Vandaag ben ik drie jaar en zes maanden in dienst als senior supervisor. Concreet stuur ik een team aan van gemiddeld 25 tot 30 personen aan. We zorgen ervoor dat alles in de Brusselse hub op rolletjes loopt en accepteren de truckvrachten. Vanuit Brussel gaan de vrachtwagens dan de baan op naar alle Europese uithoeken om te laden en lossen. Het uitdagendste aan mijn job? Ongetwijfeld het leidinggevende aspect. Daarin groei ik als 29-jarige nog elke dag. Daarnaast zijn uniformiteit bewaren en brandjes blussen ook vaste onderdelen van mijn job.”

Goede logistieke zaken

In zijn rol als supervisor overziet Mehmet de dagelijkse gang van zaken in Brussel. Hij leidt het truckverkeer er samen met zijn team in goede banen. “Mijn mensen zijn een belangrijk onderdeel van goede zaken doen. De bedrijfsstructuur van DHL bestaat uit een groot aantal departementen. Dat zijn dus veel schakels waar je rekening mee moet houden. Kleine problemen hebben soms grote gevolgen voor de rest van de logistieke keten. En het is aan mij om mijn team gemotiveerd te houden. En het te doen draaien als een radartje in het grotere geheel.”
 

Mijn mensen zijn een belangrijk onderdeel van goede zaken doen.

Naast gepassioneerde mensen heb je ook een betrouwbare planning nodig. “Zonder voorbereiding lukt het zelfs de allerbesten niet om de logistieke puzzel te leggen en elke vrachtwagen op de juiste plek te laten arriveren. Mijn werkweek begint daarin eigenlijk al op vrijdag. Wanneer die puzzel dan klopt voor de week die komt, kan ik met een gerust hart naar huis. Communicatie is daarin key: elke dag beginnen we steevast met vijf minuten briefen. Iedereen is van alles op de hoogte. Door die transparantie verloopt het uitsturen en aanvoeren correct.”

Multiculturele hub

Dat ze met 49 nationaliteiten samenwerken op de werkvloer, valt Mehmet al niet meer echt op. “Dat cijfer lijkt misschien veel, maar zo voelt dat voor ons niet aan. Die internationalisering zit niet alleen in ons klantenbestand met de 220 landen waarin we actief zijn, het zit overduidelijk ook in ons DNA door de werknemers en hun achtergrond. DHL gaat zelfs actief op zoek naar verschillende nationaliteiten voor diverse functies. Voor ons is dat heel normaal. En handig. Ik werk dagelijks samen met zo’n 500 à 600 vrachtwagenchauffeurs uit alle windrichtingen. Ze spreken dus ook alle talen. Ik heb teamleden die Pools, Russisch, Turks en Arabisch kunnen en die makkelijk contact leggen met de chauffeurs. Dat is een vaardigheid die de bal doet rollen. Ook in het contact met andere DHL-entiteiten – verspreid over de hele wereld – komen die talenknobbels goed van pas.”
 

DHL gaat zelfs actief op zoek naar verschillende nationaliteiten voor diverse functies.

“De diversiteit in nationaliteiten maakt ons bedrijf gewoonweg sterker, punt. Daarom is het belangrijk dat we als organisatie investeren in het welzijn van onze mensen. DHL zorgt bijvoorbeeld bij het begin van de ramadan voor dadels, we krijgen gadgets met Kerstmis, ... we zijn eigenlijk een soort van grote familie. In Brussel vormen we een familie van bijna 1.700 medewerkers (lacht). Dat gevoel van samenhorigheid – ondanks onze verschillende achtergronden – maakt het zo leuk werken.”

Bad vol kansen

Een aantal maanden geleden startte DHL een proefproject op om anderstaligen een plekje te geven in die grote familie. Mehmet: “De enige vereiste is dat ze een minimaal mondje Engels spreken. Anders wordt het wel heel uitdagend. DHL neemt ze aan en dompelt ze onder in een Nederlands taalbad. Die taallessen vallen tijdens de werkuren. En ook on the job leren ze alle uitdrukkingen en relevante woorden uit de logistieke sector. DHL investeert in mensen. Met opleidingen en opvolgmomenten. Net zoals ik de kans heb gekregen om op te klimmen op de werkvloer, krijgen zij ook een kans om zich te ontwikkelen. Dat geldt voor alle werknemers met groeipotentieel. Moet je voldoende ambitie en motivatie aan de dag leggen? Ja. Zonder geraak je niet ver. Maar waar een wil is, is een weg binnen DHL.” 

Op zoek naar meer impact en goede zaken binnen ons Voka-netwerk?

Ontdek ze via voka.be/goedezaken