Investeer in jezelf of in de young potentials van jouw organisatie en stoom je klaar voor de toekomst. Voka - Kamer van Koophandel Limburg organiseert het opleidingstraject Young Potentials Academy, gaande van persoonlijk leiderschap en organisatieontwikkeling tot strategie. Dit traject daagt je uit om jezelf in vraag te stellen, de dynamieken van je organisatie onder de loep te nemen en de bedrijfsstrategie verder uit te bouwen.

Hoe gaan we aan de slag?
Dit traject is op maat gemaakt voor (toekomstige) managers en eigenaar-ondernemers om te groeien. Het helpt je kritisch te zijn op jezelf en je organisatie, en leert je hoe je je organisatie strategisch kunt ontwikkelen. Het programma bestaat uit drie sessies van elk drie dagen waarbij je deel uitmaakt van een kleine groep jonge talenten met een passie voor leiderschap. Klaar om de volgende stap te zetten?
Doelgroep
De leiders van morgen die professioneel én persoonlijk willen groeien
Module 1 en 2 worden gegeven in het Nederlands. Module 3 wordt gegeven in het Nederlands en Engels. Deelnemers kunnen zich professioneel uitdrukken in het Engels. Alle docenten kunnen het Nederlands behartigen.
Wat houdt het in?
Jij bent het vertrekpunt van je leiderschap. Deze driedaagse training neemt je mee op een innerlijke reis, van zelfinzicht naar zelfsturing. Verwacht geen klassieke training, maar een belevingsgerichte ontdekkingstocht. Je leert je waarden en overtuigingen kennen, wordt je bewust van je kracht en je schaduw, en krijgt concrete handvatten om te groeien in impact, veerkracht en verbinding. Reflectie, actie, dialoog en verdieping wisselen elkaar af.
Dag 1 - De binnenreis – Wie ben ik als leider?
- Check-in: Who, What, How, Why?
- Mijn waardenkompas
- Power & Love: mijn verhouding tussen taak en mens
- Reflectieoefening
- Avondactiviteit : Kampvuurgesprekken
Dag 2 - Spiegel en schaduw – Waar bots ik?
- Schaduwwerk en zelfbeeld
- Triggers en projecties: wat zegt de ander over mij?
- Situationeel leiderschap toegepast op jezelf
- Zelfreflectie en feedback
- (Creatieve) verwerkingsopdracht
Dag 3 - Groei en bestemming – Waar wil ik naartoe?
- Visualisatie van mijn leiderschapsdroom
- Formuleren van mijn leiderschapszin
- Ontwikkelen van een persoonlijk actieplan
- Reflectie in groep: wat neem ik mee?
- Afsluitmoment
Wat heb je geleerd na deze module?
- Je kent je persoonlijke waarden en weet hoe je ze uitdraagt
- Je herkent jouw leiderschapsstijl en groeimogelijkheden
- Je leert omgaan met innerlijke conflicten en onzekerheden
- Je kan je energiebronnen en valkuilen benoemen
- Je kent je triggers en leert hier bewust op te reageren
- Je hebt een helder beeld van jouw leiderschapsidentiteit
- Je ontwikkelt een persoonlijk actie- en ontwikkelingsplan
- Je ervaart de kracht van kwetsbaarheid en verbinding
- Je leert hoe leiderschap start bij het leiden van jezelf
- Je vertrekt met concrete handvatten voor je groeipad als leider
Docent
Eva Valgaeren, facilitator, trainer, coach en bezieler bij ITZU Talent Solutions en ELEVATIS. Ze begeleidt al meer dan 10 jaar mensen, teams en organisaties in thema's rond leiderschap, communicatie en verandering. Ze studeerde communicatie en vanuit haar achterond in (team en organisatie)coaching en systemisch werk weet ze diepe persoonlijke processen te combineren met praktische toepasbaarheid.
Wat houdt het in?
Deze driedaagse opleiding biedt een gestructureerde en praktijkgerichte aanpak om organisaties sterker, efficiënter en toekomstbestendiger te maken. We richten ons op drie cruciale pijlers: heldere processen en structuren, effectieve teams en samenwerking, en een sterke bedrijfscultuur die verbinding en groei stimuleert.
Dag 1 : Structuren processen
De eerste dag staat in het teken van de inrichting van de organisatie. We brengen de bedrijfsprocessen in kaart en analyseren hoe ze efficiënter kunnen worden ingericht. Daarnaast onderzoeken we de organisatiestructuur: welke modellen passen het best bij de werking van de organisatie en waar zitten de knelpunten? Door middel van praktische oefeningen krijgen deelnemers inzicht in hoe ze processen en structuren kunnen verbeteren en optimaliseren.
Dag 2 - Teams en rollen
Op dag twee ligt de focus op samenwerking binnen teams. We kijken naar hoe rollen en verantwoordelijkheden verdeeld zijn en hoe teams effectiever kunnen functioneren. We werken met een teamcharter en een teamontwikkelingsplan om de samenwerking binnen teams te versterken. Daarnaast bekijken we welke tools en ondersteunende structuren bijdragen aan een efficiënte werking, zoals systemen, procedures en incentives.
Dag 3 - Cultuur en verbinding
Op de derde dag staat bedrijfscultuur centraal. We onderzoeken hoe waarden, normen en afspraken bijdragen aan een sterke en verbindende samenwerking. Leiderschap speelt hierin een sleutelrol: hoe zorg je ervoor dat leiders de cultuur versterken en uitdragen? Daarnaast introduceren we een verbindende besluitvormingsmethodiek, zodat beslissingen sneller en met breed gedragen steun kunnen worden genomen. De dag eindigt met een concreet actieplan, zodat deelnemers meteen aan de slag kunnen met de inzichten uit de opleiding.
Wat heb je geleerd na deze module?
- Je brengt processen helder in kaart en je optimaliseert ze
- Je herkent knelpunten in je organisatie en je weet hoe je ze gericht aanpakt.
- Je begrijpt welke organisatiestructuur past bij je doelen en context.
- Je kan de rollen en verantwoordelijkheden in teams scherp definiëren.
- Je werkt actief aan een gedeelde cultuur binnen je organisatie.
- Je krijgt inzicht in de impact van leiderschap op cultuur.
- Je kan een verbindende besluitvormingsmethodiek toepassen.
- Je kan een systemische hanteren om onderstromen zichtbaar te maken.
Docent
Els Schepens, een gepassioneerde professional met een sterke focus op persoonlijke groei en veerkracht. Als ervaren psychotherapeut, consultant en coach, begeleidt ze individuen en organisaties door uitdagende momenten. Met expertise in systeempsychotherapie, NLP, organisatieopstellingen,... , deelt Els haar kennis via coachopleidingen en workshops bij Better Minds at Work. Ze coacht ook leidinggevenden en medewerkers aan de University Colleges Leuven-Limburg (UCLL) en begeleidt emotioneel complexe processen in familiebedrijven.
Wat houdt het in?
De focus ligt tijdens deze module op hoe te overleven in deze VOCA (Volatiel, Onzeker, Complex en Ambigu) wereld. Inzicht verwerven in de consument, klant, markt, concurrentie en stakeholders is noodzakelijk om deze uitdaging aan te gaan. De strategie van de onderneming bepalen en daarnaar handelen staan centraal.
Dag 1
VUCA-wereld en de gevolgen hiervan voor jouw business
Fundamenten van doel, strategie en innovatie
Dag 2
Persoonlijk innovatie- en strategieplan
Generatief leiderschap
Dag 3
Creatie van een leercultuur
Persoonlijk actieplan
Docent
John Metselaar verdiepte zich, na een carrière van 30 jaar met wereldwijde managementverantwoordelijkheden bij Procter & Gamble, verder in leiderschap, innovatie, strategie en organisatiecultuur. Met zijn bedrijf J-Met CONNECT en als professor aan Solvay Brussels School of Economics and Management inspireert en begeleidt hij bedrijven bij het definiëren van hun strategie en het uitbouwen ervan.
Hulp nodig of meer informatie over uw inschrijving? Contacteer:

Laura Van Wijmeersch
Manager Kameracademie en themanetwerken
Full bio of Laura Van Wijmeersch

Ina Philips
Coördinator Kameracademie en themanetwerken
Full bio of Ina Philips
