Ondernemers laten ondernemen. Een missie hoeft soms niet eenvoudiger te zijn. Twaalf jaar geleden stampte Eric Van Speybroeck My-Trucks en Immolease uit de grond. Het zijn huurkoopbedrijven waar ondernemers vrachtwagens, (bestel)wagens, machines of vastgoed kunnen huurkopen en nadien volledig overnemen. Vanaf 2025 gaan de bedrijven voort onder één vlag met Spardex als naam. “We willen tegen 2030 1 miljard euro assets under management hebben. Een moeilijk doel, maar niet onhaalbaar gezien de gigantische markt.”

De huurkoopbedrijven van Eric Van Speybroeck, waar ondernemers vrachtwagens, (bestel)wagens, machines of vastgoed kunnen huurkopen en nadien volledig overnemen, gaan vanaf 2025 voort onder één vlag met Spardex als naam.
Tekst Laurens Fagard – Foto Nathalie Dolmans
“Ik ga je iets zeggen, maar voorlopig nog even mondje dicht. Vanavond geven we een feestje voor onze medewerkers en onthullen we onze nieuwe naam met bijhorende toeters en bellen”, fluistert Eric Van Speybroeck me toe in alle discretie. De voormalige toonzaal van een garage in Drongen doet momenteel nog dienst als kantoor voor zijn bedrijven My-Trucks, Immolease en Yescars. Alles kleurt nog geel en zwart, maar vanaf januari zijn blauw en geel de omkadering voor de nieuwe naam die de drie bedrijven opslorpt. “Met Spardex willen we komaf maken met de gespreide slagorde en voortgaan als één team. Binnenkort verhuizen we trouwens ook naar onze nieuwbouw om de hoek. Een metamorfose van jewelste dus.”
Dat Eric gepokt en gemazeld is in het ondernemerschap, hoeft geen betoog. Als 25-jarige nam hij in 2000 samen met zijn broer Michael het familiebedrijf over, een bloemen- en plantenkwekerij die zijn oorsprong vond in 1898. “Omdat het middelpunt van de sierteelt zich met de jaren verplaatste van Gent naar Nederland, wilde ik van het productiebedrijf een handelsbedrijf maken. Dat ging niet zonder slag of sloot, dus na enkele jaren werd het familiebedrijf overgelaten aan de groep Floréac. Na een korte tussenstop bij een matrassenfabriek, besloot hij het over een andere boeg te gooien. “In de kwekerij kwam ik veel in contact met vrachtwagenchauffeurs die vertelden over hoe hun stap naar zelfstandige niet van een leien dakje verliep. Ze hadden het moeilijk om een vrachtwagen gefinancierd te krijgen. Chauffeurs die veel willen verdienen, moeten ook lange uren kloppen, waardoor er nog weinig tijd overblijft om je met die randzaken bezig te houden. Zo ging de bal aan het rollen.”
“Je bent gek”
In de nasleep van de financiële en economische crisis van 2008 schoot My-Trucks uit de startblokken. “Er waren een aantal puzzelstukjes die in elkaar vielen. Als je kijkt wie de voorbije decennia voor welvaart heeft gezorgd, zijn dat ondernemers. Van horeca over de bouwsector tot transportbedrijfjes. Stuk voor stuk mensen die zich te pletter hebben gewerkt, maar niet altijd beschikten over financiële middelen of assets. Banken beseften in de jaren zeventig dat hun kennis over de assets, zoals vrachtwagens, niet ver reikte om er zomaar kredieten voor te verstrekken. Daarom werden leasingmaatschappijen in het leven geroepen. Maar tijdens de crisis schoven die maatschappijen opnieuw aan bij de bank, waardoor er opportuniteiten lagen. Met My-Trucks vulden we dat gat goed op. We gingen praten met dealers en vroegen hen of we hun vrachtwagens aan een maandbedrag in plaats van aan de volledige verkoopwaarde online op marktplaatsen mochten zetten. Met een voorschot van enkele duizenden euro’s is het nu voor sommige chauffeurs meteen veel haalbaarder om hun eigen zaak op te starten. We spreken dezelfde taal en weten waarom die asset zo belangrijk is. Patrick Beselaere, gewezen hoofd van ING Lease Europe en nu één van onze adviseurs, zei ons ooit dat wij terugkeren tot de essentie waarvoor leasingmaatschappijen ooit zijn opgericht.”
(lees verder onder de foto)

Niet iedereen was in het begin laaiend enthousiast, maar dat zorgde bij Eric net voor extra motivatie. “Toen we bij een aantal banken, vrachtwagenfabrikanten en leasingmaatschappijen vertelden over ons idee, zeiden ze allemaal: ‘Je bent gek als je dat doet’. Pas dan zijn we van start gegaan (lacht). In ons eerste jaar sloten we in totaal 9 dossiers af. Intussen zitten we aan 80 per maand enkel met My-Trucks. Het begin was moeilijk omdat we nood aan kapitaal, bancaire kennis moesten opbouwen en maar met een klein team waren. De schommelingen die typerend zijn voor een start-up, zijn ons ook niet vreemd.”
“Ooit wilde ik de beste ceo van Europa worden, maar gelukkig heb ik met scha en schande ingezien dat ik daar niet voor in de wieg ben gelegd. Ik voel me meer ondernemer. Daarom brachten we anderhalf jaar geleden Pieter Boone als ceo aan boord om meer structuur te brengen. Sindsdien zetten we onze beste cijfers neer en zijn we klaar voor een volgende fase in onze maturiteit. Door het Accelero-traject dat ik volg bij Voka leer ik ook dat die fases typisch zijn voor een groeibedrijf en hoe je dan de leiding best verdeelt. Wij zijn enorm complementair. Dat bewijst deze simpele formule: Q x A = E, waarbij Q de soft skills zijn, A de hard skills en E gelijkstaat aan efficiëntie. Als je iemand hebt die laag scoort op soft skills, maar wel over sterke hard skills beschikt, heb je nog altijd weinig. Maar combineer je twee profielen die samenwerken, heb je ineens een enorm groot getal.”
Grafsteen met drijfveer
Ondernemers helpen leeft als missie sterk binnen het bedrijf en Eric in het bijzonder. “Hij hielp 1 miljoen ondernemers ondernemen. Ik hoop dat die belofte ooit op mijn grafzerk komt. Dat vertelde ik ook aan Bram De Wilde, huidig bestuurder en toenmalig operationeel verantwoordelijke, toen hij aan de slag ging. Vorig jaar zei hij me: ‘Eric, als we daar nu 10 miljoen van zouden maken, zou de boodschap op je zerk dan niet nog indrukwekkender zijn?’ Je kan er filosofisch over doen, maar ik sta volledig achter die woorden. Ik geloof erin dat je de maatschappij welvaart bijbrengt als je een aantal ondernemers steunt die op hun beurt anderen vooruithelpen. Een soort van butterfly effect. De ervaring van drie huurkoopbedrijven willen we nu bundelen in een data driven start-up. Een platform dat anderen inzichten moet geven over de asset die ze ter beschikking willen stellen. Maar alles is nog in volle ontwikkeling en we zullen wellicht lanceren buiten ons land, Nederland, Frankrijk en Duitsland, de markten waarin we met Spardex actief zijn.”
Buiten Europa zijn alternatieve financieringsvormen immers al decennialang ingeburgerd, vooral in de Verenigde Staten. “België blijft globaal gezien een goedkoop land om jouw bedrijf te laten financieren via de banken. Maar er is een tendens aan de gang met strengere regelgeving en als er dan geen alternatieven zijn, loert de economische dip al snel om de hoek. Bekende leasingbedrijven buiten Europa zijn hier niet actief en dat heeft wellicht wel zijn redenen. Europa is één van de meest gereguleerde continenten ter wereld. Het hoeft niet te verwonderen dat het zinnetje ‘America innovates, China replicates and Europe regulates de ronde doet. Helaas zien Europese ondernemers dat niet graag. Regulering is goed zolang de balans niet overhelt naar de verkeerde kant. Ons huurkoopmodel kijkt vooruit en is dynamisch. We kijken dus niet naar cijfers van de jaren ervoor, maar willen eerder weten of je een voertuig zal kunnen betalen in de toekomst. En dat loont, want intussen hebben we toch al meer dan 6.000 ondernemers verder kunnen helpen.”
Dat de Spardex-diensten wel duurder zijn dan de doorsnee bancaire producten, vindt Eric niet meer dan logisch. “Je mag ons ook niet vergelijken met die klassieke spelers. In een typische flow van risicobeheersing heb je vermijden, voorspellen, detecteren en reageren. Waar banken onvoorwaardelijk 99% van hun middelen steken in het vermijden ervan, doen wij dat voor 60%. Voor ons zijn de andere stappen ook belangrijk, vooral reageren. Je moet proactief met je klanten in contact treden met alle mogelijke communicatieplatformen. Als er zich problemen voordoen, raak je er in de meerderheid van de gevallen wel aan uit. Volgens Statbel overleeft 64% van de bedrijven in België 5 jaar na de oprichtingsdatum. In datzelfde klantensegment halen wij een percentage van 78%. We scoren dus met double digits beter dan de benchmark. Het zijn dus duidelijk berekende risico’s die we nemen, en die we volgens Mario Draghi ook zullen moeten doen. Hij predikte in zijn recente rapport nog dat Europa te risico-avers is. Daardoor krijgt ondernemerschap geen kans. Hetgeen wij doen, sluit daar helemaal op aan.”
ESG-proof
De lat voor de komende jaren ligt hoog. Tegen 2030 wil Spardex 1 miljard euro assets in eigen beheer hebben. “We willen ons verhaal Europees verder uitrollen. Dat betekent blijven zoeken naar andere assets die voor ondernemers een rol van betekenis kunnen spelen. Vandaag is er al zo’n 20% kruisbestuiving tussen onze assets. Daar wordt nog niet actief op gewerkt omdat we klanten wel nog altijd behoeden voor al te grote risico’s. Wanneer klanten een tweetal jaar een huurkooptraject achter de rug hebben, is het opnieuw interessant.
“Bovendien heeft de markt van kleine kmo’s nog bijzonder veel potentieel in petto. In Europa zijn er zo’n 30 miljoen bedrijven met minder dan 10 medewerkers. Volgens de Europese Investeringsbank (EIB) krijgt 7,2% van dat aantal hun financieringskloof niet gedicht. Dat zijn dus jaarlijks 200.000 bedrijven die zoeken naar alternatieve financieringsvormen. Daar liggen dus wel nog wat kansen voor het rapen. En dan heb ik het nog niet eens over de particuliere markt, waar onze producten ook een rol zouden kunnen spelen.”
“De tendens buiten Europa is alvast positief. In de rest van de wereld wordt nog maar 60% bancair gefinancierd, terwijl dat percentage bij ons in de jaren negentig nog op 96% lag, en nu gelukkig al gezakt is onder de 90%. De duurzame transitie kan dat misschien wel versnellen. Het hele ESG-verhaal is voor ons alvast een geschenk uit de hemel, want we helpen ondernemers aan een opvangnet voor financiering en we doen dat grotendeels met tweedehandsvoertuigen. Daar had ik onlangs nog een inspirerend gesprek over met minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v). Het voertuig dat je kan blijven gebruiken, is veel efficiënter dan nieuwe voertuigen maken. Vandaag alles inzetten op elektrisch rijden, vind ik daarom niet juist overwogen. Het is een complementair verhaal waarbij je ook nog op zoek moet gaan naar alternatieven of de verdere verfijning van de klassieke verbrandingsmotor. Als je daar bovenop nog eens voertuigen een tweede leven geeft in Europa, zonder ze eerst te verschepen naar Afrika of Zuid-Amerika, denk ik dat we als Spardex zeker ons steentje bijdragen.”
Laat je net als Eric Van Speybroeck ondersteunen door Voka in jouw groeitraject.
Als ondernemer richt je je blik altijd op de toekomst, klaar om de kinderschoenen te ontgroeien en verder te blijven groeien. Maar hoe begin je daaraan en hoe zorg je dat het op een duurzame manier gebeurt? Onze Voka-experts staan klaar om je te begeleiden. Ze helpen je met praktische inzichten om gestaag te groeien en blijvend succes te bereiken.
Naast Accelero voor snelle groeiers zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Ontdek welk traject best bij je past.
Neem contact met marjolein.haan@voka.be of bekijk het aanbod op onze website