Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Lokale verkiezingen: Onze prioriteiten voor Midden-West-Vlaanderen

Lokale verkiezingen: Onze prioriteiten voor Midden-West-Vlaanderen

  • 20/09/2024

In bepaalde strategische dossiers staan we als regio veel sterker dan elke stad of gemeente apart en kunnen we hefbomen creëren voor de hele regio door de krachten te bundelen over fysieke en partij- of organisatiegrenzen heen. Daarom roepen we op om per referentieregio een regiodeal te sluiten waarbij lokale besturen, ondernemers, sociale partners en andere stakeholders aan tafel gaan zitten om zo’n hefboomprojecten samen tot een goed einde te brengen, door alle bestuurslagen heen. De regiodeal voor Midden-West-Vlaanderen zet in op vier strategische hefbomen voor onze ondernemingen: 1. het investeren in mobiliteitsinfrastructuur en in multimodale ontsluiting, 2. het versterken van de arbeidsmarkt en het tegengaan van de braindrain, 3. het investeren in meer ruimte om te ondernemen en in het promoten van ondernemerschap en tot slot 4. in het promoten van de regio als een regio waar het goed is om te ondernemen, te werken, te wonen en te leven.

1 - Investeer in de multimodale ontsluiting

Een aantrekkelijke regio om te ondernemen, werken, wonen en leven vraagt een goede bereikbaarheid. Onze regio heeft alle troeven in handen om zich als één van de meest bereikbare regio’s buiten de Vlaamse ruit te profileren: we hebben een goed wegennet, een internationaal geconnecteerde waterweg, toegang tot twee internationale luchthavens (ILKW & ILOB) en een uitgekiende spoorinfrastructuur. 

Maar aan alle modi is er dringend werk als we onze bereikbaarheid op peil willen houden en toekomstbestendig maken: 

  • Onze industriegebieden moeten uitstekend bereikbaar zijn, zowel voor goederenvervoer als personenvervoer (wagen, fiets én openbaar vervoer). 
  • We moeten als regio pleiten voor het aanleggen van een derde rijstrook op de E403 tussen Roeselare en Brugge in beide richtingen. Ook voor de ontsluiting van Tielt moeten we samen aan de kar trekken want de zuidwestelijke ontsluiting is voor de hele regio van belang. 
  • Midden-West-Vlaanderen heeft een ongelofelijke troef in handen om onze regio te verbinden via de waterweg. Het Kanaal Roeselare-Leie moeten we opwaarderen zodat het toekomstbestendig is en de hele regio kan ontsluiten via multimodale transporten. 
  • We moeten onze spoorinfrastructuur optimaliseren zodat we ook via die weg uitstekend geconnecteerd zijn met de rest van de provincie en Vlaanderen.

Roeselare.Inc 

“Maak werk van een startershub in Roeselare zodat startende ondernemers een plek krijgen in de stad. Samen met de POM West-Vlaanderen en Voka West-Vlaanderen kunnen we naar analogie met Brugge.Inc en Marifish.Inc een bloeiende start-up scene creëren.” - Bénédicte Soenen, regiovoorzitter

Bénédicte Soenen, regiovoorzitter

2 - Versterk de arbeidsmarkt en ga de braindrain tegen 

Midden-West-Vlaanderen heeft een bijzonder krappe arbeidsmarkt. Het vinden en aantrekken van nieuwe geschikte medewerkers is de belangrijkste uitdaging voor bedrijven. 

  • Lokale besturen moeten (i.s.m. de VDAB) blijven inzetten op het activeren van werklozen en nietactieven zoals langdurig zieken, NEET-jongeren of migranten. 
  • Daarnaast moet levenslang leren evident worden, ook voor wie al aan de slag is. 
  • We gebruiken nog te weinig economische migratie als middel om de vacatures ingevuld te krijgen. We moeten gericht internationale talenten scouten die hier willen komen werken. Eens ze bij ons aan de slag zijn, moeten deze mensen zich uiteraard integreren, de taal leren, een goede huisvesting vinden, enz. Hierin hebben lokale besturen een grote rol te spelen. Versterk en participeer actief in het International House Roeselare dat internationale medewerkers ondersteunt in al hun praktische en administratieve zorgen. 
  • Het is erg belangrijk dat kinderen van jongs af aan worden aangespoord om voor technisch of STEMonderwijs te kiezen. Bedrijven en scholen moeten hierrond meer afstemmen en samenwerken. Ook hierbij kan het lokale niveau helpen.

Belastingen Tielt 

“De belasting ter stimulering van duurzame energie is een pure bedrijfsbelasting die disproportioneel is vormgegeven. Geef ondernemingen meer financiële ruimte en leg de focus op het aantrekken van nieuwe bedrijven in plaats van ze af te stoten met pestbelastingen.” - Bénédicte Soenen, regiovoorzitter

STEM-onderwijs

3 - Voorzie in ruimte om te ondernemen en ondersteun ondernemerschap 

Bedrijventerreinen 

Midden-West-Vlaanderen is een dynamische ondernemingsregio middenin de provincie met een strategische ligging langs belangrijke snelen waterwegen. Van de 86 hectare die actief als bedrijventerrein in West-Vlaanderen wordt aangeboden, bevindt zich ongeveer 25 hectare in Midden-West- Vlaanderen. Zowat de helft daarvan is gesitueerd in Hooglede en Roeselare, de overige hectares liggen in Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Wielsbeke en Wingene. Dit aanbod is te beperkt om aan de noden van de ondernemingen te voldoen. Zo dreigt het tekort in de economische subregio van 66 hectare op te lopen tot meer dan 100 hectare. 

De lokale besturen moeten daarom dringend nieuwe bedrijventerreinen bestemmen. Dit vergt een structurele samenwerking en een proactieve houding van alle betrokken bestuursniveaus. Concrete locaties moeten snel en zorgvuldig worden geselecteerd en bijkomende tekorten moeten duidelijk en correct worden aangetoond met een geactualiseerde vraagberekening. De voortgang van de ruimtelijke uitvoeringsplannen die in opmaak zijn, moet nauwlettend worden bewaakt. 

Ook het aanleggen van de nodige nutsvoorzieningen en infrastructuur op de al in ontwikkeling zijnde bedrijventerreinen moet tijdig gebeuren. In de regio wordt momenteel meer dan 100 hectare ontwikkeld, waaronder 35 hectare op Tielt-Noord. Deze gronden moeten normaal binnen de drie jaar beschikbaar zijn. Verdere vertraging zou de welvaart in de regio fnuiken. 

Daarnaast moet de leegstand van bebouwde terreinen worden aangepakt. Met een leegstandsgraad van 5,4% beschikt Midden-West-Vlaanderen net over voldoende leegstaand bedrijfsvastgoed. Een gezonde regionale bedrijfsvastgoedmarkt heeft immers een bepaalde hoeveelheid – idealiter tussen 4 en 6% – frictieleegstand nodig om verhuisbewegingen te faciliteren. Is de leegstand lager, dan komen ondernemingen ‘vast’ te zitten. Lokale besturen hebben daarom de opdracht om bestaande leegstaande terreinen voor bedrijvigheid voor te behouden. Maar als blijkt dat dat bedrijfsvastgoed te verouderd, ruimtelijk inefficiënt of overgereguleerd is, moeten zij deze terreinen samen met ontwikkelaars aanpassen. Gronden die bijvoorbeeld slecht ontsloten of waterziek zijn kunnen zo een andere bestemming krijgen, evenwel enkel en alleen als elders op geschiktere locaties wordt gecompenseerd. 

Vergunningen 

Lokale besturen moeten ervoor zorgen dat omgevingsvergunningsaanvragen voor industrie en bedrijvigheid sneller worden behandeld. Zo blijkt uit cijfers van het Omgevingsloket dat de beslissingstermijn voor aanvragen in eerste aanleg in Dentergem en Oostrozebeke gemiddeld twee weken tot een maand langer duurt dan in andere Vlaamse steden en gemeenten, ofwel 15 tot 30% langer dan het Vlaamse gemiddelde. 

Ook oplossingsgericht werken bij vergunningsaanvragen blijft een uitdaging, in het bijzonder voor Dentergem, Izegem, Ingelmunster, Ledegem en Moorslede. Uit het Omgevingsloket blijkt dat 30 tot 40% van de aanvragen voor industrie en bedrijvigheid er werd stopgezet of geweigerd. Dit bewijst dat aanvragen moeilijker volledig worden verklaard en dat de eisen van de dossiersamenstelling te streng worden toegepast. Lokale besturen moeten bedrijven beter ondersteunen bij het indienen en vervolledigen van aanvragen en oplossingsgerichter te werk gaan.

Ruimte om te ondernemen

4 - Promoot de regio als dé regio om te ondernemen, werken, wonen en leven 

Om de braindrain in onze regio tegen te gaan, moet worden ingezet op een intensieve en gerichte regiomarketingcampagne. Die campagne moet Midden-West-Vlaanderen promoten als een regio waar het goed is om te ondernemen, werken, wonen en leven. Onze regio heeft tal van troeven die veel meer en beter moeten worden uitgespeeld. Files zijn hier beperkt, wonen is relatief betaalbaar, er is heel wat open ruimte en natuur om in te ontspannen, en ook op cultureel en culinair vlak staan we sterk. Onze regio heeft daarnaast een sterke economische motor, met topbedrijven in tal van sectoren: de voedingsindustrie, machinebouw, IT, de bouw, de dienstensector, zorginstellingen, enz. Elk talent vindt hier zijn gading. 

Om al die talenten te bereiken, pleiten we voor een sterke campagne gericht op de juiste doelgroepen. We willen niet enkel talenten die de regio – al dan niet kortstondig – voor hun studies verlieten naar de regio teruglokken. We zijn er rotsvast van overtuigd dat we ook nieuwe talenten – die op vandaag nog geen band met de regio hebben – kunnen aantrekken om hier hun leven en carrière op te bouwen.

Ondernemen, werken, wonen

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie