De laatste 5 jaar (van 2018 tot en met 2022) hebben maar liefst 27 West-Vlaamse bedrijven een belangrijke investering gedaan in Noord- Frankrijk (regio Hauts-de-France). Dat blijkt uit een onderzoek van Nord France Invest en Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. De West-Vlaamse investeringen zijn daarmee goed voor ruim de helft van de 52 Vlaamse investeringen in die periode.
Er viel de voorbije weken en maanden niet aan te ontkomen. Er ging geen week voorbij of er kwam een nieuwsbericht binnen over een (West-)Vlaamse onderneming die besloot om te investeren in Noord-Frankrijk. Vandaar de beslissing van Nord France Invest (de organisatie die investeringen promoot en faciliteert in de regio Hauts-de-France) en Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen om de evolutie van dergelijke investeringen te onderzoeken en in kaart te brengen.
In Noord-Frankrijk vinden ondernemers wel nog de nodige ruimte om te ondernemen. De krapte op de arbeidsmarkt is er niet zo penibel en de loonkosten liggen er vaak aanzienlijk lager.
Bert Mons
De conclusies zijn opmerkelijk. Van de 1.200 jobs die Vlaamse bedrijven van 2018 tot en met 2022 creëerden in Frankrijk, komen er 517 jobs van 27 West-Vlaamse investerende bedrijven. En die cijfers zullen de komende jaren nog aanzienlijk stijgen, want enkele belangrijke investeringen (zoals die van Claerebout Potatoes, goed voor 320 jobs) zijn nog niet meegenomen in de cijfers. Van de in totaal 52 Vlaamse investeringen waren er 13 gelieerd aan de agro-industriële sector, gevolgd door 9 in de bouwsector en 7 uit de chemische sector. Meer dan 55% van de nieuwe investeringen werden gedaan op een boogscheut van de Belgische grens. In dat opzicht wekt het overwicht van die West-Vlaamse investeringen natuurlijk geen verwondering op.
Ruimte om te ondernemen
De aantrekkingskracht van de regio op West-Vlaamse bedrijven hoeft niet te verbazen. “In Noord-Frankrijk vinden ondernemers wel nog de nodige ruimte om te ondernemen, wat een schaars goed geworden is in West-Vlaanderen”, aldus Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. “Ook de krapte op de arbeidsmarkt is er niet zo penibel als bij ons en de loonkosten liggen er vaak aanzienlijk lager. Tel daarbij dat veel van die ‘West-Vlaamse vestigingen’ nog steeds op een boogscheut liggen van de beslissingscentra van de meeste moederbedrijven en dat de Noord-Fransen ook qua cultuur een goede match zijn, en je hebt de succesformule achterhaald.”
Visie van Voka
Voor Voka West-Vlaanderen komen de resultaten niet als een grote verrassing. “Het is duidelijk dat onze bedrijven willen blijven groeien”, benadrukt Mons. “En om te groeien heb je ruimte, arbeidskrachten en een gunstig ondernemersklimaat nodig. Het is duidelijk dat steeds meer West-Vlaamse ondernemers die elementen vinden aan de andere kant van de grens. We waarschuwen onze beleidsmakers hier al langer voor. Een optimaal flankerend beleid is cruciaal om de groei van onze bedrijven mogelijk te maken en daar lijken onze politici amper nog van wakker te liggen. In de tussentijd zullen we er alles aan doen om onze ondernemingen maximaal te ondersteunen in hun groeiambities, ook als dat betekent dat ze die in het buitenland kunnen realiseren”, besluit Mons.