Leer over het belang van een correcte productclassificatie voor douanedoeleinden, hoe deze codes worden bepaald en welke hulpmiddelen er ter beschikking zijn om tot een correcte indeling te komen.
De classificatie van goederen voor douanedoeleinden – ofwel het correct toewijzen van een goederencode aan een product- is één van de drie tariefelementen en daardoor een belangrijke factor in het internationaal handelsverkeer. Het is essentieel om na te gaan of goederen bij invoer en/of uitvoer aan tarifaire en niet-tarifaire maatregelen onderworpen zijn. We gaan dieper in op de methodiek inzake het indelen van goederen en toetsen aan de hand van oefeningen de theorie aan de praktijk.
Deze introductie behandelt de basisprincipes van goederenclassificatie binnen de Europese Unie. Om te beginnen komt een overzicht van het EU-classificatiesysteem aan bod, waarin goederen worden ingedeeld. Vervolgens worden de Algemene Indelingsregels (GIR) besproken, die helpen bij het nauwkeurig classificeren van producten. De methodologie voor indeling, beschikbare classificatietools en de Bindende Tariefinlichtingen (BTI’s) komen aan bod. Daarnaast worden belangrijke bronnen besproken die bij het toewijzen van een code gebruikt kunnen worden. Tot slot zijn er enkele oefeningen voorzien die helpen om de opgedane kennis toe te passen.
Wat heb je geleerd na deze opleiding?
- Classificatiesystemen: je verwerft inzicht in het EU-classificatiesysteem voor goederen en je begrijpt het belang van een juiste indeling voor douanedoeleinden.
- Indelingsregels: je hebt kennis opgedaan over de Algemene Indelingsregels (GIR), die de basisprincipes vormen voor een correcte classificatie.
- Indelingsmethodologie: deelnemers zijn bekend met de indelingsmethodologie en kunnen deze systematisch toepassen om producten correct te classificeren voor douanedoeleinden.
- Classificatietools: daarnaast weet je welke classificatietools beschikbaar zijn om het toekennen van de correcte classificatiecode te ondersteunen en begrijp je de rol en waarde van Bindende Tariefinlichtingen (BTI's).
- Bronnen: je bent in staat om betrouwbare bronnen te raadplegen en hebt praktische ervaring opgedaan door middel van oefeningen, zodat je deze kennis direct kunt toepassen in je werk.
Doelgroep en voorkennis
Deze opleiding is gericht op elke professional die actief is in de wereld van de internationale handel, de logistiek of het transport, en die zijn of haar kennis wil uitdiepen of opfrissen.
Voor deze opleiding te volgen, wordt het de deelnemers aangeraden om de opleiding “Inleiding douanewetgeving en algemene begrippen" op donderdag 23/01/2025 te volgen of beschikken ze best over een basiskennis douane.
- Introductie: wat is classificatie
- EU classificatiesysteem
- Algemene indelingsregels (GIR)
- Indelingsmethodologie
- Classificatie tools
- BTI’s
- Bronnen
- Oefeningen
Gemiddelde evaluatiescore: 85%
Interesse in het volledige traject of meerdere sessies?
Deze opleiding is onderdeel van het opleidingstraject Customs academy. Je kan zowel inschrijven voor het hele traject, als voor één of meerdere sessies apart.
- Donderdag 13/03/2025: Douanenomenclatuur
- Donderdag 27/03/2025: Oorsprong van goederen en vereiste documenten
- Dinsdag 29/04/2025: Douaneregelingen
- Dinsdag 20/05/2025: Incoterms
- Donderdag 12/06/2025: Douaneaangifte en faciliteringen
Jouw docenten
Maak kennis met Ward Minnaert, Manager, Global Trade & Customs, KPMG.
Hij adviseert ondernemingen op het gebied van internationale handel en douane, onder andere omtrent (preferentiële en niet-preferentiële) oorsprong, tariefschorsingen, bindende tariefinlichtingen... Ward deed in het domein van douane en internationale handel reeds ervaring op bij de Nationale Bank en de FOD Economie. Zijn praktische ervaring en passie voor douane- en compliance-kwesties maken hem tot een waardevolle mentor voor deze opleiding
Maak kennis met Ellen Van de Steen, Advisor, Global Trade & Customs, KPMG.
Zij studeerde aan de Universiteit van Gent en behaalde daar een Master in de Europese Studies en een Master in de Algemene Economie. Ellen werkt al 1 jaar als consultant in douane en accijnzen bij KPMG met focus op accijnzen in de gas en olie-industrie