Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Visix werkt aan duurzaamheid via leveranciersbevraging

Visix werkt aan duurzaamheid via leveranciersbevraging

  • 18/10/2024

Visix is een grootformaatdrukkerij van kwalitatief en duurzaam promotiemateriaal met visuele impact. “Onze focus ligt op de bedrukking van textiel”, zegt Féline Leyts, Purchasing Manager bij Visix. “Dat gaat van vlaggen en spandoeken tot banners en doeken, zowel voor indoor- als voor outdoorgebruik. We fabriceren daarnaast ook tenten die je met of zonder bedrukking kan aankopen. Onze sterktes zijn de kwaliteit die we leveren, de flexibiliteit waarmee we werken en het feit dat we de klant ontzorgen.” Het bedrijf telt 3 vestigingen. “Onze hoofdvestiging, waar we ook produceren, ligt in Roeselare. Daarnaast hebben we nog een vestiging in Sint-Niklaas met enkele ondersteunende diensten en een extra productievestiging in Polen. Visix telt in totaal zo’n 85 medewerkers, waarvan de helft in Roeselare.”

Visix werkt aan duurzaamheid via leveranciersbevraging Féline Leyts

Visix is enkele jaren geleden gestart met een leveranciersbevraging. “Sowieso evalueren we de samenwerking met onze leveranciers regelmatig. Zijn hun producten betrouwbaar, loopt de facturatie vlot, bevestigen ze de orders duidelijk, hebben we een vlotte communicatie in het algemeen, enz. Aan die evaluatie hebben we een bevraging gekoppeld, waarin we polsen naar hun manier van werken rond een aantal thema’s zoals health and safety, environment en social responsibility.” 

Dealbreakers 

De vragen zijn heel uiteenlopend. “Er staan een aantal dealbreakers tussen”, zegt Leyts. “De vraag of er ergens bij hun producten kinderarbeid aan te pas is gekomen, bijvoorbeeld. Het spreekt voor zich dat een samenwerking met ons op dat moment stopt. Maar de meeste vragen zijn iets minder zwart-wit. Over wat ze doen rond recyclage- en afvalbeleid, bijvoorbeeld, hoe ze omgaan met hun personeel, of leidinggevenden bepaalde opleidingen hebben gevolgd. Hun antwoorden op die vragen geven ons een vrij goed beeld over de manier waarop ze ondernemen. Van sommige van onze leveranciers waren we bijvoorbeeld aangenaam verrast over de stappen die ze al gezet hebben rond duurzaam ondernemen.” 

Sinds 2023 is 75% van de leveranciers van Visix al opgenomen in die jaarlijkse leveranciersbeoordeling. “Door hen die vragen te laten beantwoorden, hopen we hen actief te laten nadenken over hetgeen ze al doen. Het is niet onze bedoeling om leveranciers ‘af te straffen’ als ze iets minder presteren. Integendeel, we streven naar een duurzame samenwerking met al onze partners en zouden zelfs samen met hen willen kijken op welke manier we zaken kunnen verbeteren. Samen met de bevraging laten we hen ook een ‘code of conduct’ ondertekenen, een document waarin ze zich ertoe verbinden om op een zelfde manier te willen ondernemen zoals wij.” (JM - Foto Kurt) 

Meer weten? Contacteer ons gerust via 0476 02 59 42 of duurzaamondernemen.wv@voka.be.

De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In deze rubriek stellen we iedere keer een andere SDG voor. 

SDG 12 focust op duurzame consumptie- en productiepatronen. Subdoelstellingen zijn onder meer “tegen 2030 het duurzame beheer en het efficiënte gebruik van natuurlijke hulpbronnen realiseren” en “tegen 2030 de afvalproductie aanzienlijk beperken via preventie, vermindering, recyclage en hergebruik”.

SDG 12

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie