Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Circulaire Roadtrip 2024

Hoe werkt circulair ondernemen in de praktijk nu eigenlijk? Laat je tijdens deze ééndagsmissie inspireren door net geen 10 businesscases. In samenwerking met Designregio Kortrijk en met de partners van de CICOhub maakt Voka West-Vlaanderen opnieuw een ontdekkingsreis doorheen circulair West- en Oost-Vlaanderen. We luisteren en kijken naar pitches en gaan op bezoek bij (maatwerk)bedrijven die business creëren binnen de circulaire economie. Uiteraard is er ook voldoende ruimte om (nieuwe) contacten te leggen en kennis uit te wisselen over ontwikkelingen richting circulaire economie.

Programma

De circulaire missie gaat door op vrijdag 7 juni 2024. Vanaf 7.40 uur is er ontvangst met koffie voorzien bij Voka West-Vlaanderen (President Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk). De bus vertrekt om 8.00 uur, en we zijn terug in Kortrijk rond 17.30 uur. We hebben een goedgevuld programma voor jou in petto! Ontdek het hieronder.

Vragen of meer info? Contacteer Marijke Bouciqué.

Wat staat er op het programma?

8.30 - 10.00 uur: Flocart - Wevelgem

Bij Flocart in Wevelgem leren we dat hier resoluut gekozen wordt voor verdere verduurzaming van de producten. Recent kwam Flocart op de markt met de milieuvriendelijke zonnewering ‘Greenshade’. Traditioneel bestaan zonneschermen vandaag uit pvc of polyester, maar Greenshade is gemaakt uit glasvezel, een 100 % natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief. Het product kreegt intussen ook een Cradle to Cradle (brons) certificaat.

Adres: Zuidstraat 18, Wevelgem

10.30 - 12.00 uur: Concordia Textiles/Purfi - Waregem

Concordia Textiles heeft in Waregem 9 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe recyclage-technologie. Dochteronderneming Purfi is het enige bedrijf ter wereld dat ‘reverse spinning’ toepast. In plaats van gedragen en afgedankt textiel door een shredder te halen, wordt het ingezamelde textiel bij Purfi onttorst. Dat gebeurt op zo’n manier dat de textielvezels amper schade oplopen. Purfi recycleert op die manier vandaag textiel voor onder meer Tommy Hilfiger, H&M, Decathlon en Asics.

Adres: Flanders-Fieldweg 39, Waregem

12.30 - 13.00 uur: Sociaal-Circulaire Hub - Gentbrugge

Wat de CICO-hub is voor Zuid-West-Vlaanderen, is de Sociaal-Circulaire Hub Gent voor … juist: Gent. Om burgers en bedrijven te informeren over en te sensibiliseren voor circulair ondernemen, organiseert de hub digitale en fysieke netwerkactiviteiten waar pioniers, trekkers en geïnteresseerden elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast zet ze ook werktafels op om circulaire innovaties te faciliteren, bij voorkeur met potentieel voor bijkomende sociale tewerkstelling. 

We maken in Bedrijvencentrum De Punt kennis met de werking van de Sociaal-Circulaire Hub Gent, maar zien er ook de Geefmuur - een initiatief van de vzw Ateljee. Buurtbewoners kunnen er hun herbruikbare spullen kwijt, die een tweede leven krijgen via de kringwinkels van Ateljee. Om de drempel naar hergebruik voor burgers te verkleinen, plaatste Ateljee dergelijke geefmuren ook bij bedrijven als Ikea.

Adres: Kerkstraat 108, Gentbrugge

13.00 - 14.00 uur: Lunch

We lunchen in Bedrijvencentrum De Punt

Adres: Kerkstraat 108, Gentbrugge

14.15 - 15.10 uur: BC Materials - Gentbrugge

BC materials is een coöperatieve, opgericht in oktober 2018. Voor de bouw van een nieuwe vleugel van het Design Museum ontwikkelde BC Materials een koolstofarme gevelsteen gemaakt van gerecycleerd gemeentelijk afval. We verkennen de productie van de Ghent Waste Brick op de Arsenaalsite in Gentbrugge.

Adres: Brusselsesteenweg 602, Gentbrugge

15.30 - 17.00 uur: Beddeleem - Nazareth

Bij Beddeleem weten ze al meer dan 30 jaar wat circulair werken is. Met hun ReUse-gamma biedt Beddeleem systeemwanden en -deuren aan die al een leven achter de rug hebben. Via Urban Mining werden ze geoogst uit renovatie- of afbraakwerken. Ze worden tijdelijk gestockeerd op een opslaglocatie om ze vervolgens in een ander project een tweede (of derde, of vierde,…) leven te kunnen geven. Dat kan omdat de systemen van in het begin circulair zijn ontworpen.

Adres: Venecoweg 14a, Nazareth

Deze Circulaire Roadtrip wordt georganiseerd in het kader van het project CICO-hub, met de financiële steun van het Departement Werk en Sociale Economie. 

Contactpersoon

Marijke Bouciqué

Kennis & Advies/Innovatie - Innovatie & Digitalisering

Wanneer

Prijs

Deelname aan deze circulaire roadtrip is gratis.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Kosteloos annuleren kan enkel via mail naar de genoemde verantwoordelijke en dit uiterlijk tot en met maandag 3 juni. Bij laattijdige annulatie zijn we genoodzaakt een no show-fee van 75 euro aan te rekenen voor catering-, vervoers- en andere organisatiekosten. Wanneer je onverwacht verhinderd bent, kan je je laten vervangen door een collega.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag