Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Voka - KvK Vlaams-Brabant viert 235 jaar Kamer van Koophandel

Voka - KvK Vlaams-Brabant viert 235 jaar Kamer van Koophandel

  • 20/09/2024

Tijdens de Franse en daarna Brabantse revolutie beslisten 15 Leuvense handelaars om maandelijks te vergaderen als de eerste ‘commercie kamer’. Deze samenkomst was het begin van de ‘Kamer van Koophandel’. Ondertussen telt de Kamer in Vlaams-Brabant 2.300 leden en verdedigt, versterkt en verbindt het de leden op verschillende manieren. 

De eerste samenkomst van de Commercie Kamer dateerde van 1789, maar het duurde nog tot 1940 voor de oprichting van de Kamer voor Handel en Nijverheid van het arrondissement Leuven. In 1972 zag de Kamer voor Handel en Nijverheid van het arrondissement Halle-Vilvoorde het daglicht. Acht jaar later opende het Huis van de Ondernemer in Leuven, nog steeds op dezelfde locatie als waar Voka - KvK Vlaams-Brabant nu haar Leuvens kantoor heeft. Het Huis van de Ondernemer in Vilvoorde opende in 1999. In 2016 fuseerden beiden tot Voka - KvK Vlaams-Brabant. Ondertussen telt de Kamer drie vestigingen: in Leuven, Vilvoorde en in Zellik.

“Toekomst schrijf je niet met de geschiedenis, maar in dit geval is het goed om met Voka - KvK Vlaams-Brabant even stil te staan bij onze historiek. Onze Kamer bestaat al lang, maar is nog nooit zo relevant geweest. Of het nu op vlak van wetgeving is, arbeidsmarkt of vergunningen, ons doel is al 235 jaar lang om er voor onze leden te zijn en om de vinger aan de pols te houden in onze samenleving. Samen ondernemen en samen groeien doen we al sinds onze oprichting. We zijn dan ook zeer trots dit al zo lang te kunnen doen.” Kris Claes, gedelegeerd bestuurder Voka - KvK Vlaams-Brabant

In juni 2024 begon voorzitter Daniëlle Vanwesenbeeck aan haar tweede termijn als voorzitter van Voka - KvK Vlaams-Brabant. 

“Tijdens mijn nieuwe mandaat focussen we op het bouwen van een modulair huis voor ondernemers. Onze kantoren in Leuven en Vilvoorde bestaan ondertussen al meer dan 40 jaar. Samen met onze 53 medewerkers willen we nog meer naar de noden van onze ondernemers luisteren en hen ondersteunen waar mogelijk. Dit doen we ook samen onze Raad van Bestuur, bestaande uit Vlaams-Brabantse ondernemers.” Daniëlle Vanwesenbeeck, voorzitter Voka - KvK Vlaams-Brabant

 

Contactpersoon

Tiffany Mestdagh

Woordvoerder & Communicatie

Proximus