Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "Wij helpen deuren openen voor innovatieve bedrijven als Kepler"

"Wij helpen deuren openen voor innovatieve bedrijven als Kepler"

  • 28/05/2024

De Genkse start-up Kepler bouwt de meest energiezuinige woningen op de markt. Hun betaalbare, kant-en-klare gezinswoningen die in slechts 5 weken worden gebouwd, zijn een groot succes. Als innovatief bedrijf stoot Kepler regelmatig op de soms rigide regelgeving van lokale overheden. Voka – KvK Limburg hielp hen om de beleidsmakers op de doelen en de voordelen te wijzen en barrières te slechten.

 

 

 

 

 

 

Dennis Vangeneugden

  • Bedrijf : Kepler

  • Opgericht in : 2021

  • Activiteiten: Kepler bouwt de meest energiezuinige woningen op de Belgische markt, op korte tijd, volledig afgewerkt en met bouwmaterialen van topkwaliteit.

Kepler hanteert een verticaal geïntegreerd bouwproces. Dat wil zeggen dat het bedrijf elke stap in het productieproces in eigen beheer houdt. “We kopen zelf de gronden aan en bouwen zelf de woningen”, legt oprichter Dennis Vangeneugden uit. “Elke woning bouwen we op dezelfde manier – in houtskelet – met dezelfde materialen en toestellen en met dezelfde hoogwaardige afwerking. Ook de ontwikkeling van de projectgebieden houden we in eigen hand.”

Meest energiezuinige woning
Iedere woning is identiek: 6 bij 12 meter, met een woonoppervlakte van 144 m2. De klant heeft geen keuze in materialen of toestellen. Dat laat ons toe om en masse grote inkopen van kwalitatieve materialen te doen en zo de woningen betaalbaar te houden. Bovendien bespaar je op jaarbasis zo’n 2.000 euro aan energiekosten. Dat hebben we vooral bereikt door heel goed te isoleren.” Daarnaast zorgen 14 zonnepanelen, een thuisbatterij en de robuuste hout­skeletbouw voor een negatief E-peil van -15. Dat wil zeggen dat de woning meer energie opbrengt dan ze verbruikt.

Gezonde arrogantie
Nadat hij in 2017 zijn eigen IT-bedrijf verkocht, rolde Dennis in de bouwsector. Aanvankelijk door te investeren in te renoveren vastgoed. Daarna richtte hij een bedrijf op dat oude woningen opkocht en die door een externe partij liet vervangen door nieuwe, energiezuinige huizen die als investeringspanden werden verkocht. “Ondanks het succes was ik niet tevreden. Ik was ervan overtuigd dat het anders en beter kon. Vanuit die gezonde arrogantie ben ik Kepler gestart in 2021.”

Een huis per dag
Na een opstartperiode van 14 maanden waarin Dennis en zijn team de materialen en het bouwproces analyseerden, startte Kepler eind 2022 met de productie van de meest duurzame woning. “We bouwen de woningen in onze eigen productiefaciliteit van 22.800 m² in Genk. Inmiddels verkochten we al 56 woningen, waarvan er 34 zijn opgeleverd. Dit jaar mikken we op 80 woningen, de jaren erna op 220 à 240. Meer gaat eenvoudig niet, omdat de productie niet kan volgen. Toch is het onze ambitie om in 2026 elke dag één huis te bouwen. Voor die groei zullen we ook over de grenzen kijken, onder andere naar Nederland en Duitsland.”

Hulp bij vergunningstraject
De grootste bottleneck voor Kepler was het vergunnings­traject. Dennis: “Onze manier van bouwen botst vaak op de vele regeltjes van gemeentes. Voor ons is, naast een goede vierkantemeterprijs, een vlotte vergunbaarheid een cruciale factor. Gelukkig heeft Voka ons geholpen door de lokale overheden van ons concept te overtuigen.”

“Onze werking rond belangen­behartiging kan het nodige gewicht in de schaal leggen”, bevestigt directeur belangenbehartiging Voka – KvK Limburg Jonas De Raeve. “Ons team zorgt dat de bezorgdheden van ondernemers bij de juiste beleidsmakers op tafel belanden. We adviseren lokale overheden hoe ze klantgerichter kunnen omgaan met ondernemers en meer met hen kunnen meedenken. Kepler is een mooi voorbeeld van een innovatief bedrijf, met specifieke uitdagingen waar qua regelgeving nog geen oplossingen voor zijn. Onze missie is dan om de beleidsmakers op de doelen en de voordelen te wijzen en bepaalde deuren te openen.”

Het is onze ambitie om in 2026 elke dag één huis te bouwen. - Dries Vangeneugden, Kepler

Beter vergunningsbeleid 
“Naast hulp in individuele cases proberen we het vergunningsbeleid in het algemeen te verbeteren”, gaat Jonas verder. “Lokale besturen hebben vaak noch de expertise noch voldoende mensen in huis om met de toenemende complexiteit van vergunningsregels om te gaan, vooral bij innovatieve cases. Daardoor verlopen vergunningstrajecten niet alleen traag, 30 procent van de vergunningen wordt zelfs stopgezet of geweigerd.”

“In ons verkiezingsmemorandum doen we voorstellen om de omgevingsvergunningsverlening vlotter, beter en robuuster te maken. Vanuit Voka – KvK Limburg ijveren we ook voor een aangepaste procedure, om te voorkomen dat een project helemaal op het einde nog door een beroep kan sneuvelen. Bovendien vragen we om meer ruimte voor positieve inspraak. Een openbaar onderzoek hoeft niet alleen maar een klaagzang te zijn.”

Groter plaatje
Een verzuchting van Dennis Vangeneugden is dat de overheid niet genoeg oog heeft voor het grotere plaatje. “Er wordt vooral gelobbyd voor grote bouwprojecten. Wij bouwen kleine woningen, maar we doen dat zeer snel. Als je al die energienegatieve woningen bij elkaar optelt, bouwen wij op korte tijd heel wat duurzame wijken bij elkaar.”

De overheid wil de manier waarop klimaat- of milieudoelen gerealiseerd worden, te veel vastleggen in regels, beaamt Jonas. “Soms werkt de ene regel de andere zelfs tegen. Zo kan het gebeuren dat een CO2-reductie wordt gedwarsboomd door de stikstofregels. Wij doen voorstellen om dat meer integraal te bekijken en het nettoresultaat voorop te stellen.”

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?
imu - vzw - Altez
Proximus
Gent Jazz 2024
OV - Festival van Vlaanderen

Artikel uit publicatie