Wil je klanten, banken en investeerders overtuigen met een sterk duurzaamheidsverslag? In deze 3-delige opleiding leer je hoe je met VSME – speciaal voor kleine en middelgrote bedrijven – een helder rapport opstelt. Je krijgt praktische tools om aan de nieuwste Europese standaarden te voldoen en klaar te zijn voor de toekomst.
Ben je een bedrijf dat nu niet meer onder de CSRD valt? Ook al ben je niet langer verplicht om te rapporteren volgens de CSRD, dit is echt de opportuniteit om te kapitaliseren op de gedane inspanningen en de informatie te gebruiken binnen deze VSME, want de marktvraag en klantverwachtingen rond duurzaamheid blijven bestaan. Gooi dus nog niet meteen alles overboord. Via de VSME gaan sowieso je reeds gedane inspanningen kunnen gepubliceerd worden op een transparante manier, indien gewenst, en met oog op ROI.
Je leert...
- Hoe je rapportages opstelt die voldoen aan de verwachtingen van klanten en financiële partners
- Welke data je moet verzamelen om een duurzaamheidsverslag op te stellen volgens de nieuwste Europese standaarden
- Praktische tools om je eigen duurzaamheidsverslag op te stellen en te verbeteren, gericht op de huidige en toekomstige marktvraag, alsook je stakeholders (eigen medewerkers en je waardeketen waaronder leveranciers, klanten en consumenten.
- Je gaat naar huis met een concrete basis en de nodige tools om direct aan de slag te gaan met je eigen duurzaamheidsrapport.
Programma
- Sessie 1 op 13 mei: Introductie & marktkansen
- Wat zijn de verwachtingen van klanten en leveranciers? Wat is de verhouding van jouw bedrijf ten opzichte van de duurzame rapportering die verwacht wordt door de markt en door de bedrijven die onderhevig zijn aan de CSRD en andere regelgevingen? Wat zijn de belangrijkste trends richting Agenda 2030?
- Sessie 2 op 27 mei: Data verzamelen voor duurzaamheidsrapportering
- Welke data is essentieel om te verzamelen en hoe kun je deze effectief gebruiken om een duurzaamheidsverslag op te stellen? Wat zijn de vereisten vrijwijllige rapportering onder de VSME?
- Sessie 3 op 11 juni: Aan de slag met je duurzaamheidsrapport
- Gebruik de praktische tools die je hebt geleerd om een eerste versie van je eigen duurzaamheidsrapport op te stellen. Je krijgt een analyse-tool aangereikt om je bedrijf te helpen bij het verzamelen van de juiste informatie.
Waarom deelnemen?
Je wilt klanten, banken en investeerders overtuigen: Met een duidelijk duurzaamheidsverslag laat je zien dat jouw bedrijf betrouwbaar en klaar voor de toekomst is.
Je zoekt een simpele aanpak die bij jouw bedrijf past: VSME is speciaal gemaakt voor kleinere bedrijven zoals het jouwe – helder en zonder gedoe.
Je wilt klaar zijn voor nieuwe kansen: Door duurzaamheid slim in te zetten, blijf je aantrekkelijk voor nieuwe samenwerkingen en groei.
Schrijf je in voor de opleiding en zet de eerste stap naar duurzame groei!
Deze opleiding kadert binnen Masterclass duurzaamheid als competitief voordeel
Steeds meer klanten en partners zoeken naar verantwoorde bedrijven. Deze masterclass biedt bedrijven de tools om hun bedrijfsvoering te verbeteren door inzicht te krijgen in hun processen via VSME en CO2-voetafdruk berekening. Het berekenen van de CO2-voetafdruk helpt om inefficiënties en verbeterpunten in de bedrijfsprocessen te identificeren, wat kan leiden tot kostenbesparingen en een sterker concurrentievoordeel. Met VSME zorg je ervoor dat je voldoet aan de verwachtingen klanten en stakeholders.
Module 1: Duurzaamheidsrapportering als strategisch voordeel met VSME (deze activiteit)
Module 2: Meet de CO2-voetafdruk van jouw bedrijf
In deze opleiding leer je hoe je de CO₂-voetafdruk van je bedrijf berekent, een krachtige tool om inefficiënties in je bedrijfsprocessen te identificeren. Door inzicht te krijgen in de impact van je huidige processen, ontdek je waar verbeteringen mogelijk zijn. Deze kennis helpt je niet alleen om de uitstoot te verlagen, maar ook om kosten te optimaliseren en je bedrijfsvoering duurzamer te maken.
- Sessie 1: CO2 neutrale bedrijfsvoering en benodigde data
- Sessie 2: Berekening CO2-voetafdruk
- Sessie 3: Leren van Elkaar – Oplossingen en Best Practices