“Het belangrijkste is dat ondernemers voor iedereen werk kunnen scheppen en dat de mensen betaalbaar en kwalitatief kunnen wonen”, zegt burgemeester van Ieper Emmily Talpe (Open Ieper). De sterke bezetting van Ter Waarde is een barometer voor de kentering van de braindrain.
“In 2019 stelden we met onze nieuwe bestuursploeg een bestuursakkoord voor, een primeur voor onze stad. Van de 8 hoofdstukken ging er één volledig over ondernemen. We werken proactief aan een bedrijfsvriendelijk klimaat: dat is belangrijk voor het aantrekken van jonge mensen en het kenteren van de braindrain. We zien het inwonersaantal de laatste jaren toenemen en ik ben blij dat de kantoren op het park Ter Waarde heel sterk ingevuld zijn”, zegt Emmily Talpe. Ook in de rand wordt aan ruimte voor ondernemen gewerkt. “We hadden pech met het dossier Reigersburg, waardoor de nood nog nijpender werd. Maar we kregen schot in het jarenlang aanslepende dossier van 5 hectare met optie op nog eens 5 hectare in Vlamertinge. En er loopt met de provincie een procedure om nog nieuwe ruimte voor bedrijvigheid af te bakenen.”
Het inwonersaantal neemt toe en de kantoren op Ter Waarde zijn sterk ingevuld.
Emmily Talpe, Burgemeester Ieper
Door zijn sterke toeristische en handelsfunctie kreeg Ieper deze legislatuur stevige uitdagingen voorgeschoteld. “Ondanks een besparingsronde wegens de inflatie, trokken we 1,4 miljoen euro uit voor een relanceplan na de pandemie. Daarin zitten waardebons om een boost aan de middenstand te geven en premies voor het renoveren van handelspanden. Na de Brexit en covid zijn gelukkig de Britten teruggekomen en het toegenomen aantal Belgische en Nederlandse toeristen proberen we met citymarketing te behouden. We sporen ook de stadsdiensten aan om zo ondernemingsvriendelijk te werken. Bijvoorbeeld van hogerhand zijn de regels voor de ruimtelijke ordening strenger geworden, maar dan moeten onze stadsdiensten die beslissingen naar de ondernemers duidelijk motiveren en oplossingsgericht meedenken.”
Nog geen fusie
Met 35.000 inwoners is Ieper de grootste stad van de Westhoek. “Dat is niet klein maar ook geen grootstad. Hier is er nog een nauw contact tussen de bedrijven en het bestuur. Mensen spreken mensen in nauwe contacten met de bedrijvenverenigingen en organisaties.” Een fusie is voorlopig nog niet aan de orde. “Door bestuurswissels in diverse gemeenten kwam het moment ongelegen. Maar voor veel kleine steden en gemeenten wordt het niet meer betaalbaar om alle diensten zelf in huis te hebben en wellicht komt er ooit een verplichte fusie. Ondertussen werken in het Westhoekoverleg, waarvan ik de voorzitter ben, de 18 steden en gemeenten goed samen. Maar we staan er wel voor open, onder meer omdat Ieper dan eindelijk het statuut van centrumstad en de bijhorende financiële middelen kan krijgen.”
In het laatste jaar wenst Ieper vooral doorbraken voor de mobiliteit te realiseren. “We dringen bij het agentschap Wegen en Verkeer aan op oplossingen voor het verzadigde kruispunt van de Noorderring met de Pilkemseweg en de files aan het station. Daarnaast is er het reconversieproject Bedrijventerrein, doen we inspanningen voor fietsvriendelijk woon-werkverkeer en loopt een studie voor het vernieuwen van de jachthaven.” (RJ - Foto DD)