Overslaan en naar de inhoud gaan

Week Internationaal Ondernemen: Zakendoen met Nigeria

Nigeria, de grootste economie van Afrika en een van de meest dynamische markten ter wereld, biedt een schat aan kansen voor ondernemers. Met een bevolking van meer dan 200 miljoen mensen en een sterke groei in verschillende sectoren, is het land een belangrijke speler in de Afrikaanse handelsmarkt. Bovendien vormt Nigeria een uitstekende toegangspoort tot de bredere West-Afrikaanse regio. Ontdek alle opportuniteiten in Nigeria tijdens deze workshop!

Voordelen van zakendoen met Nigeria

  • Grootste afzetmarkt in Afrika: Met de snelst groeiende bevolking van het continent biedt Nigeria een enorm potentieel voor bedrijven die hun export willen uitbreiden. De vraag naar goederen en diensten groeit in een breed scala aan sectoren, van consumptiegoederen tot infrastructuur en technologie.
  • Uitgebreide natuurlijke hulpbronnen: Nigeria is rijk aan olie en gas, maar daarnaast zijn er ook tal van kansen in de mijnbouw en landbouw. Deze grondstoffen bieden unieke mogelijkheden voor zowel export als samenwerking met lokale bedrijven in waardeketens.
  • Technologische opmars: Nigeria is een van de snelst groeiende tech-hubs van Afrika, met een bloeiende start-upcultuur en investeringen in fintech, e-commerce, en ICT. Bedrijven die in technologie willen investeren of digitale oplossingen zoeken, vinden hier tal van kansen.
  • Overheidsincentives: De Nigeriaanse overheid moedigt buitenlandse investeringen aan met verschillende fiscale voordelen, speciale economische zones en verbeterde regelgeving. Dit maakt het voor internationale bedrijven aantrekkelijk om in Nigeria actief te worden.

Economische opportuniteiten

  • Energie en hernieuwbare energie: De energiebehoefte in Nigeria groeit, wat mogelijkheden biedt in zowel traditionele energiebronnen zoals olie en gas als in hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Het land wil zijn energiesector moderniseren en de elektriciteitsvoorziening uitbreiden.
  • Infrastructuur en bouw: Met grootschalige investeringen in infrastructuur, van wegen en havens tot stedelijke ontwikkeling, is de bouwsector booming. Buitenlandse expertise en samenwerking zijn essentieel voor het realiseren van deze projecten.
  • Landbouw en agro-industrie: Nigeria wil zijn landbouwproductie opschalen om te voorzien in de groeiende binnenlandse vraag en om exportmogelijkheden te vergroten. Kansen liggen in alles van agritech tot verwerking en verpakking van voedsel.
  • ICT en digitale economie: Nigeria is koploper in de digitale revolutie van Afrika. Met een jong, tech-savvy publiek en een bloeiende fintech-sector liggen er ongekende mogelijkheden voor bedrijven in software, telecom, en digitale diensten.
  • Consumptiegoederen en retail: Door de groeiende middenklasse en de toenemende koopkracht is er een grote vraag naar consumptiegoederen, zowel op het gebied van voeding, mode als huishoudelijke producten. Internationale merken breiden hun aanwezigheid in Nigeria steeds verder uit.

Wat kan je verwachten tijdens deze workshop?

  • Inzicht in de economische situatie en de snelgroeiende sectoren met het meeste potentieel.
  • Praktische tips voor zakendoen in Nigeria, met een overzicht van lokale zakelijke cultuur en regelgeving.
  • Ervaringen van Vlaamse bedrijven die succesvol de stap hebben gezet naar Nigeria.
  • Netwerkmogelijkheden met experten en collega-ondernemers die je helpen om de markt te verkennen.

Programma

  • Welkomstwoord en introductie door Voka West-Vlaanderen
  • Recente evoluties en trends in de handel met Nigeria: Flanders Investment & Trade 
  • Praktijkgetuigenis rond zakendoen in Nigeria: TBC
  • Een blik op de betalingsrisico's door Wim Bosman: Credendo 
  • Networking en Q&A

Voor wie?

Deze workshop is ideaal voor bedrijven die actief zijn in export, internationale handel en investeringen, en op zoek zijn naar nieuwe markten in opkomende economieën. Of je nu al actief bent in Nigeria of op zoek bent naar een eerste kennismaking, dit evenement geeft je de inzichten en connecties die je nodig hebt om succesvol te zijn.

Contactpersoon

Lorenzo Bequoye

Adviseur Internationaal Ondernemen

Adres

Voka | Brugge (Bedrijvencampus O-Forty)
Kapellestraat 138
8020 Oostkamp

Wanneer

Prijs

Deelname aan deze infosessie is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Contactpersoon

Lorenzo Bequoye

Adviseur Internationaal Ondernemen

Adres

Voka | Brugge (Bedrijvencampus O-Forty)
Kapellestraat 138
8020 Oostkamp

Wanneer

Prijs

Deelname aan deze infosessie is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag