Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 3 dossiers uitgelicht: “Het omgevingsbeleid werkt verstikkend”

3 dossiers uitgelicht: “Het omgevingsbeleid werkt verstikkend”

  • 08/03/2024

Vergunning stortplaats Kortemark 

Met het ‘Waterarrest’ heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen een vergunning voor een uitbreiding van een stortplaats in Kortemark vernietigd. De Raad trekt daarmee de strenge Weser-rechtspraak van het Hof van Justitie ook door op Vlaams niveau. Die Weser-rechtspraak houdt in dat indien de toestand van het water slecht is (zoals helaas het geval is in bijna alle waterlopen in West-Vlaanderen) iedere verdere verslechtering problematisch is voor de vergunningverlening. Vandaag haalt slechts 1 Vlaamse waterloop de norm. In de huidige stand van het beleid is het zo goed als zeker dat Vlaanderen in 2027 niet aan de Europese normen zal kunnen voldoen. Daardoor dreigt er een vergunningenstop voor activiteiten die een impact hebben op de toestand van de waterlopen.


Ringweg rond Anzegem 

De vernietiging van de plannen voor een ringweg rond Anzegem door de Raad van State. De Raad stelt dat bij de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan van de ringweg de stikstofdepositie op een nabijgelegen bos onvoldoende werd onderzocht. Een belangrijk precedent, waardoor er voor heel wat oude en lopende RUP’s een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt, omdat de opmaak van zulke RUP’s dateert van jaren vóór de stikstofproblematiek en daardoor destijds de depositie meestal niet werd onderzocht. Andere bestaande RUP’s dreigen dus ook vernietigd te worden op basis van een stikstofimpact die niet in kaart werd gebracht.


Windturbines in de Westhoek 

Er is een quasi-verbod om grote windturbines te realiseren binnen een straal van 3 kilometer rond de 27 nieuwe sites van UNESCO-werelderfgoed in de Westhoek. Een absurde situatie die de duurzame energieproductie in onze regio ernstig belemmert. Dat legt een extra last op ondernemingen die hun energieverbruik willen of moeten verduurzamen en remt onze voortgang in het behalen van Vlaamse klimaatdoelstellingen. We verliezen 7% van ons grondgebied voor energieproductie.

Visie van Voka

Voka West-Vlaanderen pleit voor een grondige herziening van het omgevingsbeleid, zowel op Vlaams als Europees niveau. Een specifieke aanpak voor dichtbevolkte gebieden met versnipperde functies is noodzakelijk, zodat de economische groei in onze regio niet langer wordt belemmerd door tegenstrijdige doelstellingen. “Veranderen we niets aan het huidige beleid, dan riskeren we een totale ontwrichting van onze regio”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie