Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 12/01/2024

Weinig productiebedrijven die meer gedigitaliseerd werken dan Snick Euroingredients in Oostkamp. Het bedrijf maakt mengsels met functionele en smaakgevende stoffen die andere voedingsbedrijven bij hun productieproces gebruiken. Het bedrijf werd 30 jaar geleden opgestart door Philippe Snick en maakt sinds een aantal jaren deel uit van de overkoepelende groep Acomo. Er werken een 30-tal mensen die samen een omzet van 25 miljoen euro realiseren. De mengsels die Snick Euroingredients maakt, worden onderverdeeld in natte en droge mengsels. “De droge mengsels kunnen bestaan uit functionele ingrediënten zoals additieven en conserveermiddelen en smaakgevende stoffen zoals kruiden, of een combinatie daarvan”, zegt Mathijs Debue, Quality Assurance Manager.

Snick Euroingredients zet volop in op digitalisering Mathijs Debue

“Een bedrijf dat bechamelsaus maakt om in een gerecht te verwerken, kan bijvoorbeeld bij ons terecht voor een mix met daarin het bindmiddel en de nodige kruiding, om dat integraal te gebruiken bij de overige ingrediënten zoals melk, bloem en boter. Onze natte mengsels werken volgens hetzelfde principe, maar die bevatten bijvoorbeeld marinades, vleesextracten en geconcentreerde fonds en bouillons. Bedrijven kunnen onze mengsels in vaste hoeveelheden aankopen, maar we kunnen ook op maat gemaakte mengsels in een heel specifieke hoeveelheid verpakken, zodat die in verhouding staat tot één batch in hun productie.” 

Tablets 

Het productieproces bij Snick Euroingredients in Oostkamp is in verregaande mate gedigitaliseerd. “Net voor corona waren we daarmee gestart; de coronacrisis heeft die beweging nog versneld. Zowel in de productie als in het magazijn gebruiken operatoren tablets voor het aanpassen en weergeven van de planning, zowel in transport als in productie. Ook de reiniging, het onderhoud en stilstand van de machines worden geregistreerd. Ook de werkinstructies van elke werkpost zijn digitaal beschikbaar. Dat zorgt ervoor dat je op elk moment alles digitaal kan raadplegen. Het maakt plannen ook eenvoudiger: de ene productieafdeling kan te allen tijde opzoeken hoe ver de andere productieafdeling staat met het ingrediënt dat zij nodig hebben, of bekijken of de verpakking voor een bepaald product al klaar is.” 

De digitalisering gaat breder dan de productieomgeving. “Aangezien alle info digitaal wordt bijgehouden, worden offertes en specificaties ook heel eenvoudig en automatisch aangemaakt. Alles wat we doen is tegenwoordig digitaal, met uitzondering van 2 zaken. De laatste controle voor we in productie gaan, gebeurt nog manueel. De ingrediëntenlijst wordt daarvoor op papier afgedrukt, zodat die gedubbelcheckt kan worden. Daarnaast zijn onze CMR’s ook nog op papier, maar dat is omdat de wet voorschrijft dat vrachtwagenchauffeurs altijd documenten op zak moeten hebben met info over de lading. Daar kunnen we voorlopig dus niet onderuit.” (JM - Foto Kurt)

Meer weten? Contacteer ons gerust via 0476 02 59 42 of duurzaamondernemen.wv@voka.be

De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In deze rubriek stellen we iedere keer een andere SDG voor. 

SDG 8 zet in op aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve tewerkstelling en waardig werk voor iedereen. Subdoelstelling 8.2 gaat specifiek over diversificatie, technologische modernisatie en innovatie.

SDG 8

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie