Asfalt De Braeve ontfermt zich over omgevingsaanleg
“Groot deel van terrein moet waterdoorlatend zijn”
De tijd van uitgestrekte asfaltvlaktes is voorbij, weten ze ook bij Asfalt De Braeve. Het bedrijf uit Lendelede ontfermt zich over de omgevingsaanleg rond industriegebouwen. “Bedrijven moeten nu zorgen dat hun terrein zeker voor een groot deel waterdoorlatend is. Steeds vaker is vooraf een studie nodig.”
Het was de vader van zaakvoerder Nicolas De Braeve die Asfalt De Braeve opstartte in de jaren 70. “Hij legde in de beginjaren voornamelijk opritten bij privéwoningen”, vertelt De Braeve. “Maar door de jaren heen is die markt wat opgedroogd. Mensen kozen steeds vaker klinkertjes of tegels voor hun oprit. In 2001 ben ik in het bedrijf gestapt en we zijn samen beginnen uitkijken naar nieuwe activiteiten.”
Steeds vaker is vooraf een studie nodig om te bekijken welke ondergrond je op welke plek best kan gebruiken.
In 2010 heeft Nicolas De Braeve Asfalt De Braeve officieel overgenomen. “Onze activiteiten draaien rond 2 pijlers. Enerzijds ontfermen we ons over de omgevingsaanleg rond bedrijfsgebouwen. Dat kan de aanleg zijn van een parking of de wegenis, maar evengoed ook het onderhoud ervan eens er wat slijtage optreedt. In dat geval zijn we de hoofdaannemer die de klant ontzorgt en met onderaannemers werkt waar nodig. Dat kan bijvoorbeeld een renovatie- of aanpassingsopdracht zijn van een parking bij een supermarktketen, maar ook bij fabrieken of op bedrijvenparken. Anderzijds voeren we zelf ook asfaltwerken uit als onderaannemer bij grote projecten.”
Afgesproken datum
De voorbije 15 jaar zag Asfalt De Braeve zijn omzet verhogen van 500.000 euro naar 4 miljoen euro. “Onze samenwerking met grote spelers als Alheembouw en Willy Naessens Industriebouw is daar één van de verklaringen voor. Die bedrijven zijn de voorbije jaren sterk gegroeid en wij hebben daaraan ons karretje kunnen hangen. Dat gaat uiteraard niet vanzelf. We zijn voor die grote aannemers/bedrijven een aantrekkelijke partner omdat we kwaliteit leveren én ons altijd aan de vooropgestelde deadlines houden. Dat geldt natuurlijk ook voor projecten waar we zelf hoofdaannemer zijn. Dat we de klant kunnen ontzorgen en die er gerust kan in zijn dat alles in orde komt tegen een afgesproken datum, is een sterke troef in de bouwsector.” (JM - Foto Kurt)
Waterhuishouding
De regels rond waterhuishouding zijn sterk geëvolueerd. “Bedrijven moeten nu zorgen dat hun terrein zeker voor een groot deel waterdoorlatend is. Steeds vaker is vooraf een studie nodig om te bekijken welke ondergrond je op welke plek best kan gebruiken. Waterdoorlatend betekent vaak ook iets minder stevig, en dus combineer je het best verschillende materialen in je ondergrond: stevigere maar minder waterdoorlatende materialen op plaatsen waar er veel gemanoeuvreerd wordt met vrachtwagens, en waterdoorlatend materiaal waar er minder beweging is op de site. Op die manier kan je toch tot een mooi resultaat komen. Wij hebben de knowhow wat betreft de normering en de materialen, en kunnen dus ook op dat vlak een ontzorgende rol in opnemen.”