Welke rol heb jij als hr-manager binnen ESG-rapportage? Het hoeft niet gezegd te zijn dat met de verplichtingen binnen de CSRD (Corporate Social Responsibility Reporting Directive) hr als discipline een onmisbare rol speelt! Hoe je die rol kunt invullen, ontdek je tijdens deze opleiding: we hebben het over goede sociale dataverzameling, communicatie, due diligence in jouw waardeketen en over de Theory of Change om de sociale impact van jouw bedrijf te visualiseren.
Als hr-manager zijn de verantwoordelijkheden divers en gaat het binnen ESG specifiek om:
- Training organiseren om de interne ESG- doelstellingen te implementeren
- Een gedegen DE&I (Diversity & Inclusion)-beleid ontwikkelen
- Dataverzameling en -analyse op niveau van sociale data uitvoeren
- Een liaison zijn tussen de medewerkers en de organisatie om te communiceren over de ESG-initiatieven
In deze dagopleiding proberen we een antwoord te bieden op de verschillende deeltaken waar je als hr-manager voor staat binnen de bredere ESG-context.
Programma
Onthaal en welkom met koffie
- Schets van de rol van sociale wetgeving binnen de CSRD - (Bart Pollentier, SD Worx)
- Sociale ESG data verzamelen - Hukaroi - Hoe kan je ervoor zorgen dat je werkbare data hebt? Na het uitvoeren van een dubbele materialiteitsanalyse (DMA) begint de datacollectie; welke data is al beschikbaar en hoe zorg je voor meer dan een ‘data dump’? Welke ESRS-datapunten kunnen teruggevonden worden in de sociale balans?
Koffiepauze
- Best practices - Getuigenis van een niet-CSRD-plichtig bedrijf waarbij de hr-manager in de lead is rond duurzaamheid (tbd)
- De plaats van Social Return on Investment (SROI), ofwel jouw sociale impact als bedrijf in kaart brengen en koppelen aan de nodige investeringen. (Karien van Rompay, The Cornerstone)
Middagpauze
- Dataverzameling begint intern: Inzoomen op S1 ‘own workforce’ (Peter De Gryse, Denkhuis).
- Hoe kan je de cultuuroptimalisatie, nodig voor een structurele duurzaamheidsinbedding, vertalen in een bedrijf? Bevragingen kunnen intern uitgestuurd worden, maar hoe slaag je erin om ook gegevens te verkrijgen van de werkvloer? Wat moet je dan concreet vragen zodat iedereen hetzelfde eronder verstaat? Kortom, hoe kan je alle medewerkers gemotiveerd krijgen om feedback te geven over jouw materiële topics als bedrijf? Denkhuis weet als geen ander hoe je mensen vanop de werkvloer kunt nudgen om de juiste data aan te leveren. Afstappen van top down communicatie is binnen duurzaamheid meer dan nodig.
Koffiepauze
- Dataverzameling gaat verder extern: Introductie op S2 ‘workers in the value chain’ en S3 ‘lokale gemeenschappen’ (Wim Verbeke, Sustenuto)
- Introductie in due diligence in de waardeketen.
- De uitdaging om hiervoor de juiste data te verzamelen.
Voor wie?
Deze opleiding richt zich op hr-managers/-verantwoordelijken van middelgrote en grote bedrijven. Voorkennis van de Europese CSRD-wetgeving is aangewezen. Daarnaast is deze opleiding interessant voor compliance managers met verantwoordelijkheid voor ESG-implementatie in hun organisatie.
Praktische info
- Je kan Voka | Brugge bereiken via afrit 9 Oostkamp op de E40.
- Eens de afslag genomen, rijd je in de Kapellestraat Voka | Brugge aan je linkerzijde voorbij en keer je op het eerstvolgende rondpunt 360° terug richting de autostrade. Na het rondpunt vind je de inrit naar Voka | Brugge en de ondergrondse parking aan je rechterzijde. Dit betreft de inrit voor het kantorencomplex en is een gedeelde inrit met het bedrijf Advionics. In de ondergrondse parking volg je de aanwijzing naar Blok B Meeting center, waarbij je via de trap (of lift) van Blok B naar het 2de verdiep kan.
- We voorzien lunch over de middag. Als organisatie proberen wij onze impact op het klimaat en onze omgeving zoveel mogelijk te beperken waardoor wij maximaal kiezen voor lokale lunches met minimale vleesconsumptie. Gelieve eventuele intoleranties aan ons door te geven.
Kmo-portefeuille
Voor deze opleiding kan je ook gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Jouw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 dagen na de eerste sessie via www.kmo-portefeuille.be. Indien je beroep doet op de kmo-portefeuille, dien je nog btw op de volledige opleidingskost te betalen.
Benodigde informatie kmo-portefeuille
- Het registratienummer van Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen: DV.O104126
- Type dienstverlening: opleiding
- Startdatum prestaties: 11/02/2025
- Einddatum prestaties: 11/02/2025
- Projectbedrag: € 490 voor leden, € 735 voor niet-leden
- Aantal opleidingsuren: 6
- Thema: Duurzaamheid
Meer weten over Europese duurzaamheidswetgeving? Ontdek onze FAQ!