Heel wat bedrijven kampen met hoge verzuimcijfers. Deze massale uitval door ziekte stelt werkgevers voor grote uitdagingen, zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Naast de uitdagingen rond tijdelijke vervangingen heeft uitval door ziekte ook invloed op de productiviteit, de moraal van jouw team en de algemene bedrijfsresultaten. In dit lab van 5 sessies gaan we praktisch aan de slag om een positief en duurzaam verzuimbeleid uit te werken dat aansluit bij de context en waarden van jouw bedrijf.
Een bedrijf dat inzet op het welzijn en de gezondheid van zijn werknemers verdient die investering trouwens ruimschoots terug: medewerkers zijn fitter en gezonder, voelen zich beter, hebben minder last van stress, zijn minder vaak ziek en dus ook veel efficiënter en productiever.
De sessies in dit lab zijn interactief opgebouwd waarbij we je doorheen 4 sessies met praktische handvaten en de nodige kapstokken concreet op weg zetten om actief aan de slag te gaan en een verzuimbeleid uit te werken voor jouw organisatie. Daarnaast leer je ook van andere gelijkgestemde bedrijven hoe zij dit aanpakken en worden concrete casussen uit de praktijk besproken.
In de laatste sessie kan je dan je eigen actieplan voorstellen aan de groep, waarbij je waardevolle feedback en nuttige inzichten krijgt van de andere bedrijven.
Programma
Sessie 1 - Verzuimbeleid: cijfers, missie en visie
Werken aan een doordacht verzuimbeleid rendeert. De context en eigenheid van jouw organisatie bepaalt de accenten die in dit beleid moeten gelegd worden. Jouw bedrijfsvisie en missie vormen het vertrekpunt om jouw verzuimbeleid vorm te geven. Daarnaast leer je verzuimcijfers interpreteren en omzetten naar concrete acties binnen een positief en duurzaam verzuimbeleid.
Sessie 2 - Kort verzuim en gedrag: hoe kunnen we dit positief beïnvloeden?
Kort verzuim (<14 dagen) is de meest voorkomende en storende vorm van absenteïsme in Vlaanderen. Je kunt dit als werkgever nochtans actief terugdringen door onder andere drempelverhogende maatregelen toe te passen en leidinggevenden alert te maken voor signalen van hun medewerkers en met hen in gesprek te gaan.
Sessie 3 - Lang verzuim, verzuimpreventie en re-integratie
Maatschappelijke trends zoals vergrijzing en toenemende druk hebben een grote invloed op de duur van verzuim. Steeds meer werknemers vallen voor een langere periode uit. Hoe ga je daar als organisatie mee om? En hoe zorg je ervoor dat werknemers die langdurig afwezig waren door ziekte vlot terug kunnen worden geïntegreerd?
Sessie 4 - Mentale weerbaarheid
Mentale problemen hebben een grote impact op een organisatie. Ze verstoren het mentale welzijn van medewerkers en verminderen hun productiviteit. Grijp je niet tijdig in, dan kunnen medewerkers uitvallen. Een aantal eenvoudige maatregelen helpen je gepast om te gaan met mentale problemen op de werkvloer zoals werkstress en burn-out.
Sessie 5 - Intervisie & praktijkbespreking
Opvolging en evaluatie van het plan en het beleid rond verzuim. Je legt jouw ontwikkeld actieplan voor en ontvangt persoonlijke feedback. Daarnaast krijg je concrete tips en tricks vanuit de andere casussen die uit de groep besproken worden.
Spreker
Bart Teuwen (°1970) deed als huisarts en bedrijfsarts in Nederland en België ruime ervaring op in de preventieve geneeskunde en de aanpak rond veiligheid en welzijn in bedrijven. Vandaag is hij algemeen directeur van Certimed (het vroegere Mensura) en begeleidt hij als verzuimexpert organisaties en bedrijven rond een positief verzuimbeleid. Bart Teuwen coördineert deze 5-delige reeks en zal vanuit Certimed heel wat inzichten en tips delen om ziekteverzuim in jouw onderneming onder controle te krijgen.
De sessies zelf worden gegeven door Wim Agsteribbe. Wim is ICF-gecertificeerd coach en trainer, waarbij zijn 35 jaar praktijkervaring als sales manager, teamleader en directielid in Belgische en multinationale ondernemingen zorgt voor een pragmatische en resultaatsgerichte aanpak. Bij Certimed is hij expert in duurzaam & positief verzuimbeleid.
Deze sessies zijn interactief opgebouwd waarbij we ook leren van gelijkgestemde bedrijven. Met praktische handvaten zetten we jou concreet op weg om aan de slag te gaan.
Kmo-portefeuille
Voor dit lab kan je ook gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Jouw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 dagen na de eerste sessie via www.kmo-portefeuille.be. Indien je beroep doet op de kmo-portefeuille, dien je nog btw op de volledige opleidingskost te betalen.
Benodigde informatie kmo-portefeuille
- Het registratienummer van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen: DV.O104126
- Type dienstverlening: opleiding
- Startdatum opleiding: 22/04/2025
- Einddatum opleiding: 14/10/2025
- Projectbedrag: €1355 voor leden, €2030 voor niet-leden
- Aantal opleidingsuren: 15
- Thema: Personeelsmanagement