Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Waarom het onderwijs nu meer dan ooit bedrijven nodig heeft

Waarom het onderwijs nu meer dan ooit bedrijven nodig heeft

  • 03/01/2024

De alarmerende cijfers uit het PISA-onderzoek tonen aan dat de onderwijskwaliteit van Limburgse 15-jarigen in vakken als Nederlands, wetenschappen en wiskunde de afgelopen twee decennia sterk is afgenomen. Een verontrustende trend die niet langer genegeerd kan worden. De vraag die nu voorligt, is hoe we deze zorgwekkende daling kunnen ombuigen en de toekomst van onze jeugd kunnen veiligstellen.

Helaas blijken de overheid en onderwijskoepels al twee decennia lang niet in staat de neerwaartse spiraal van ons onderwijssysteem te doorbreken. En dit terwijl publieke financiering steeds toenam. We krijgen dus niet de kwaliteit waarvoor we betalen. Het falen van het beleid heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor de individuele ontwikkeling van leerlingen, maar vormt ook een bedreiging voor de concurrentiepositie en productiviteit van Limburgse ondernemingen. We zijn niet langer de koplopers die we ooit waren.

In deze context moeten we specifiek kijken naar de implicaties voor de bedrijfswereld, met name in Limburg. Bedrijven in de regio kunnen zich geen falend onderwijsbeleid veroorloven. Zonder toegang tot goed opgeleid talent kunnen ze niet groeien en draagt de regio niet bij aan de algemene welvaart van onze samenleving.

Daarom kiezen ondernemingen steeds meer voor eigen bedrijfsacademies, waar ze werknemers niet alleen bijscholen, maar ook opleiden. Dit initiatief verdient zeker steun, maar het zou nog effectiever zijn als het hand in hand gaat met een uitmuntend onderwijsbeleid. Na 20 jaar achteruitboeren is een crisisplan voor het onderwijs dat alle taboes overstijgt absoluut noodzakelijk.

Daarin kunnen ook wij een rol spelen. Een belangrijke sleutel ligt in het bevorderen van een nauwere samenwerking tussen scholen en bedrijven. Het beleid moet bedrijven erkennen als partners in het overbruggen van de kloof tussen onderwijs en de werkvloer. Door gezamenlijke inspanningen kunnen we ervoor zorgen dat het onderwijs beter aansluit op de behoeften van de arbeidsmarkt.

Een dergelijke synergie vereist echter meer dan goedbedoelde intenties. Het vergt concrete beleidsmaatregelen die samenwerking tussen scholen en bedrijven aanmoedigen, financieel ondersteunen en stimuleren. Bedrijven moeten niet alleen investeren in bedrijfsacademies, maar ook in partnerschappen met scholen, stageprogramma's en mentorprogramma's.

De toekomst van ons onderwijs en onze economie hangt af van de beslissingen die we vandaag nemen. Laten we samenwerken om een omgeving te creëren waarin ons onderwijssysteem niet alleen herstelt, maar ook terug bij de absolute top hoort. Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we de kwaliteit van ons onderwijs herstellen en onze jeugd de beste kansen bieden voor een succesvolle toekomst. 

Verkiezingen 2024

Voka – KvK Limburg investeert samen met Provincie Limburg en Hogeschool PXL in een Talentcenter dat jongeren aan het begin van het secundair onderwijs een extra tool in handen geeft om een weloverwogen studiekeuze te maken. Dergelijke Talentcenters moeten structureel uitgerold worden zodat iedere leerling er gebruik van kan maken. Belangrijk is een betere financiering te voorzien voor arbeidsmarktgerichte opleidingen, inclusief de graduaatsopleidingen.

Naast de ambitie van de UHasselt om de master geneeskunde, de master social sciences en opleidingen binnen STEM-disciplines in te richten, gelooft Voka – KvK Limburg dat de uitbreiding van het aanbod met het studiegebied burgerlijk ingenieur een grote toegevoegde waarde zou hebben voor onze provincie.

Meer weten over het Limburgse onderwijs?
Jonas De Raeve
Directeur Belangenbehartiging
jonas.deraeve@voka.be 

Contactpersoon

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?
imu - vzw - Altez
Proximus

Artikel uit publicatie