Met Katrien Desomer (CD&V, stadslijst Team Ieper) krijgt Ieper een nieuwe burgemeester. Ze haalde als lijstduwer meer voorkeursstemmen dan de vorige burgemeester, Emmily Talpe (Open Vld, ook stadslijst Team Ieper), die eerste schepen wordt. Desomer was in het verleden al schepen van Economie. “Bijkomende hectares om te ondernemen zijn broodnodig om nieuwe bedrijven aan te trekken en om onze bestaande ondernemers alle kansen te geven om te groeien.”
Wat is uw reactie op de regiodeals die we gelanceerd hebben?
“De 4 strategische hefbomen die Voka West-Vlaanderen naar voren schuift in de regiodeals zijn inderdaad de uitdagingen waarmee de Westhoek op gebied van ondernemen geconfronteerd wordt. De uitdagingen op zich zijn niet nieuw, maar enkele zaken zijn wel dringender dan vroeger.
Het tekort aan ruimte om te ondernemen wordt absoluut problematisch. Het duurt bovendien nog jaren vooraleer planinitiatieven effectief in bruikbaar bedrijventerrein worden omgezet. We weten dus nu al dat de druk op de ketel niet direct zal afnemen. Maar ook de krapte op de arbeidsmarkt verhindert bedrijven om te groeien, omdat geschikt personeel niet altijd voorhanden is. We moeten als gemeenten in de Westhoek nog meer de handen in elkaar slaan om ook rond die thema’s naar concrete oplossingen te werken. Elke stad of gemeente op een eigen eiland, dat werkt al lang niet meer. We moeten die uitdagingen samen aanpakken.”
We willen niet enkel een ondernemende maar ook een ondernemersvriendelijke stad zijn.
Katrien Desomer, Burgemeester Ieper
Wat zijn 3 concrete verwezenlijkingen die u gedaan wil hebben tegen het einde van de legislatuur?
“Er is de voorbije legislatuur, op enkele hectares na in Vlamertinge, ook nu weer geen extra ruimte gecreëerd voor bedrijven in onze stad. Die bijkomende hectares zijn broodnodig om nieuwe bedrijven aan te trekken, maar ook om onze bestaande ondernemers alle kansen te geven om te groeien. Dit wordt één van de prioriteiten: we willen een bijkomende industriezone in Ieper.
Ten tweede willen we een dorpenplan dat de toekomst van onze deelgemeenten verzekert. Ieper heeft 10 deelgemeenten, wat ons toch redelijk uniek maakt. Dat biedt kansen, maar ook heel wat uitdagingen. Om de leefbaarheid van die dorpen te garanderen, ook in de toekomst, maken we een dorpenplan op maat. Uiteraard gebeurt dat in overleg met wie er woont en met respect voor het DNA van elk dorp.
Ieper moet ook een bereikbare stad zijn. We moeten streven naar optimale bereikbaarheid voor onze inwoners en de talrijke bezoekers, met aandacht voor alle vervoersvormen. Als stad zullen we blijven investeren in goede infrastructuur en kiezen we voor slimme mobiliteitsoplossingen. Maar ook als bestuur moeten we bereikbaar en transparant zijn, met een communicatie die dicht bij de burger staat.”
Hoe zal u van Ieper de meest ondernemende stad van West-Vlaanderen maken?
“We willen niet enkel een ondernemende maar ook een ondernemersvriendelijke stad zijn. Bijkomende grond voor bedrijven is cruciaal, net zoals een ruimtelijke ordening op maat van mensen en bedrijven. We moeten proactief communiceren en mee zoeken naar oplossingen. Maar ook het totaalplaatje moet kloppen: we moeten bijvoorbeeld betaalbare woningen kunnen aanbieden om extra werknemers aan te trekken, meedenken over voldoende kinderopvang en zorgen dat onze stad aantrekkelijk is voor wie er komt wonen of werken. De uitdagingen zijn groot, maar de ambitie is dat evenzeer.”