Deze maand trekken we richting Maasmechelen en As om twee lokale Voka-ambassadeurs in de kijker te zetten: Giuliano Bruno en Gertie Bijnens. Hoe schatten zij hun rol als lokale ambassadeur in? Onder welke dossiers hebben ze elk al hun schouders gezet? En wat zijn volgens hen belangrijke kwaliteiten waarover een ambassadeur moet beschikken?
Giuliano Bruno,
Voka-ambassadeur
Maasmechelen
Op zuiver zakelijk vlak kan je mij kennen van de tankstations en foodcorners van Group Bruno, waar ik op 23-jarige leeftijd mee gestart ben en 33 jaar lang mee de schouders onder heb gezet. Daarnaast richtte ik tien jaar geleden de keten van Italiaanse belevingsrestaurants Giuliano op, met vandaag vier vestigingen. Ik participeer ook in een aantal andere ondernemende projecten, zoals hotel-restaurant Mardaga in As.”
Spreekbuis voor lokale ondernemers
Naast deze drukke ondernemersagenda is Giuliano ook lokaal Voka-ambassadeur in Maasmechelen. “Respect voor het ondernemerschap is een waarde waarmee ik opgegroeid ben. Als ondernemers het goed doen, wordt de hele samenleving daar beter van. Daarom vind ik het belangrijk dat hun belangen optimaal behartigd worden en dat ze onderling ervaringen kunnen uitwisselen om beter zaken te doen. Als stichtend lid van ondernemersvereniging Maaslandia heb ik daar mijn steentje toe bijgedragen. Als Voka-ambassadeur kan ik als spreekbuis van de lokale bedrijfswereld wel degelijk een verschil maken, zowel voor andere ondernemers als voor de creatie van meer welvaart in onze regio.”
Brede waaier van dossiers
In die rol zet(te) Giuliano enthousiast zijn schouders onder tal van lokale dossiers. “Voor mij als ambassadeur zijn ruimte om te ondernemen, een vlotte mobiliteit, de krapte op de arbeidsmarkt en een eerlijke fiscaliteit de belangrijkste punten. Vanuit de GECORO – de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening – volg ik belangrijke ruimtelijke dossiers op, zoals de ontwikkeling van Nieuwe Bunders en de ontsluiting van Oude Bunders. Ook het uitdoofscenario rond het complexe project Op De Berg, gelegen binnen het Nationaal Park Hoge Kempen, is een dossier dat we samen met Voka goed in de gaten houden. Nog een kernproject is de herinrichting van de Rijksweg en de komst van de Spartacuslijn, waarbij het belangrijk is dat onze bedrijven tijdens de infrastructuurwerken goed bereikbaar blijven.”
“Met JobsInMaasmechelen lanceerden we een employerbrandingplatform om onze bedrijven en inwoners vlot met elkaar te matchen. De fiscale hervorming met de invoering van de oppervlaktebelasting is dan weer een heikel punt, rekening houdend met de aanzienlijke meeropbrengsten die verwacht worden voor het gemeentebestuur. Samen met ondernemersclub Maaslandia waken we erover dat deze meeropbrengsten terugvloeien naar de ondernemers in onze gemeente.”
Efficiënt en doelgericht beleid
Hierbij aansluitend stelt Giuliano dat ondernemers hun ‘fair share’ van de financiën in de gemeentekas moeten storten. “Maar met die centen moet het lokale bestuur efficiënt en doelgericht omspringen. Het kan niet zijn dat er telkens bij de ondernemers wordt aangeklopt voor extra middelen om nutteloze projecten te financieren of beleidsmatige fouten recht te zetten.”
Ook over een eventuele fusie van Maasmechelen met een andere gemeente neemt Giuliano een helder standpunt in: “Gemeenten moet gerund worden zoals bedrijven: efficiënt, met een groot draagvlak en tegen de laagst mogelijke kosten. Fusies dragen daartoe bij, dus ben ik voorstander. Er zijn nog wel wat quick wins te realiseren op dat vlak. Als de stad New York, met acht miljoen inwoners, door één burgemeester kan worden bestuurd, dan hebben wij er in Limburg toch geen tweeënveertig nodig?”
Gertie Bijnens,
Voka-ambassadeur As
Vanuit Maasmechelen trekken we richting buurgemeente As, waar Gertie Bijnens samen met haar echtgenoot Patrick Roex het succesvolle interieurbedrijf YP Eurofix runt. Met een dertigtal medewerkers in dienst, een eigen atelier én focus op persoonlijke klantencontacten zijn de werkdagen van Gertie meer dan goedgevuld. Toch maakt ze met plezier tijd vrij voor haar rol als lokale Voka-ambassadeur in As.
Geboren netwerker
Die rol nam Gertie eind 2021 met veel enthousiasme op. “Ik hou van sociale contacten en ben een geboren netwerker. Elke klant die bij YP Eurofix komt aankloppen, omring ik met de beste zorgen. Toen ik vanuit Voka - KvK Limburg de vraag kreeg om in As als lokale ambassadeur aan de slag te gaan, ging ik die uitdaging dan ook graag aan. Mensen motiveren en als bruggenbouwer collega-ondernemers mee ondersteunen is immers een fantastische opdracht. Ook al betekende dit nog een versnelling hoger schakelen qua werkplanning…
Ondernemend gemeentebestuur
Omdat Gertie nog niet zolang de belangen van haar collega-ondernemers in As verdedigt – door de coronacrisis kwam haar ambassadeurschap wat moeizaam op gang – kan ze nog geen concrete dossiers afvinken waaronder ze mee haar schouders zette. Toch is ze best trots op de manier waarop ze gemeentebestuur en ondernemers dichter bij elkaar bracht. “Ik ben erg tevreden over de ondernemersvriendelijke aanpak die onze burgemeester en schepenen hanteren”, zegt Gertie. “Toen ons bedrijf eind 2022 door brand getroffen werd en we onze zaak moesten heropbouwen, was de steun vanuit het lokale bestuur hartverwarmend. Dankzij een luisterend oor en een snelle reactietijd vanuit de gemeente is het fijn zakendoen in As!”
Teamgevoel creëren
In de gemeente heerst een prima verstandhouding tussen de diverse bedrijfsleiders, die elk gedreven hun zakelijke droom realiseren. Als lokaal ambassadeur wil Gertie die onderlinge band verder versterken. “Een van mijn taken is om een echt teamgevoel te creëren, waarbij we onze ondernemerscommunity stelselmatig blijven uitbouwen. Tegelijk wil ik me extra profileren binnen deze community, zodat ik als centraal aanspreekpunt relevante vragen kan blijven doorgeven aan Voka en het gemeentebestuur.”
Extra bedrijventerrein
Dat het aantal bedrijven in As zal toenemen, staat nu al als een paal boven water. Want recent werd het licht op groen gezet voor de aanleg van een nieuw bedrijventerrein, als toekomstige stek voor zowel kleine als middelgrote kmo’s. “Vandaag beschikt de gemeente slechts over een bescheiden industriezone”, aldus Gertie. “Met de extra bedrijfsruimte – die bovendien zeer goed bereikbaar is – zal het ondernemerschap in As ongetwijfeld een stevige boost krijgen.”