Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 06/10/2023

West-Vlaanderen geldt al langer als een trendsetter in de implementatie van een duurzaamheidsstrategie bij bedrijven. Het in 1993 door POM West-Vlaanderen geïntroduceerde Milieucharter concretiseerde dat heel duidelijk. Sinds 2017 pakt Voka uit met een gelijkaardig charter waarvoor het intussen de krachten bundelt met POM West-Vlaanderen, onder de noemer Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Veel bedrijven zetten zich daarvoor in en proberen als SDG Pioneer of Champion anderen te inspireren. We gingen langs bij 3 van hen. 

Aquaduin 

“Naar hogere recuperatiegraad van afvalwater”

Aquaduin, actief aan de Westkust, specialiseert zich in drinkwaterproductie en afvalwaterbeheer. De onderneming was al een SDG Pioneer en steekt nu nog een tandje bij om SDG Champion te worden. “Dat willen we doen door de kwaliteit van het geloosde water te verbeteren en op termijn tot een hogere recuperatiegraad van afvalwater te komen, zodat we minder water moeten lozen”, vertelt Emmanuel Van Houtte. “In functie daarvan hebben we begin 2022 een nieuwe biologische waterzuivering in gebruik genomen om tot 30% nutriënten uit dat water te halen. We leiden een grote fractie afvalwater over een bassin met een wilgenveld. Liefst 20.000 wilgenplantjes halen stikstof, fosfor, ammonium en nitriet uit het water.” 

“Bovendien zet de bacteriële gemeenschap rond de wilgen de stikstof om in onschadelijke verbindingen”, pikt Thomas Rogier in. “Ook daardoor wordt het water zuiverder. De recuperatiegraad van nutriënten zal nog stijgen als het wortelstelsel nog steviger in de bodem is verankerd en als de bacteriële gemeenschappen zich verder ontwikkelen. Als de wilgen groeien, capteren ze ook koolstof in hun hout. Na verloop van tijd zullen we de wilgen oogsten en het hout zo nuttig mogelijk gebruiken.”

Aquaduin

Parmentier Autobus 

“Busvervoer als langetermijnoplossing” 

Parmentier Autobus uit Waregem haalt eind oktober het label van SDG Pioneer binnen. “We hebben daar talrijke inspanningen voor ondernomen, zoals de aanpassing van onze stelplaats in functie van de transitie naar elektrische bussen”, verduidelijkt Stefan Meersseman. “Zo moesten we bijvoorbeeld eerst het asbest van ons dak laten verwijderen, zodat we er zonnepanelen op konden voorzien én het goed konden isoleren. Op die manier kunnen we de temperatuur in de stelplaats beter controleren, wat belangrijk is voor de bus-batterijen. Daarnaast hebben we ook onze laadcabine verzwaard. Investeren in hernieuwbare energie is cruciaal, nu monitoren we continu de energie om op termijn piekverbruiken zoveel mogelijk te vermijden.” 

Stefan is ook vicevoorzitter van Busworld, de internationale busbeurs die begin oktober in Brussel neerstrijkt. “Met de Busworld Foundation lobbyen we continu voor het gebruik van collectief personenvervoer. Eén bus haalt liefst 30 auto’s van de straat. Op elke globale milieutop focussen we hier de aandacht van de beleidsmakers op. Zo kunnen ze inspanningen doen om busvervoer te ondersteunen als langetermijnoplossing die de CO2-uitstoot via het collectief verkeer naar beneden kan halen, zeker als dat met zero-emissievoertuigen kan gebeuren.”

Parmentier autobus

Oesterbank 

“Ook een commercieel voordeel” 

Als recent ‘bekroonde’ SDG Pioneer, zet maatwerkbedrijf Oesterbank uit Oostende zijn duurzaamheidsstrategie extra in de verf. “Het is bij ons sinds enkele jaren vaste prik om onze beleidsdoelstellingen af te toetsen aan de 17 SDG’s”, vertelt algemeen directeur Wouter Desplenter. “De mate waarin we daarin slagen, toetsen we zowel intern af (via een actieplan) als extern, via het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Alleen al vanuit maatschappelijk oogpunt zijn we ervan overtuigd dat dit de weg is die we moeten bewandelen. Daarnaast merken we dat het je ook een commercieel voordeel oplevert als je inzake groene initiatieven in de kop van het peloton zit. Onder meer de multinationals waarvoor wij werken, waarderen dat oprecht.” 

Ook in 2023 weerspiegelde die aanpak zich in diverse gesmaakte initiatieven. “Om de communicatie met anderstaligen te bevorderen, maakten we een pictogrammenwoordenboek. Voor en samen met de chauffeurs van onze busjes, ontwikkelden we een hoffelijkheidscharter. Daarnaast organiseerden we mentoropleidingen en infomomenten inzake grensoverschrijdend gedrag bij onze doelgroepmedewerkers. Bovendien werken we niet langer met een ‘verklaring op eer’ voor het verkrijgen van de fietsvergoeding: de fietsen van onze mensen zijn voorzien van een tag, waardoor ze automatisch die vergoeding krijgen als ze bij ons aankomen.” Stefan Meersseman. Wouter Desplenter

Wouter Desplenter

26 oktober - Voka Dag Duurzaam Ondernemen

Ontdek op 26 oktober de toekomst van duurzaam ondernemen op de Voka Dag Duurzaam Ondernemen! Dit jaar draait alles om de Europese Green Deal. Sluit je aan bij experts en collega-ondernemers, leer de nieuwste trends kennen en ontdek de kansen en impact voor jouw organisatie. Tot slot maken we van de gelegenheid gebruik om de allereerste SDG Ambassadors te huldigen.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie