Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 13/12/2024

Veurne Plus van burgemeester Peter Roose gaat de komende jaren voor een coalitie met de nieuwe partij VoeVeurne. Hij is aan zijn derde legislatuur toe als burgemeester. “We willen tegen 2030 minstens 8 hectare extra ruimte voor economische bedrijvigheid kunnen ontwikkelen”, zegt hij.

Veurne

Wat is uw reactie op de regiodeals die we gelanceerd hebben?

“Ik heb met veel belangstelling de regiodeal van Voka West-Vlaanderen gelezen. De cijfers tonen aan dat de regionale arbeidsmarkt gelijkaardig is aan of het zelfs beter doet dan het Vlaamse gemiddelde. Opvallend is wel dat in onze regio minder vergunningen worden geweigerd of stopgezet, dat de bedrijventerreinen sterker bezet zijn en dat er toch minder economische ruimte wordt ontwikkeld. De aanbeveling om slechts lokale besturen met 30.000 inwoners te aanvaarden, lijkt mij vrij arbitrair en levert volgens mij onvoldoende meerwaarde op. Ik ben eerder voorstander van een lokaal bestuur met meer dan 120.000 inwoners, op niveau van Westhoek, met daaronder districten, vergelijkbaar met het huidige niveau van lokale besturen. Op die manier koppelen we de voordelen van centralisatie aan de voordelen die nabijheid voor de inwoners met zich meebrengt. Een dergelijk gelaagde stad zou ook op Vlaams niveau méér haar bekommernissen op de Vlaamse regeringstafel kunnen leggen.

Ik kan de voorstellen van de regiovoorzitter onderschrijven om de ontwikkelingen van Duinkerke perfect op te volgen en ervoor te zorgen dat we complementair zijn om mee te genieten van de voordelen van de energietransitie daar.”

We willen tegen 2030 minstens 8 hectare extra ruimte voor economische bedrijvigheid kunnen ontwikkelen.

Peter Roose, Burgemeester Veurne

Wat zijn 3 concrete verwezenlijkingen die u gedaan wil hebben tegen het einde van de legislatuur?

“We willen tegen 2030 minstens 8 hectare extra ruimte voor economische bedrijvigheid kunnen ontwikkelen. Op die manier kunnen we zowel nieuwe bedrijven aantrekken als bestaande ondernemingen de nodige investeringskansen geven. Het grootste bedrijvenpark in Veurne, met de naam Veurne I, is geselecteerd om mee te werken aan het provinciaal project Bedrijventerreinen van de Toekomst. In dat kader willen we maximaal circulair werken. Dat betekent dat we het hemelwater maximaal moeten hergebruiken in de verschillende productieprocessen van en tussen bedrijven. Een grijswatercircuit is dan misschien een opportuniteit. Hetzelfde geldt voor de aanwezige restwarmte.

Een tweede warmtenet in de bedrijvenzone tot aan het ziekenhuis, inclusief technische school en woonzorgcentrum, zou daarin een meerwaarde betekenen. Ook op het vlak van hernieuwbare energie – ik denk daarbij bijvoorbeeld aan PV-installaties, windturbines of waterstof – zou een lokale energiegemeenschap tussen alle bedrijven een concurrentievoordeel kunnen opleveren.

Ten slotte wil de stad een coördinerende rol opnemen om onze scholen, de VDAB en de ondernemers in onze stad samen te brengen om duaal leren, bedrijfsstages en het uitwisselen van personeel tussen bedrijven en scholen te stimuleren of de organisatie van jobbeurzen te ondersteunen. Op die manier willen we onze jongeren maximale kansen geven op werk in eigen stad.”

Hoe zal u van Veurne de meest ondernemende stad van West-Vlaanderen maken?

“Het zijn de Veurnse ondernemers die (zullen) zorgen dat we de meest ondernemende stad zijn. We willen de positieve samenwerking met de handels- en ondernemingsverenigingen verder uitdiepen. Jaarlijks willen we op de Dag van de Lokale Economie de grote, middelgrote en kleine ondernemingen uit Veurne samenbrengen om slimme samenwerkingsverbanden aan te moedigen. Nieuwe ondernemers zullen via een digitale startersgids een duidelijk stappenplan krijgen om te ondernemen in de boetestad.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie