“Meditatie is een vorm van mentale gymnastiek”
Het menselijke brein is tot ontzettend veel in staat, als we het tenminste zo goed mogelijk gebruiken. Prof. Dr. Steven Laureys weet er alles over. Op donderdag 8 juni geeft hij tijdens het Tuinfeest van Voka West- Vlaanderen een keynote die ook ondernemers aanzet tot reflectie. “Inzetten op het mentale welzijn van mensen, is een ongelooflijk wapen in functie van employer branding”, vindt hij.
Prof. Dr. Steven Laureys kan een wijde waaier aan adelbrieven voorleggen. Als neuroloog geniet hij wereldwijde erkenning voor zijn klinische en wetenschappelijke studie van het menselijke bewustzijn. Momenteel verblijft hij vooral in Canada, waar hij als professor is verbonden aan het CERVO Brain Research Centre (Universiteit Laval). Samen met de app Petit-Bambou werkte hij ook een Meditatie Master Class uit. “Ik profileer me als bruggenbouwer tussen de traditionele en de complementaire geneeskunde. Dat is nodig, want er is behoorlijk wat polarisatie tussen voorstanders van medicatie en die van meditatie. Meditatie is nochtans geen kwestie van geloven: de kracht ervan is wetenschappelijk aangetoond. Veel mensen denken bij meditatie automatisch aan esoterische toestanden of de sfeer van geitenwollen sokken, maar het kan echt veel laagdrempeliger. Het is een vorm van mentale gymnastiek, die je even goed tijdens het wachten in de file of op de lift kan toepassen. De kunst bestaat erin het gewoon te doén en de lat niet te hoog te leggen.”
Onderwijs
De meeste mensen leren de kracht van meditatie pas op latere leeftijd kennen. “Dat is zonde”, vindt Laureys. “Ik ben een enorm pleitbezorger om oefeningen voor mentaal welzijn al in het lager en secundair onderwijs te introduceren. Het is een fantastisch cadeau als je op zo jong mogelijke leeftijd daarmee mag kennismaken.”
De kunst bestaat erin het gewoon te doén en de lat niet te hoog te leggen.
De golf aan burn-outs en het groeiend absenteïsme doen ook steeds meer Vlaamse bedrijven beseffen dat inspanningen voor mentaal welzijn nodig zijn. “Ondernemingen zoals Colruyt, Torfs, Belfius en Deloitte zijn uitstekende voorbeelden van de meerwaarde die het biedt. Dat geldt voor de medewerkers zelf, maar zeker ook voor de bedrijfsleiding. Net als mensen uit de academische wereld, zijn zij heel gevoelig aan de prestatiedruk die gepaard gaat met hun functie. Komt daarbij dat we via de smartphone, sociale media en de vaak oneindige, soms toxische mailstroom verondersteld worden altijd bereikbaar te zijn. Een betere voedingsbodem voor stress is moeilijk denkbaar. Al die factoren samen hebben ook een impact op onze slaapkwaliteit.” Dat het ook anders kan, zal prof. Dr. Steven Laureys tijdens de keynote aantonen met een gezamenlijke ademhalingsoefening.
Ontdek meer op het Tuinfeest!
Voor elke ondernemer is een juiste ‘state of mind’ onontbeerlijk. Ons brein op topniveau brengen én houden is cruciaal om de vele uitdagingen van ondernemerschap het hoofd (of het brein) te bieden. Daarom neemt professor prof. Dr. Steven Laureys ons in zijn keynote tijdens het Tuinfeest mee in het menselijke brein: tot wat het in staat is én hoe we het optimaal kunnen gebruiken. Natuurlijk is het Tuinfeest ook een terugblik op wat was en een vooruitblik naar wat komt, en zijn er talloze netwerkopportuniteiten met collega-ondernemers. Schrijf je hier in!