West-Vlaamse partners krijgen voet aan de grond in Polen
“Bouwen voor een ongekende gebruiker vergt enige souplesse”
In Polen, vlak aan de Duitse grens en de druk bereden E30 tussen Warschau en Berlijn, wordt onder de noemer Gateway A2 een bijzonder project opgetrokken, bestaande uit maar liefst 80.000 m2 aan opslag-, productieen/ of logistieke ruimte. Wie de in totaal 8 units van 10.000 m2 zal betrekken, is voorlopig nog niet bekend. Wel weten we dat de architect Pools, de aannemer Duits en de bouwheer op en top West-Vlaams is. “Wellicht zal dit niet ons laatste project in Polen zijn”, verklapt Johan Heemeryck van Storage EU.
De vennootschap Storage EU werd specifiek voor het Poolse project opgericht en verenigt beheermaatschappij Real United uit Veurne met de Roeselaarse investeringspartners Heem Invest en Captuur. Klaas Vandendries van Real United nam het initiatief. “We zijn al zo’n 10 jaar actief op de Poolse markt. De eerste jaren waren op vlak van immobiliën al heel leerrijk. Toen we het terrein in Świecko in het vizier kregen, zagen we meteen opportuniteiten, maar wilden we wel de krachten bundelen met iemand met meer vastgoed- en bouwexpertise. De goede ervaringen met Johan als voormalig bestuurder van aannemersbedrijf Alheembouw brachten ons bij Heem Invest en, bij uitbreiding, Captuur.”
Gebundelde krachten
Voor Johan, die zich met Alheembouw bijna 35 jaar lang in de industriebouw specialiseerde, raakte het voorstel meteen de juiste snaar. “Ik heb nog steeds een voorliefde voor industriebouw. Hoewel we nooit eerder een project deden in Polen, was het bij het eerste plaatsbezoek bovendien al duidelijk dat het terrein zich op een erg strategische plek bevond. Van daaruit hebben we samen de lijnen van het project uitgezet.”
De kracht van het partnerschap zit volgens Johan in de complementariteit van de 3 bedrijven. “Real United had de lokale kennis en de juiste contacten, inclusief de architect. Captuur is dan weer sterk in het opmaken en onderhandelen van verhuuren verkoopcontracten, en zelf leggen we graag onze expertise in industriebouw op tafel. Het zwaartepunt verschuift naargelang de fase waarin het project zich bevindt, maar we zorgen wel voor een open communicatie en duidelijke overlegstructuur. Vertrouwen is in zo’n partnerschap fundamenteel.”
Een industriebouw ziet er misschien rechttoe rechtaan uit, maar in de realiteit komt er heel wat bij kijken. Je moet rekening houden met logistieke stromen, burelen, beveiliging, brandvoorschriften, enzovoort.
In de huidige ontwerp- en uitvoeringsfase neemt vooral Heem Invest het voortouw. Johan: “Een industriebouw ziet er misschien rechttoe rechtaan uit, maar in de realiteit komt er heel wat bij kijken. Je moet rekening houden met logistieke stromen, burelen, beveiliging, brandvoorschriften, enzovoort. Dat we bovendien voor een voorlopig ongekende gebruiker bouwen, betekent dat we ons extra flexibel moeten opstellen.”
De omvang van de units, elk zo’n 10.000 m2, biedt alvast mogelijkheden voor zowel opslag als logistiek of productie. Daarnaast werd gekozen voor een standaard bouwhoogte van 14 meter en vloeren met een draagkracht van 7 ton. “In Polen zijn 10 meter en 5 ton de norm, maar dit biedt meer mogelijkheden. Indien nodig kan er zelfs tot 30 meter hoog gebouwd worden en ook andere aanpassingen zijn nog mogelijk. Binnen de mate van het redelijke, natuurlijk. Op het einde van de rit moet het gebouw wel zijn restwaarde behouden.”
Bouwen in Polen bevalt Johan en Klaas voorlopig wel. Klaas: “Het is opmerkelijk hoeveel sneller de vergunningsprocedures hier verlopen. Alles wordt op een hoger niveau en door één centrale instantie geregeld. Dat is een groot verschil met België.” “Om de bouw in goede banen te leiden, zonder dat we zelf wekelijks naar Polen moeten afreizen, hebben we daarnaast voor een totaalaannemer gekozen”, voegt Johan toe. “Samen met coördinerend partner Aconstruct uit Tourcoing volgen ze alles nauwgezet op.” Het commerciële plaatje vergt dan weer wat meer aandacht. “Verkoopsargumenten zijn er op zich genoeg”, aldus Klaas. “Omdat het project in een Special Economic Zone ligt, geniet je naast de strategische ligging en flexibiliteit van de units bijvoorbeeld ook van bepaalde belastingvoordelen en versoepelde voorschriften.” (EN - Foto DD)
Totaalproject
Natuurlijk is het niet eenvoudig om als Belgisch bedrijf vastgoed te verkopen in Polen als er nog geen steen gelegd is. Johan: “Om die reden wordt het project in verschillende fases opgebouwd. Momenteel is de eerste unit in uitvoering. Die zal potentiële huurders en investeerders een beter idee geven van wat er precies op til is en het vertrouwen doen groeien. Op termijn is het de bedoeling dat we het hele centrum als één totaalproject kunnen verkopen.”