Tool begeleidt medewerkers van Oesterbank
Maatwerkbedrijf Oesterbank telt een 500-tal medewerkers, verspreid over 3 vestigingen in Oostende, Blankenberge en Nieuwpoort. 430 medewerkers daarvan ervaren een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. “Onze sociale missie staat altijd voorop: de tewerkstelling van profielen die op andere plaatsen minder kansen krijgen”, zegt algemeen directeur Wouter Desplenter.
De activiteiten van Oesterbank bestaan uit 3 grote pijlers. “Onze eerste pijler, supply chain met toegevoegde waarde, is de meest omvangrijke. Wij leveren het juiste product op het juiste tijdstip en in de juiste volgorde. Het komt erop neer dat wij producten monteren, assembleren of verzamelen zoals de klant het wil. We leveren die op korte termijn en zelfs meerdere keren per dag als het nodig is. De leveringen die hier vertrekken, worden ook op artikelniveau in de juiste volgorde geplaatst, zodat de producten die de klant het eerst nodig heeft in zijn productieproces het vlotst toegankelijk zijn. Op die manier ontzorgen we de klant.”
Competitiever
De enclaves op de werkvloer vormen de tweede pijler. “Met groepjes van 3 of 4 van onze mensen tot groepjes van 40 doelgroepwerknemers gaan we inhouse werken bij onze klanten. Onze derde en laatste pijler situeert zich opnieuw binnen onze eigen bedrijfsmuren. We reinigen bakken uit zowel de food- als non-foodsector zodat die opnieuw gebruikt kunnen worden. Daarnaast recycleren we ook isomo die normaal voor de verbrandingsoven zou zijn, tot die opnieuw als grondstof kan dienen.”
Oesterbank ontwikkelde een half jaar geleden de ondersteunende tool Pick to Light om doelgroepmedewerkers in de supplychain te helpen. “We onderscheiden ons echt in de mate waarin we de klanten ontzorgen, maar dat betekent ook dat de taakinhoud almaar complexer wordt. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk doelgroepmedewerkers zoveel mogelijk supplychaintaken kunnen uitvoeren, zijn we op zoek gegaan naar hulpmiddelen. We zijn vertrokken van bestaande software Pick to Light, die met lichtjes de producten aanduidt die onze medewerkers moeten uithalen. Daarna hebben we met een partner een tweede luik ontwikkeld, waarbij onze medewerkers op een scherm kunnen aflezen waar diezelfde producten precies op de kar geplaatst moeten worden.” Een grote stap vooruit, merken ze zelf bij Oesterbank. “Dat we meer medewerkers hebben die kunnen helpen, maakt ons competitiever. Het is ook ergonomischer werken voor hen: vroeger hadden ze in één hand een scanner vast die hen begeleidde bij het werk, nu hebben ze beide handen vrij. Ook mentaal is het een stuk minder belastend. Onze medewerkers halen er tot slot ook veel voldoening uit dat ze ook hieraan kunnen meewerken.”
Meer weten? Contacteer ons gerust via 0476 02 59 42 of duurzaamondernemen.wv@voka.be.
De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In deze rubriek stellen we iedere keer een andere SDG voor.
SDG 9 draait rond veerkrachtige infrastructuur, inclusieve en duurzame industrialisering en innovatie. Daar hoort ook de bevordering bij van inclusieve en duurzame industrialisering.