Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Voka - KvK Vlaams-Brabant gaat op zoek naar 30 scholen én mentorbedrijven voor STEMPact

Voka - KvK Vlaams-Brabant gaat op zoek naar 30 scholen én mentorbedrijven voor STEMPact

  • 22/10/2024

De zoektocht naar geschikt personeel is bij veel bedrijven de eerste prioriteit. Met STEMpact koppelt Voka - KvK Vlaams-Brabant scholen aan een mentorbedrijf om in een intensief begeleidingstraject te werken aan een beter STEM-onderwijs. Dertig scholen kunnen kosteloos inschrijven in dit traject. 

Dankzij STEM-trajecten vinden jongeren vaak gemakkelijker hun weg naar het bedrijfsleven. In de brandende arbeidsmarkt hebben ondernemingen alle belang bij een kwalitatief onderwijs, want daar worden dé talenten van de toekomst gevormd. Door intensief samen te werken met scholen, zorgen ondernemingen voor een betere afstemming met de huidige én toekomstige noden van de arbeidsmarkt. 
 

Eerste keer in Vlaams-Brabant
Na een succesvolle eerste cyclus is het nu de beurt aan Vlaams-Brabant om in te zetten op STEM.

“Via het STEMPact willen we de samenwerking tussen scholen en bedrijven bevorderen in functie van een beter geïntegreerd onderwijs. Het uiteindelijke doel is dat de school en het mentorbedrijf samen een concreet actieplan ontwikkelen. Ze worden hierbij begeleid door onderwijsspecialisten.” Bieke Baert, coördinator van STEMPact

Het begeleidingstraject neemt ongeveer een schooljaar in beslag.

"Met de deelname aan het STEMpact van Voka-KvK Vlaams-Brabant willen we onszelf, als school met een uitgebreid STEM-aanbod, een spiegel voorhouden. We willen door een intensieve samenwerking met bedrijven onze STEM-werking naar een hoger niveau tillen." Elke Peeters, Campusdirecteur, Damiaaninstituut Aarschot

STEMPact Award 
Aan het einde van het traject kunnen de deelnemende scholen en bedrijven een award in de wacht slepen: die van meest impactvolle school of van meest beloftevolle groeier. De ervaringen van de winnende scholen van vorig jaar werden ook verwerkt in een concrete handleiding  waarmee scholen en bedrijven in heel Vlaanderen aan de slag kunnen om verder een geïntegreerd en kwaliteitsvol STEM-onderwijs uit te bouwen.
 

Het belang van STEM
STEM staat voor Science, Technology, Engineering, Mathematics.  Veel scholen in Vlaams-Brabant bieden STEM aan. Dit is nodig, want er bestaat al langer een tekort aan echte STEM-profielen, van vaklui tot ingenieurs. We kunnen de grote uitdagingen die op ons afkomen niet oplossen zonder STEM: onze grootste culturele producties kunnen niet meer zonder STEM, taaltechnologie wint aan belang, diagnoses en therapieën worden sneller en preciezer met digitale modellen. Willen we als regio blijven innoveren, dan begint dat bij STEM.
 

Info en inschrijven
Ben je een school en wil je je STEM-project naar een hoger niveau tillen? Klik hier.
Ben je een bedrijf en wil je impact creëren en kennismaken met de leefwereld van jongeren, uw toekomstige werknemers? Klik hier.

 

Contactpersoon

Tiffany Mestdagh

Woordvoerder & Communicatie

Proximus