Voor wie het zich zou afvragen: de leasefietsen zijn in ons land met 118.757 (in 2023). Het aantal leasewagens op de baan schommelt volgens de Belgische Federatie van Voertuigen Verhuurders Renta daarentegen rond de 535.000. Toch schrikt de uitdaging om koning auto voorbij te steken het 86-koppige peloton van o2o Bicycle Leasing niet af. En dat hoeft niet te verbazen als je weet dat de voormalige start-up op enkele jaren is uitgegroeid tot de grootste speler op de Belgische fietsleasemarkt. “Een fiets leasen moet even makkelijk zijn als een Google-account aanmaken.”

Geert De Rycke ceo van o2o Bicycle Leasing, de voormalige start-up die op enkele jaren uitgegroeid is tot de grootste speler op de Belgische fietsleasemarkt.
Tekst Kristina Rybouchkina - Foto Nathalie Dolmans
Vandaag hebben alleen al via o2o 500.000 werknemers toegang tot fietsleasing. In 2016 was dat anders. “Het is moeilijk om je dat voor te stellen, maar bij de start van o2o moesten oprichters Koen en Wim Floré echt moeite doen om hun product uit te leggen aan bedrijven. Het wettelijk kader voor fietsleasing bestond nog niet en voor de meesten was het concept fietsleasing gewoonweg onbekend”, blikt ceo Geert De Rycke terug. “De broers waren er echter van overtuigd dat fietsleasing dé manier was om mobiliteit duurzamer, toegankelijker en betaalbaarder te maken. Zij zijn zelf gepassioneerde fietsers en zijn met o2o begonnen vanuit de droom om een verschil te maken. Ze bouwden dus een leaseplatform dat in de eerste plaats heel gebruiksvriendelijk is en zowel bedrijven als hun werknemers volledig ontzorgt. HR-medewerkers hebben tenslotte al genoeg taken te vervullen. Alle administratie die bij fietsleasing zou komen kijken, kunnen ze wel missen.”
10.000 procent groei
Het platform bleek een schot in de roos, onder meer dankzij de mogelijke koppeling met de meeste sociale secretariaten en aanbieders van cafetariaplannen. Langzaam maar zeker begon het klantenbestand van o2o dus te groeien en toen in 2018 ook grote bedrijven zoals Volvo Cars en Barry Callebaut op de kar sprongen, was de start-up gelanceerd. “De fietsbusiness is vrij kapitaalintensief. Niet alleen werkgevers, ook banken moesten in het begin overtuigd worden”, weet Geert. “Wij kunnen als bedrijf onmogelijk alle fietsen die we aanbieden zelf financieren. We doen dat via de bank. Oorspronkelijk moesten Koen en Wim echter regelmatig met persoonlijke middelen borg staan voor investeringskredieten. Zodra o2o een mooi track record kon voorleggen, verliep de financiering veel makkelijker.”
Dat zorgde er mee voor dat o2o in 2021 op de eerste plaats prijkte van Deloitte’s Technology Fast 50, de lijst met snelst groeiende technologiebedrijven van België op basis van de omzetgroei in de voorbije vier jaar. Die bedroeg bij o2o tussen 2018 en 2021 maar liefst 9.859 procent. “Dat was ook maar mogelijk omdat we van bij de start een heel schaalbaar systeem hebben”, licht Geert toe. “Begin dit jaar werd dat nogmaals bewezen. Wij hebben in 2024 via een aanbesteding het Katholiek Onderwijs Vlaanderen binnengehaald als klant, waardoor alle leerkrachten uit het katholiek onderwijs sinds de jaarwisseling een fiets bij ons kunnen leasen. Ze waren duidelijk aan het popelen om dat te doen, want op 1 januari werden er, op één dag, duizend nieuwe orders in ons systeem geplaatst. Dat is een groot aantal, maar wij kunnen al die bestellingen probleemloos verwerken.”
Eigen IT-team
De schaalbaarheid schuilt volgens de ceo niet alleen in de sterke leasingtool van o2o, maar ook in het brede netwerk dat erachter zit. “Op dit moment werken wij samen met zo’n 1.500 fietshandelaars, verspreid over heel België. Dat maakt dat werknemers uit een breed aanbod van merken en modellen kunnen kiezen welke fiets ze willen leasen, en die vervolgens kunnen bestellen bij de lokale handelaar in hun buurt. Ook refurbished tweedehandsfietsen behoren tot de mogelijkheden. Zo wordt bijvoorbeeld een speedpedelec toegankelijker qua prijs. Wil iemand een fiets van een handelaar die nog niet is aangesloten? Dan voegen we die heel eenvoudig aan ons netwerk toe.” Verder biedt o2o fietsonderhoud aan, een bescherming tegen schade- en diefstal en pechbijstand. “Alle betrokkenen - bedrijven die klant zijn, hun werknemers die fietsen, maar ook de fietshandelaars, verzekeraars, pechbijstandverleners en banken - zijn samengebracht in ons ecosysteem, waardoor iedereen met elkaar in verbinding staat.”
Het ‘Technology’-departement van o2o maakt dat het bedrijf consistent kan groeien. “Het team is intussen 15 medewerkers sterk. IT wordt vaak uitbesteed, maar wij vinden het belangrijk om dat in huis te hebben, omdat het op die manier veel makkelijker is om onze tool telkens vlot te integreren bij onze partners en om die continu te verbeteren op basis van feedback.”
Ook de commerciële en operationele departementen zijn onmisbaar. “Die laatste medewerkers verwerken orders en staan in contact met alle partijen in het ecosysteem. Maar ze trekken daarnaast ook naar onze klanten om testevents te organiseren op hun bedrijfsterrein, of om onze fietskarvaan - een vloot van verschillende fietstypes die werknemers gratis kunnen testen - er een paar weken ter beschikking te stellen. Zo kunnen werknemers die interesse hebben in fietsleasing verschillende modellen uitproberen om te ontdekken welke fiets hen het beste ligt. Op die manier helpen wij bedrijven ook om een fietscultuur te installeren, zodat meer medewerkers op een duurzame manier hun woon-werkafstand gaan overbruggen.”
(lees verder onder de foto)

Toen Geert aan boord kwam, had o2o een twintigtal werknemers. Ondertussen zijn dat er 86.
Missiegedreven
Zelf werd Geert ceo na een passage op het financiële departement van o2o. Hij bekleedde een managementfunctie bij het Agentschap Wegen en Verkeer, toen hij in 2021 de vraag kreeg om daarnaast deeltijds de rol van cfo bij o2o op zich te nemen. “Tot dan toe zat het financiële luik bij Wim Floré. Dat is typisch voor een start-up: de oprichters doen in het begin alles. Maar naarmate een onderneming groeit, moet je zaken professionaliseren. De financiering van de fietsen had meer aandacht nodig, financiële processen moesten op orde worden gezet… Dus ik nam daarin een adviserende rol op. Naarmate o2o bleef groeien vergde dat steeds meer tijd, waardoor ik moest kiezen om de verantwoordelijkheden naar iemand anders door te schuiven, of om me voltijds te engageren. Het is dat laatste geworden.”
Toen Geert aan boord kwam, had o2o een twintigtal werknemers. Vandaag zijn dat er 86, na een jaar waarin het aantal medewerkers maar liefst verdubbelde. Om die reden is o2o recent ook verhuisd van de Gentse haven naar een ruime herenwoning in de buurt van het station Gent-Sint-Pieters. Veel moeite om al dat gemotiveerd volk te vinden heeft o2o, ondanks de huidige war for talent, niet gehad. “o2o is stilaan geëvolueerd van een start-up tot een scale-up. De gezellige chaos van het samenwerken met een groepje vrienden heeft plaatsgemaakt voor meer organisatie en meer werknemers. Oprichters Koen en Wim zijn in 2024 ook uit het bedrijf gestapt om zich op nieuwe projecten te focussen. Maar het DNA van o2o is onveranderd gebleven. Wij zijn echt een missie- en waardegedreven bedrijf en dat blijven wij omarmen. Iedereen die hier werkt wil een impact maken op het vlak van duurzame mobiliteit en elke nieuwe o2o’er wordt daar ook hard op gescreend. Dat iedereen hier met hetzelfde engagement zit om onze gezamenlijke missie te vervullen, maakt het heel leuk om hier te werken. Bovendien wordt er niet alleen maar hard gewerkt. Als je zoveel tijd samen doorbrengt moet je elkaar niet alleen op professioneel vlak kennen, maar ook op menselijk vlak. Wij nemen zowel binnen als buiten de werkuren tijd om daarop in te zetten en dat werpt vruchten af. Mensen zijn hier gelukkig en ze stralen dat ook uit. Sollicitanten zijn dus nog steeds vaak kennissen van een of meerdere werknemers. Het is heel fijn als je medewerkers ambassadeurs zijn en op die manier nieuwe mensen met dezelfde waarden aantrekken.”
Toch brengt zo’n snelle uitbreiding ook groeipijnen met zich mee. “Momenteel zijn we sterk bezig met de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen op de hoogte blijft van alle informatie die hij of zij nodig heeft om z’n job te doen, én van het reilen en zeilen binnen het bedrijf met alle nieuwe projecten die aldoor worden opgestart. Vorige week hebben we nog een dag uitgetrokken om met het hele bedrijf samen te komen en te luisteren naar elkaars ideeën over hoe we ons het beste organiseren. We werken hier tenslotte niet zuiver top-down, maar ook bottom-up. Dat helpt ons ook bij onze groei. Het zijn onze medewerkers die dagelijks in contact staan met onze klanten. Zij weten dus het beste wat die klanten belangrijk vinden en komen daardoor dikwijls zelf met initiatieven waar zij hun schouders onder zetten.”
Deel van een Europees verhaal
Impact maken op het vlak van duurzame mobiliteit in België is mooi, impact maken in Europa nog mooier. o2o heeft dan ook altijd al de ambitie gehad om internationaal te gaan. In 2023 is die waargemaakt via een overname door de Duitse Green Mobility Holding. “Onze dagelijkse werking is niet veel veranderd sinds wij deel uitmaken van GMH. Wij zijn binnen de holding verantwoordelijk voor de Belgische markt. We blijven dus gewoon ons ding doen en onze eigen beslissingen nemen. Wij kennen deze markt tenslotte het beste. Al hebben we dankzij de overname uiteraard wel toegang tot meer middelen en kennis”, zegt Geert daarover. “Zo hebben wij vorige zomer UBike kunnen overnemen, een Brusselse tegenhanger van o2o. Dat laat ons toe om ons nog meer te positioneren richting Brussel en Wallonië. Wij waren daar al actief, maar daar is nog veel ruimte voor groei. Onze collega’s van UBike kennen die markt en cultuur, ze spreken letterlijk en figuurlijk dezelfde taal. Dat is een grote troef.”
Behalve o2o en UBike omvat Green Mobility Holding twee Duitse en een Oostenrijks zusterbedrijf. “Het is inspirerend om te zien hoe zij zich op hun markten richten, om van gedachten te wisselen en om te ontdekken welke services ons product nog sterker zouden maken”, vervolgt de ceo. “Zeker Duitsland staat op het vlak van fietsleasing al veel verder dan België. Wij staan met ons netwerk van 1.500 fietshandelaars dicht bij onze gebruikers, maar in Duitsland komen ze nog dichterbij. Zij werken bijvoorbeeld ook met mobiele teams, waardoor werknemers hun fiets op het werk kunnen laten onderhouden of zelfs bij hen thuis. Dat is iets waar we op termijn ook op willen inzetten. Want het is toch ontzettend handig om bij aankomst op je bedrijf je fiets te kunnen afgeven en ‘s avonds met een volledig onderhouden rijwiel weer naar huis te vertrekken?”
o2o is met andere woorden nog lang niet aan de finish. “Vandaag hebben 500.000 werknemers toegang tot een fiets van o2o”, zegt Geert. “Dat hebben we uiteraard ook te danken aan een aantal externe factoren. Fietsleasing profiteert van het gunstige fiscale klimaat voor het product. Overheden werken aan een betere fietsinfrastructuur, wat ons eveneens de wind in de rug geeft. Verder is het opvallend dat mensen sinds corona meer nadenken over gezondheid en meer inzetten op beweging. En er is meer aandacht voor het milieu, waardoor we allemaal vaker stilstaan bij de ecologische voetafdruk die we nalaten. Toch kiest nog lang niet iedereen voor een duurzame verplaatsing naar het werk. Daar is de toenemende filedruk het bewijs van. Think bicycle first luidt onze visie, en wij willen de komende jaren nog meer mensen overtuigen van die duurzame mindshift.”
In 2023 was één derde van de 118.757 leasefietsen in België een fiets van o2o. Vandaag schat o2o dat het om twee op de vijf leasefietsen gaat. Tegen 2028 willen Geert en zijn team 100.000 o2o-fietsers op de baan hebben. “Om dat te bereiken blijven we continu sleutelen aan ons leaseplatform om het nog beter te maken. Op dit moment werken we bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om klanten makkelijk en volledig autonoom fietsleasing te laten opstarten, zonder tussenkomst van een o2o’er. Dat willen we dit jaar nog in voege hebben. Fietsen leasen wordt daardoor even makkelijk als het aanmaken van een Google-account. Al blijven wij natuurlijk wel bereikbaar als er toch bijstand nodig zou zijn. Nu kunnen alleen bedrijven met minstens tien medewerkers klant worden, maar door op deze manier te gaan werken zullen we ook kleinere bedrijven kunnen servicen. Verder gaan we ons dit jaar vooral focussen op het inwerken van al onze nieuwe medewerkers en even tijd nemen om alles in zijn plooi te laten vallen. En dan zijn we weer klaar voor de volgende groeispurt.”
Geert volgt momenteel een Accelero-traject bij Voka. Misschien kunnen wij je ook begeleiden op je ondernemersreis?
Voka staat klaar om jouw groeitraject te ondersteunen met expertise en middelen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften. Je krijgt toegang tot workshops, coaching en advies van experts die jou helpen jouw bedrijf op te schalen.
Naast Accelero voor snelle groeiers zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Ontdek welk traject best bij je past.
Neem contact met marjolein.haan@voka.be of bekijk het aanbod op onze website