Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 16/10/2023

“Is Brussel financieel nog in staat om uitdagingen van morgen aan te pakken?” 

Het begrotingsakkoord in Brussel is ontgoochelend, zo reageert Voka Metropolitan, het Vlaams netwerk van ondernemingen in Brussel. Van de vooropgestelde besparingsronde van 600 miljoen euro blijft hooguit een derde over. De Brusselse regering laat toe dat de schuldgraad van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zou kunnen doorstijgen tot 210% van de ontvangsten. De overheidsschulden stijgen naar een recordhoogte en zetten de toekomstige welvaart onder grote druk. Van structurele hervormingen die Brussel efficiënter moeten maken, is opnieuw geen sprake.

Brussel heeft zijn zaken niet op orde. De begrotingssituatie is barslecht. En van een interne staatshervorming waardoor Brussel efficiënter en dus goedkoper bestuurd zou kunnen worden, is opnieuw geen sprake. De ondernemingen in Brussel maken zich grote zorgen over slagkracht van het gewestelijke beleidsniveau. Is Brussel financieel nog in staat om het hoofd te bieden aan de grote uitdagingen van morgen? Het antwoord lijkt meer en meer negatief te zijn”, zegt Jan Van Doren, directeur van Voka Metropolitan, het Vlaams netwerk van ondernemingen in Brussel.

Het Brusselse begrotingsakkoord voorziet in besparingen op personeel- en werkingskosten, subsidies en investeringen. Die bedragen volgens regeringsbronnen tot 200 miljoen euro. Veel minder dan nodig om de schuldgraad onder controle te krijgen. Die bedraagt thans ruim 190% van de ontvangsten, en zou verder kunnen oplopen tot 210%. Het ratingbureau Standard & Poors  gaf eerder te kennen dat de Brusselse schuldgraad bij 205% een kritische drempel overschrijdt, wat kan leiden tot een lagere rating en dus hogere rente te betalen door het gewest op zijn leningen. Volgens een recente budgettaire prognose van de Universiteit van Namen (CERPE) zou de Brusselse schuldgraad binnen 5 jaar afstevenen op nagenoeg 300%. 

Staten-Generaal voor interne bestuurshervorming?

Bovendien worden met de vooropgestelde besparingen vooral investeringen geviseerd, en is er amper sprake van structurele hervormingen die op termijn de overheidsuitgaven beperken. Van de belangrijke werf om de interne bestuursstructuur van Brussel, met zijn 19 gemeenten, efficiënter en slagvaardiger te maken, lijkt niets in huis te komen. In het regeerakkoord werd een “Staten-Generaal” aangekondigd om dit dossier met alle betrokkenen te bespreken met oog op hervormingen. 

Deze interne staatshervormingsoefening werd uiteindelijk voor dit najaar aangekondigd. Maar we hebben er niets meer over vernomen. Deze hervorming had reeds lang moeten gebeuren. Ze werd overigens reeds afgesproken in de zesde staathervorming van nagenoeg tien jaar geleden, maar daar is tot dusver amper iets aan gedaan”, besluit Jan Van Doren.