Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 17/11/2023

“Een stad met een goede economische basis is belangrijk voor de welvaart in de hele regio”, zegt burgemeester van Veurne Peter Roose (Veurne Plus). “Daarom doen we inspanningen voor contacten met en tussen de ondernemers en toekomstgerichte uitbreiding en verduurzaming van de bedrijvenparken.” 

Veurne: “Geen enkele stad trekt meer werknemers van buitenaf” Peter Roose

“De voorbije 5 jaar hebben we 44 hectare nieuwe bedrijfsgronden in de markt gezet, waarvan 29 op de Monnikenhoek en 15 op de Suikerfabrieksite. Quasi alles was snel verkocht, wat wijst op nog een grote behoefte. Daarom hopen we volgend jaar te kunnen meegenieten van de Vlaamse belofte om 430 hectare uit de reserve aan West-Vlaanderen toe te kennen”, zegt Peter Roose. Hij kan al op 2 legislaturen als burgemeester terugblikken. “De voorbije 10 jaar werden 64 nieuwe bedrijven aangetrokken. Het aantal nieuwe ondernemers groeide met een kwart tot 364 en het aantal nieuwe arbeidsplaatsen steeg met 9% tot 631. Bijna 6.000 mensen komen van buiten de stad naar Veurne werken, goed voor een jobratio van 129: de hoogste van West-Vlaanderen. Onze bedrijven creëren de tweede hoogste bruto toegevoegde waarde van West-Vlaanderen, na Wielsbeke maar vóór de grotere centrumsteden. Deze cijfers tonen het belang van Veurne als economische pijler voor de welvaart van de streek.” 

Een vernieuwend idee is om de bedrijfswagen te vervangen door tussenkomst in een huurwoning.

Peter Roose, Burgemeester Veurne

De ligging in de Westhoek ziet Roose niet langer als een nadeel. “Op 5 minuutjes sta je in Frankrijk, in een half uur aan de overzet naar Engeland en via de nieuwe snelweg naar Knokke hoef je naar Nederland niet meer door Antwerpen te rijden. Met de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) bewaken we bovendien dat er op de zichtlocaties mooi gebouwd wordt, zodat er geen verrommeling ontstaat. De bedrijvenparkvereniging Veurne@Works is één van de meest actieve in zijn soort in West-Vlaanderen. Daarin overleggen de bedrijven en het stadsbestuur om bijvoorbeeld gemeenschappelijke projecten op te zetten, opleidingen en jobbeurzen te organiseren, enzovoort. In dat kader zetten we op 23 februari 2024 voor het eerst het lokale economische weefsel extra in de verf naar aanleiding van de uitreiking van de Veurne Awards. Ook tijdens de pandemie faciliteerden we op een pragmatische manier de werking van de ondernemingen, onder andere door de toegang van de Franse grensarbeiders mogelijk te houden.” 

De voorbije 10 jaar werden 64 nieuwe bedrijven aangetrokken. Het aantal nieuwe ondernemers groeide met een kwart tot 364.

Peter Roose, Burgemeester Veurne

Waterstofleiding Duinkerke

De nabijheid van groeipool Duinkerke houdt Veurne scherp. “De Franse overheid investeert er in een energiehub, met rond de LNG-terminal binnenkort onder meer een batterijenfabriek, een waterstoffabriek en 2 kleine bijkomende kerncentrales. Dat zal bijna 10.000 extra jobs scheppen. Daardoor moeten wij straks een schaarste aan grensarbeiders opvangen met extra inspanningen voor activering.” Het komende jaar kijkt Roose uit naar de verduurzaming van het oudste bedrijvenpark Veurne 1. “Wegens de Europese verplichtingen vragen bedrijven naar duurzame voorzieningen. Met de WVI en de POM West-Vlaanderen bestuderen we onder meer het delen van energie, multimodaal vervoer, de uitbreiding van het stedelijk warmtenet, het grensoverschrijdend openbaar vervoer en een waterstofleiding uit Duinkerke. Een vernieuwend idee is om via het mobiliteitsbudget de bedrijfswagen te vervangen door een tussenkomst in de huurprijs van een nieuwe, energiezuinige woning.” (RJ - Foto DD)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie