Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka - KvK Limburg lanceert intensief ondersteuningsprogramma onder nieuwe Europese CSRD-richtlijn

Voka - KvK Limburg lanceert intensief ondersteuningsprogramma onder nieuwe Europese CSRD-richtlijn

  • 23/08/2024

Een Problem Solving Team van experten, een doorgedreven CSRD-opleidingsreeks en een volledig team adviseurs als eerste aanspreekpunt. Voka - KvK Limburg start een nieuw initiatief om bedrijven intensief te informeren, ondersteunen, en begeleiden in het kader van de aankomende Europese CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive). Deze richtlijn verplicht vanaf januari volgend jaar meer dan 2.000 Belgische ondernemingen om gedetailleerd te rapporteren over hun milieu-impact, personeelsbeleid, maatregelen tegen corruptie en omkoping, en de naleving van mensenrechten. Ondanks het uitblijven van een definitieve vertaling van de Europese richtlijn naar Belgische wetgeving neemt Voka - KvK Limburg het voortouw om bedrijven hierop voor te bereiden. “Met een Problem Solving Team en een CSRD-opleidingsreeks bieden we grote ondernemingen én kmo’s in Limburg het houvast dat ze zullen nodig hebben op het vlak van duurzaamheidsrapportering. Er is immers geen weg meer terug”, stelt Cathérine Dreesen, directeur duurzaam ondernemen bij Voka – KvK Limburg.


 

Ondersteuning voor bedrijven van alle groottes

De nieuwe CSRD-richtlijn is vooral gericht op grotere ondernemingen, maar ook kmo’s zullen onvermijdelijk de impact ervan voelen via hun klanten en leveranciers. “Grote bedrijven zijn momenteel volop bezig met het verzamelen van data, maar wachten nog op een concreet kader om hiermee aan de slag te gaan,” aldus Cathérine Dreesen, directeur duurzaam ondernemen bij Voka – KvK Limburg. “Kmo’s moeten echter beseffen dat ook zij hierop voorbereid moeten zijn. Bedrijven die proactief inspelen op deze veranderingen, zullen een stap voor hebben.”

Een voorbeeld hiervan is het bedrijf BergHOFF Belgium uit Beringen. De verdeler van BergHOFF-keukenmaterialen in de Benelux volgt het Voka Charter Duurzaam Ondernemen-traject waarin het haar stakeholders actief betrekt bij de duurzaamheidsinitiatieven.

“Voor een KMO als ons in de supply chain is duurzaamheidsrapportering niet alleen een morele verantwoordelijkheid, maar ook een strategische noodzaak”, stelt Hilde Rutten, CEO van BergHOFF Belgium. Door transparant te communiceren en rapporteren over onze duurzaamheidsinspanningen verankeren we duurzaamheid echt in het DNA van ons bedrijf. Dit versterkt het vertrouwen van zowel bestaande als toekomstige stakeholders en leveranciers, en zorgt ervoor dat we als betrouwbare en verantwoordelijke partner niet alleen vandaag, maar ook morgen onze positie versterken. De voordelen hiervan voor ons zijn talrijk: van het aantrekken van bewuste klanten en investeerders tot het bevorderen van innovatie en lange termijn groei."

CSRD Shorttrack en Problem Solving Team

Om bedrijven adequaat te ondersteunen, lanceert Voka - KvK Limburg meerdere initiatieven. Zo wordt er een Problem Solving Team opgericht, bestaande uit ervaringsdeskundigen op het gebied van zowel verplichte als vrijwillige rapportage. Dit team biedt bedrijven een platform om te sparren en om praktijkgerichte adviezen te ontvangen, ongeacht hun grootte of sector. “Het Problem Solving Team zal voor de eerste keer dit najaar samenkomen. We bundelen de getuigenissen en expertise van onze Limburgse SDG Ambassadors zoals het bedrijf Fruit@Work, studiebureaus en adviseurs om bedrijven zo correct en concreet mogelijk te adviseren rond CSRD. Bekijk het als een zitdag in een gemeentehuis waarop burgers meteen antwoorden krijgen op hun vragen. Dat is wat wij met ons Problem Solving Team willen betekenen voor bedrijfsleiders en experten”, stelt Cathérine Dreesen.

Daarnaast organiseert Voka - KvK Limburg de CSRD Shorttrack, een diepgaande opleidingsreeks in oktober en november in samenwerking met Van Havermaet. Hierin wordt op elk onderdeel van de CSRD-richtlijn ingegaan, zodat bedrijven grondig geïnformeerd en voorbereid zijn om aan de nieuwe verplichtingen te voldoen. Dit biedt niet alleen grotere ondernemingen duidelijkheid over hoe om te gaan met hun dataverzameling, maar zorgt er ook voor dat KMO’s voorbereid zijn op de vragen van hun stakeholders.

Belang van vrijwillige rapportage

Ook voor bedrijven die niet verplicht zijn te rapporteren volgens de CSRD, kan vrijwillige rapportage waardevol zijn. Transparantie over duurzaamheidsinspanningen helpt bedrijven niet alleen om te voldoen aan de verwachtingen van zakelijke partners, maar draagt ook bij aan een duurzamere waardeketen. Bovendien kan het voordelen opleveren zoals een verbeterde reputatie en het aantrekken van investeringen.

“Studies tonen aan dat bedrijven met een sterke duurzaamheidsstrategie beter presteren op de lange termijn. Ze hebben gemiddeld 4,8% hogere groei in omzet en 6,5% hogere rendement op activa dan bedrijven zonder duurzaamheidsstrategie”, stelt Dreesen. “Daarnaast zorgt een vrijwillige rapportering van duurzaamheidsinfo voor een sterkere groei in marktaandeel in vergelijk met bedrijven die dat niet doen.”

Centraal aanspreekpunt voor duurzaamheid

Voka - KvK Limburg stelt ook haar team Duurzaam Ondernemen beschikbaar als centraal aanspreekpunt voor alle vragen over duurzame rapportering. Bedrijven kunnen hier terecht voor begeleiding en advies op maat, zodat zij zich optimaal kunnen voorbereiden op de nieuwe regelgeving.

“Met al deze initiatieven willen wij als Voka - KvK Limburg onze rol meer dan opnemen om bedrijven te ondersteunen bij het integreren van duurzaamheid in hun bedrijfsvoering en hen voorbereiden op de toekomst. Al blijft het wel belangrijk dat we de rapportering beperken bij het hoogst noodzakelijke zodat bedrijven niet belast worden met teveel administratieve verplichtingen. In ieder geval: wie nu investeert in duurzaamheid en duurzaamheidsrapportering plukt daar straks de vruchten van. En ‘straks’ is veel dichterbij dan bedrijven denken,” besluit Cathérine Dreesen.

Contactpersonen

Gitte Briers

Adviseur duurzaam ondernemen

Cathérine Dreesen

Directeur internationalisatie & innovatie