Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze landingspagina is een one-stop-hub waar je alles kunt ontdekken over ESG (Environmental, Social, and Governance) en de gerelateerde wetgeving. Hier verken je hoe deze onderwerpen met elkaar verbonden zijn en welke vereisten er vanuit voortvloeien voor ondernemingen binnen de Europese Unie.

Waarvoor staat ESG 

ESG staat voor Environmental, Social, and Governance, oftewel Milieu, Sociaal en Bestuur. Deze term wordt gebruikt om de duurzaamheidsaspecten van een bedrijf of organisatie te beoordelen.

  • Environmental (Milieu) kijkt naar hoe een organisatie omgaat met milieukwesties zoals klimaatverandering, vervuiling, en natuurlijke hulpbronnen.
  • Social (Sociaal) beoordeelt hoe het bedrijf omgaat met sociale kwesties zoals werknemersrechten, inclusie, en gemeenschapsimpact.
  • Governance (Bestuur) beoordeelt de bedrijfsvoering, inclusief leiderschap, audits, interne controles, en aandeelhoudersrechten.

Oorsprong van ESG

2050 klimaatneutraal

In 2019 lanceerde de Europese Commissie de Europese Green Deal, een reeks beleidsinitiatieven met als doel Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken en zo het eerste klimaatneutrale continent te worden. In de daaropvolgende jaren werden diverse wetsvoorstellen geïntroduceerd, vaak met aanzienlijke impact voor bedrijven.

Duurzaamheidsbeleid

Een centraal begrip binnen veel van deze initiatieven is ESG, wat staat voor Environmental, Social, en Governance. Oorspronkelijk werd deze term voornamelijk in een investeringscontext gebruikt, maar de afgelopen jaren is het belang ervan sterk toegenomen. Tegenwoordig wordt ESG vaak gebruikt om het duurzaamheidsbeleid van een onderneming aan te duiden.

Wetgeving

Financiering en rapportering omtrent duurzaamheid zijn belangrijke elementen binnen de Europese Green Deal. Deze zijn op elkaar afgestemd om de impact zo groot mogelijk te maken. Volgende wetgevingsinitiatieven zijn daarbij van belang:

  • EU Taxonomy
  • Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
  • Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)
  • Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD)

Hieronder leer je meer over de CSRD, CSDDD en verdere wetgeving gerelateerd aan de waardeketen.

 

 

Rapporteren volgens de ESRS

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een opvolger van de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) en verplicht een groter aantal bedrijven om te rapporteren over hun duurzaamheids- of ESG-thema's. Dit moet gebeuren volgens specifieke standaarden, de European Sustainability Reporting Standards (ESRS).

Deze standaarden vereisen niet dat bedrijven over alle thema’s rapporteren, maar wel over de thema’s die materieel zijn, oftewel het belangrijkst voor het bedrijf en de stakeholders. Het principe van dubbele materialiteitsanalyse staat hierbij centraal: bedrijven die onder de CSRD vallen, moeten rapporteren over zowel de impact die zij op de omgeving en samenleving hebben, als de impact die de omgeving en samenleving op hen heeft. Alle thema’s die van wezenlijk belang zijn voor de onderneming en de waardeketen, moeten worden opgenomen in een rapport dat onderbouwd is met duidelijke kwantitatieve en kwalitatieve data.

Ontdek meer over CSRD

Waardeketenwetgeving  

De Europese Unie heeft verschillende wetten aangenomen die de waardeketen van bedrijven beïnvloeden. Deze wetten verplichten bedrijven om niet alleen naar hun eigen duurzaamheidsprestaties te kijken, maar ook die van hun leveranciers en klanten.

  • CBAM

In oktober 2023 is het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) van kracht gegaan. Deze regelgeving verplicht bedrijven om de ingebedde emissies van diverse geïmporteerde goederen te rapporteren. Vanaf 2026 moeten bedrijven ook een heffing betalen op basis van de uitstoot die is gegenereerd tijdens de productie van deze goederen.

Ontdek meer over CBAM

  • Due diligence wetgeving 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen wint aan belang en wordt steeds vaker wettelijk verankerd. Recent zijn er verschillende wetten aangenomen die zich richten op het verbeteren van duurzaamheid en ethische normen binnen internationale waardeketens. Bedrijven worden verplicht om onderzoek te doen naar mogelijke risico's voor mens en milieu in elke fase van de waardeketen, wat bekend staat als due diligence of gepaste zorgvuldigheid.

Ontdek meer over due dilligence

  • De wetgevende initiatieven zijn  

Regulation on Deforestation-free products: Vanaf 1 januari 2026 is het Europese bedrijven verboden bepaalde grondstoffen of producten te verhandelen, importeren of exporteren die bijdragen aan ontbossing.

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD): Vanaf 2027 verplicht deze richtlijn grote bedrijven om due diligence uit te voeren naar zowel hun eigen bedrijfsactiviteiten als die van hun dochterondernemingen en partners in de waardeketen.

Forced Labour Regulation (FLR): Vanaf 2027 is het bedrijven verboden om producten die zijn vervaardigd met dwangarbeid te importeren of verkopen op de Europese markt, of vanuit de Europese markt te exporteren.

Aan welke wet- en regelgeving moet je voldoen en hoe ver reikt jouw verantwoordelijkheid? Antwoorden op deze en vele andere vragen vind je in deze FAQ.  

Contactpersonen

Helen Jacobs

Projectmanager duurzaam ondernemen

Noah Feron

Teamleider inclusief en duurzaam ondernemen

Sarah Spenninck

Adviseur Duurzaam Ondernemen en Innovatie

Wout Vandeweyer

Adviseur innovatie & duurzaam ondernemen

Ingvild De Wolf

Coördinator duurzaam ondernemen

Michelle Gerrits

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Sarah Dewitte

Events & Netwerking - Duurzaam Ondernemen