Heropstanding na faillissement van Packo Cooling blijkt succes. Nog geen 2 jaar na het faillissement van Packo Cooling uit Zedelgem zit overnemer Pac Cool uit Gistel al opnieuw goed op de rails. Niet onlogisch, aangezien vooral ex-medewerkers en oud-dealers van de kwaliteitskoeltanks voor melk en andere vloeistoffen achter de overname zitten. “Als je kijkt wie we vroeger waren en wat we vandaag zijn, heb ik het gevoel dat we qua capaciteit minstens kunnen verdubbelen”, vertelt general manager Christophe Huyghebaert.
Het faillissement van Packo Cooling eind februari 2023 kwam plots, na een foutgelopen overnameproces. Bert en Klaas Rommelaere van de Gistelse dealer Rommelaere nv verzamelden een Waalse (Lentec) en 3 Nederlandse dealers (Nooren, Mtec en van Winden & de Bie) om samen de belangrijkste machines op te kopen en in Gistel een doorstart te maken. Ex-productiemanager Christophe Huyghebaert werd gevraagd de kar te trekken. “Midden vorig jaar haalden we de site in Zedelgem leeg en in september konden we hier starten. Opmerkelijk is dat elke oud-collega die ik belde – ook al hadden velen al een andere job – onmiddellijk bereid was om aan boord te komen. Vandaag zijn we met 25 mensen.” Huyghebaert focuste van in het begin zowel op planning als verkoop. “Vanaf nieuwjaar ben ik wereldwijd oud-klanten beginnen contacteren. Stap per stap konden we heel het dealernetwerk voor melkkoeltanks opnieuw overtuigen om verder met ons te werken. Dat we sterk inzetten op flexibiliteit – een product op maat van de klant – en strikte levertermijnen, wordt geapprecieerd. Ondertussen zitten we in de melk opnieuw tot in Australië en Brazilië. Via Italië bewerken we nu ook volop de Afrikaanse markt en we zijn ook actief in het Midden-Oosten.”
Gigantische interesse
Maar de melkveehouderij zit in moeilijk vaarwater, met schaalvergrotingen en dus steeds minder klanten. “Daarom leggen we ons nu ook toe op industriële spelers. In oktober lanceerden we op de Chillventabeurs in Nürnberg onze ijswaterbatterij op CO2. Die produceert met de goedkoopste energie die op dat moment voorhanden is – zon of goedkope netstroom – koud water om de koeltank of de vloeistof erin te koelen, en CO2 is 100% milieuvriendelijk. We hadden het idee al bij Packo, maar het kwam er niet van om het uit te werken. Nu hebben we wél doorgeduwd, en de interesse op de beurs bleek meteen gigantisch. Ook in andere industrietakken willen we verder voet aan de grond krijgen, zoals voor bloedkoeling in slachterijen.”
Momenteel huist Pac Cool nog in een gebouw dat Rommelaere halsoverkop vrijmaakte voor de opstart. “We bouwen straks een eigen productiehal, magazijn en burelen aan de overkant van de straat, maar de grondsanering zorgt voor vertraging.
Daar krijgen we de ruimte om efficiënter te werken en verder te groeien. We willen onze output verhogen maar het aantal medewerkers beperken door ons beter te organiseren. Vandaag halen we met een kwart van het personeel de helft van de omzet van vroeger. Ons team is door het faillissement heel gedreven en wil bewijzen dat we het vertrouwen waard zijn.”
Stap per stap konden we heel het dealernetwerk voor melkkoeltanks opnieuw overtuigen om verder met ons te werken.
Christophe Huyghebaert