Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Falcon Tactical Solutions zorgt voor de veiligheid van politieman en militair

Falcon Tactical Solutions zorgt voor de veiligheid van politieman en militair

  • 08/03/2024

“We kijken altijd 10 jaar vooruit”

Achter een anonieme gevel op het industrieterrein in Beernem huist een nichespeler in de veiligheidsmarkt. Op 1 mei is het 30 jaar geleden dat Jean Nicodème en Els Fallein met Falcon Tactical Solutions van start gingen. Ondertussen kwamen ook Raptor en ProSafe erbij. Vandaag staat met dochter Phébe (25) en zoon Nathan (21) de volgende generatie klaar om de toekomst te verzekeren.

Jean Nicodème Falcon Tactical Solutions zorgt voor de veiligheid van politieman en militair

“Wij zijn geen wapenhandelaar”, steekt Jean Nicodème van wal. “We leveren alles wat belangrijk is voor de veiligheid van militairen, politie- en bewakingsagenten. Letale wapens en munitie die onder Falcon vallen maken daarbij maar een kwart van onze omzet uit. Met Raptor leveren we alles wat non-letaal is, van spuitbussen, matrakken en gordels over persoonlijke beschermingsmaterialen tot spijkereggen om vluchtende wagens tegen te houden. En met ProSafe zijn we ook begonnen met het ontwerpen en vervaardigen van uniformen en veiligheidskledij, een idee van Phébe en Nathan. Onze klanten zijn federale en lokale politiediensten, defensie, staatsveiligheid, gevangenissen, private bewakingsondernemingen, internationale instellingen, ziekenhuizen,… Kortom: al wie in België publiek en privaat bezig is met veiligheid.” 

Jean Nicodème was militair bij de luchtmacht en officier bij de toenmalige rijkswacht toen hij de kans kreeg om de Belgische agentuur voor Browning – Afdeling Politie – zusterbedrijf van FN Herstal – op zich te nemen. “Later zijn we ook andere merken gaan doen, maar die link met de fabrikant is belangrijk. Wij stemmen hun producten af op de normen en wetgeving in België, en kijken naar de specifieke noden die hier leven. Zo had defensie vroeger heel logge en zware kogelwerende vesten. Wij vertaalden dat naar een kogelwerend ondervest, met daarboven indien nodig een upgrade met plaatbescherming en bijkomende beschermingsstukken zoals onderbuik, schouders en nek. Zo kan men zich aanpassen aan de graad van bedreiging. Ons concept was vernieuwend en ondertussen hebben grotere leveranciers die enkel kledij doen ons bijgebeend. Daarom kijken wij altijd verder vooruit en vragen we ons af hoe de militair of agent er over 5 tot 10 jaar zal uitzien en wat hij of zij dan zal nodig hebben. We proberen altijd vooruitstrevend te zijn, met lichtere, betere en nieuwe middelen om zich te verdedigen en te beschermen.” 

We proberen altijd vooruitstrevend te zijn, met lichtere, betere en nieuwe middelen om zich te verdedigen en te beschermen.

Jean Nicodème

Naast die modernisering van de bewapening en beveiliging van ordediensten en bewakers zien ze bij Falcon nog 2 andere tendensen. “We merken dat er binnen politiediensten gespecialiseerde teams ontstaan, zoals de SWAT-teams die de eerste interventie bij hogere risico’s doen en daarvoor ook onder meer kogelwerende helmen en schilden dragen. Maar ook ambulanciers, brandweer en andere eerstelijnsdiensten – die vaak vóór de politie ter plaatse komen – moeten zich in stedelijke contexten steeds vaker extra beveiligen.” Nathan Nicodème: “Een andere tendens is dat de politie zwaardere kalibers munitie vraagt. Als ze bijvoorbeeld door gangsters aangevallen worden met zware wapens zoals kalashnikovs, willen ze kunnen terugvuren met gelijke wapens die ook lichte kogelwerende vesten van de gangsters kunnen doorboren. Op dat vlak is men in België eerder reactief dan proactief.” 

Trainingscentrum 

In 2014 opende Falcon ook een eigen schietstand. “Enerzijds richten we schietstanden op locatie in voor klanten, zoals in Hasselt en recent voor het Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten in Zedelgem. Maar in onze eigen schietstand komen politie en defensie trainen, door een nijpend tekort aan eigen faciliteiten. We hebben ook een dojo voor zelfverdedigingstechnieken en een klaslokaal. ’s Avonds is de schietstand open voor particulieren, die op woensdagavond ook begeleiding kunnen krijgen. Wat we ook doen is producttrainingen – bijvoorbeeld over pistolen – geven aan trainers die dan de politiemensen opleiden.” 

Met Jean Nicodème en Els Fallein verdwijnt de eerste generatie nog niet direct uit beeld, maar de teugels worden steeds meer aan de kinderen gegeven. Phébe: “Ik ben verantwoordelijk voor het financiële en administratieve luik.” Nathan: “Ik sta voornamelijk in voor de sales, de producten en de contacten met de klanten en leveranciers. Daarnaast maakte ik de omgekeerde beweging als mijn vader: ik ben reservist in het leger, in het reservekader van de luchtmacht. Waarom? Als ik niet in het bedrijf was gestapt, zou ik hoe dan ook iets bij de politie of defensie hebben gedaan. Het is een andere wereld die je niet kunt vergelijken met de dagelijkse maatschappij, en dat boeit mij.” (SD - Foto Kurt) 

www.falcon-raptor.com 

www.prosafe-uniforms.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie