Waarom zou je als kmo inzetten op de groei en ontwikkeling van jouw medewerkers? Hoe begin je aan een beleid rond leren en ontwikkelen? Levenslang leren: hoe kan je daar, als kmo, aan bijdragen? Hoe kan L&D in jouw voordeel werken wanneer je schaarse profielen wil rekruteren?
Het menselijk kapitaal is ons duurzaamste goed in onze snel veranderende maatschappij. Het potentieel van mensen en de manier waarop ze kunnen groeien, maakt het verschil tussen succesvolle en minder succesvolle kmo’s. Dat medewerkers zich moeten (en willen) blijven ontwikkelen, daar is geen discussie meer over. Maar over hoe je dit concreet aanpakt, daar is nog veel mist rond.
Verspreid over 4 sessies krijg je via een pragmatische en no-nonsense aanpak toegang tot de huidige stand van zaken in L&D, de best practices in grote, middelgrote en kleine bedrijven en inzicht in hoe L&D versterkend kan werken voor jouw onderneming.
We reiken je de nodige kapstokken aan om Learning & Development succesvol toe te passen én te onderhouden in jouw organisatie. In de laatste sessie kan je dan je eigen L&D-actieplan voorstellen aan experten, die jou waardevolle feedback geven.
Doelstellingen
- Je schat in wat de mogelijkheden zijn om met een L&D-beleid in jouw organisatie te starten en welke drempels je nog moet wegnemen.
- Je linkt het DNA van jouw organisatie, de huidige cultuur, met een gepast L&D-beleid dat bijdraagt aan de strategische doelstellingen van jouw organisatie.
- Je kan kritisch nagaan of opleiden het juiste antwoord is op een businessvraag en je kan alternatieven voorstellen.
- Je ontwerpt op een pragmatische manier leerdoelstellingen die jouw bedrijfsstrategie volgen.
- Je weet hoe je moet kiezen tussen opleidingsvormen (online, blended, hybride, fysiek), diverse leveranciers van opleidingen, coachen en technologieën voor L&D. Je legt de link met het hr-beleid, specifiek rond rekrutering, onboarding en talent & performance management.
- Je kan voorstellen formuleren om de impact van opleidingen in kaart te brengen, volgens de noden van jouw organisatie.
- Je weet hoe je L&D kan inzetten om jouw organisatie competitief te houden.
- Je weet hoe je een draagvlak creëert voor een lerende organisatie en je hebt de mogelijke drempels in je organisatie geïdentificeerd.
Programma
Het programma wordt flexibel aangepast in functie van de noden van de deelnemers.
Sessie 1 - Waarom zouden we ook binnen een kmo inzetten op Learning & Development?
- Wat is leren?
- Lerende organisaties: niveaus en good practices
- Valkuilen bij het opzetten van een L&D-beleid
- Wie zijn je stakeholders en mogelijke partners?
Sessie 2 - Hoe kom je tot een goede analyse van het probleem en wat zijn mogelijke oplossingen?
- Waarom opleiding niet altijd het juiste antwoord is
- Hoe zorg je ervoor dat de echte oorzaak van het probleem duidelijk wordt?
- Hoe schrijf je duidelijke leerdoelen?
- Modellen
Sessie 3 - Hoe werk je een pragmatisch leerbeleid uit dat gedragen wordt door mijn medewerkers en leidinggevenden?
- Criteria voor evidence-informed ontwerp van opleidingen
- Bouwstenen van een goed leertraject
- Leidinggevenden en medewerkers betrekken bij opleidingen en groei van medewerkers
- Bespreken van voorbeelden
Sessie 4 - Hoe breng je de impact van leerinitiatieven in kaart en hoe werk je samen met externe partners/leveranciers? Welke rol speelt AI binnen leren?
- Waarom is dat meten nodig?
- Welke modellen kunnen je helpen?
- Op welke manier breng je dit in kaart, waarom en voor wie?
- Aanbod van partners en leveranciers: wat maak je zelf, wat koop je aan?
- AI en leren
Sessie 5 - Je legt jouw ontwikkeld actieplan voor aan enkele experten en ontvangt persoonlijke feedback.
Spreker
Mathias Vermeulen heeft meer dan 15 jaar ervaring in de wereld van leren en ontwikkelen. Op een hands-on manier inspireert hij grote en kleine ondernemingen met zijn ideeën en mening. Daarnaast is hij bestuurslid van VOV Lerend Netwerk, de grootste L&D-community in België, treedt hij op als gastdocent bij o.a. VIVES en Brugge Business School én is hij auteur van het boek '99 problemen en L&D is er (g)een van'.
Voor wie?
L&D-officers of -managers die nieuw zijn in hun functie, hr-professionals, hr-verantwoordelijken en zaakvoerders van kmo’s (tot 250 medewerkers)
Kmo-portefeuille
Voor deze opleiding kan je ook gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Jouw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 dagen na de eerste sessie via www.kmo-portefeuille.be. Indien je beroep doet op de kmo-portefeuille, dien je nog btw op de volledige opleidingskost te betalen.
Benodigde informatie kmo-portefeuille
- Het registratienummer van Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen: DV.O104126
- Type dienstverlening: opleiding
- Startdatum prestaties: 11/02/2025
- Einddatum prestaties: 1/05/2025
- Projectbedrag: €1355 voor leden, €2030 voor niet-leden
- Aantal opleidingsuren: 15
- Thema: Personeelsmanagement