Drijf je handel in een internationale context? Dan is een basiskennis van douanezaken een absolute must. De Customs academy maakt je op een gestructureerde en praktische manier wegwijs in de douanereglementeringen en -voorschriften. Je krijgt inzicht in de courantste basisbegrippen en gaat met documenten aan de slag die bij internationale handelstransacties je pad kruisen.
Wat heb je geleerd na deze opleiding?
Sessie 1: Douanenomenclatuur
- Classificatiesystemen: je verwerft inzicht in het EU-classificatiesysteem voor goederen en je begrijpt het belang van een juiste indeling voor douanedoeleinden.
- Indelingsregels: je hebt kennis opgedaan over de Algemene Indelingsregels (GIR), die de basisprincipes vormen voor een correcte classificatie.
- Indelingsmethodologie: deelnemers zijn bekend met de indelingsmethodologie en kunnen deze systematisch toepassen om producten correct te classificeren voor douanedoeleinden.
- Classificatietools: daarnaast weet je welke classificatietools beschikbaar zijn om het toekennen van de correcte classificatiecode te ondersteunen en begrijp je de rol en waarde van Bindende Tariefinlichtingen (BTI's).
- Bronnen: je bent in staat om betrouwbare bronnen te raadplegen en hebt praktische ervaring opgedaan door middel van oefeningen, zodat je deze kennis direct kunt toepassen in je werk.
Sessie 2: Oorsprong van goederen en vereiste documenten
- Soorten oorsprong: je weet dat goederen een preferentiële en niet-preferentiële oorsprong kunnen hebben
- Belang van oorsprong: we bespreken het belang van oorsprong van goederen voor het handelsbeleid
- Oorsprongsregels: deelnemers kennen de oorsprongregels en kunnen deze toepassen/de oorsprong van een goed bepalen.
- Bewijsvoering: Je komt te weten welke documenten je nodig hebt om de oorsprong van goederen aan te tonen en aan welke voorwaarden het uitgeven van oorsprongsbewijzen gebonden is
- Tools: deelnemers leren enkele online tools kennen en hoe ze te raadplegen
Sessie 3: Douaneregelingen
- Douaneprocedures: een goed begrip van de import- en exportprocedures in de EU en speciale douaneprocedures zoals actieve en passieve veredeling, douane-entrepot, transit, tijdelijke invoer en bijzondere bestemming.
- Speciale douaneprocedures: inzicht in hoe speciale douaneprocedures zoals actieve en passieve veredeling, douane-entrepot, transit, tijdelijke invoer en bijzondere bestemming de logistieke processen beïnvloeden en hoe deze optimaal kunnen worden toegepast
- Voordelen van douaneregelingen: weten hoe de voordelen van speciale douaneprocedures, zoals actieve en passieve veredeling en de regeling voor terugkerende goederen, de bedrijfsvoering kunnen verbeteren.
- Douaneformaliteiten: inzicht in de vereiste douaneformaliteiten bij de verschillende douaneregelingen, zoals actieve en passieve veredeling, douane-entrepot, transit, tijdelijke invoer, bijzondere bestemming en terugkerende goederen.
- Douaneregeling voor terugkerende goederen: weten hoe de regeling voor terugkerende goederen de procedures en kosten beïnvloedt, en hoe deze optimaal te benutten om belastingvoordelen te behalen.
- Praktische toepassingen: voorbeelden en casestudies van hoe douaneprocedures in de praktijk worden toegepast, en welke uitdagingen hierbij kunnen optreden.
- Risicobeheer: strategieën om risico's te minimaliseren door het juiste gebruik van douaneprocedures en -regelgeving.
- Best practices: best practices en aandachtspunten om ervoor te zorgen dat douaneprocedures effectief en efficiënt worden toegepast in dagelijkse bedrijfsvoering.
Sessie 4: Incoterms
- Grondige kennis van Incoterms: je leert de verschillende Incoterms begrijpen en weten hoe ze correct toe te passen in internationale handelstransacties.
- Douaneprocedures: deelnemers krijgen inzicht in hoe Incoterms de douaneprocedures beïnvloeden en hoe ze deze kennis kunnen gebruiken om logistieke processen te optimaliseren.
- Contracten en documentatie: Het belang van correcte contracten en documentatie bij het gebruik van Incoterms in internationale handel.
- Kostenverdeling: Inzicht in de verdeling van kosten tussen koper en verkoper volgens de verschillende Incoterms.
- Praktische toepassingen: Voorbeelden en casestudies van hoe Incoterms in de praktijk worden toegepast en welke uitdagingen hierbij kunnen optreden.
- Best practices: Best practices en aandachtspunten om ervoor te zorgen dat Incoterms effectief en efficiënt worden toegepast in dagelijkse werkzaamheden.
Sessie 5: Douaneaangifte en faciliteringen
- Douaneaangiften: na deze sessie ben je in staat om een douaneaangifte te analyseren en weet je welke info je nodig hebt om een volledige en juiste aangifte te (laten) maken.
- IT-systemen: je leert welk IT-systeem je gebruikt voor welk soort aangifte
- Vereenvoudigingen: je komt te weten welke vereenvoudigingen (zoals globalisatie) er bestaan om je het leven makkelijker te maken.
Doelgroep en voorkennis
Het opleidingstraject Customs academy is gericht op elke professional die actief is in de wereld van de internationale handel, de logistiek of het transport, en die zijn of haar kennis wil uitdiepen of opfrissen.
Voor dit traject te volgen wordt het de deelnemers aangeraden om de sessie “Inleiding douanewetgeving en algemene begrippen" op donderdag 23/01/2025 te volgen of beschikken ze best over een basiskennis douane.
Gemiddelde evaluatiescore: 87%
Interesse in één of meerdere sessies van dit traject?
- Donderdag 13/03/2025: Douanenomenclatuur
- Donderdag 27/03/2025: Oorsprong van goederen en vereiste documenten
- Dinsdag 29/04/2025: Douaneregelingen
- Dinsdag 20/05/2025: Incoterms
- Donderdag 12/06/2025: Douaneaangifte en faciliteringen
Jouw docenten
Maak kennis met Ward Minnaert, Manager, Global Trade & Customs, KPMG.
Hij adviseert ondernemingen op het gebied van internationale handel en douane, onder andere omtrent (preferentiële en niet-preferentiële) oorsprong, tariefschorsingen, bindende tariefinlichtingen... Ward deed in het domein van douane en internationale handel reeds ervaring op bij de Nationale Bank en de FOD Economie. Zijn praktische ervaring en passie voor douane- en compliance-kwesties maken hem tot een waardevolle mentor voor deze opleiding
Maak kennis met Ellen Van de Steen, Advisor, Global Trade & Customs, KPMG.
Zij studeerde aan de Universiteit van Gent en behaalde daar een Master in de Europese Studies en een Master in de Algemene Economie. Ellen werkt al 1 jaar als consultant in douane en accijnzen bij KPMG met focus op accijnzen in de gas en olie-industrie
Maak kennis met Erica Sedda, Advisor, Global Trade & Customs, KPMG.
Zij startte bij KPMG in 2024 en adviseert ondernemingen inzake douane en accijnzen.
Maak kennis met Jari Verlinde, Associate, Global Trade & Customs / VAT, KPMG.
Hij startte na het afronden van een Master in de Rechten als consultant bij KPMG en adviseert ondernemingen inzake douane, accijnzen en btw. Dit advieswerk combineert hij met een postgraduaatsopleiding aan de Fiscale Hogeschool Brussel.
Maak kennis met Felix Eerens, Supervisor - Trade and Customs, KPMG.
Nadat hij 8 jaar als fiscaal advocaat had gewerkt, besliste Felix eind 2020 om zich verder te specialiseren in douane & accijnzen en aan de slag te gaan bij een toonaangevende douanevertegenwoordiger. In maart 2024 maakte hij de overstap naar KPMG. Door zijn juridische én praktische kennis biedt hij een unieke meerwaarde in tal van projecten.