Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Voka ambassadeur

  • 03/01/2024

Deze maand zijn Lummen en Heusden-Zolder aan de beurt om twee lokale Voka-ambassadeurs in de kijker te zetten: Tineke Kempeneers en Johan Maris. Hoe schatten zij hun rol als lokale ambassadeur in? Onder welke dossiers hebben ze elk al hun schouders gezet? 
En wat zijn volgens hen belangrijke kwaliteiten waarover een ambassadeur moet beschikken?

Johan Maris, Voka-ambassadeur Heusden-Zolder

Maak kennis met Johan Maris, sinds september 2022 COO van Jansen Energy Solutions. “Ons bedrijf, het voormalige Maris Technics, is in Heusden-Zolder al jaren de vertrouwde partner voor iedereen die op zoek is naar elektrotechniek, beveiliging en databekabeling op maat”, zegt Johan. “Met 130 medewerkers – 100 arbeiders en 30 bedienden – zijn we in Limburg een van de grotere spelers op het gebied van elektrische installaties en dus ook een belangrijke werkgever in onze gemeente.”

Luisterend oor

Naast COO is Johan ook lokaal Voka-ambassadeur in Heusden-Zolder. Die taak doet hij vol overgave. “Zo’n vier jaar geleden vroeg Voka me om ambassadeur te worden. Omdat ik zeer goede contacten heb met het gemeentebestuur én met lokale collega-ondernemers, nam ik die uitdaging graag aan. Ik wil niet alleen een luisterend oor zijn voor beide partijen, maar ook een faciliterende rol spelen om lokale dossiers snel en correct afgehandeld te zien. De burgemeester en schepenen van onze gemeente ken ik al vele jaren, waardoor er een warm en constructief contact is. Elke vraag of bezorgdheid verdient de nodige aandacht.”
 

Kordate aanpak dossiers

Welke lokale dossiers zijn volgens Johan momenteel top of mind? “De zoektocht naar extra bedrijfsruimte in Heusden-Zolder is en blijft een belangrijk aandachtspunt. Tal van bedrijven in onze gemeente hebben ambitieuze groeiplannen, en bovendien wil het gemeentebestuur nieuwe ondernemers blijven verwelkomen. Samen met de herstructurering van het bedrijventerrein Insteekhaven Lummen moet de herontwikkeling van de Kolenhaven op termijn voor nieuwe kansen zorgen, uiteraard altijd met respect voor de leefbaarheid van de nabijgelegen dorpskernen.”


“In 2024 verwacht ik ook dat de plannen voor de aanleg van ontsluitingswegen concreet vorm krijgen”, aldus Johan. “Uit de door de overheid gesuggereerde pistes moet het gemeentebestuur de meest logische en haalbare kaart trekken. Ook de plannen voor de aanleg van een fietssnelweg langs het Albertkanaal is een dossier dat alle aandacht verdient.”
 

Bruggen bouwen

“Als Voka-ambassadeur Heusden-Zolder ben ik sterk in het oplossingsgericht meedenken met zowel lokale ondernemers als gemeentebestuur”, geeft Johan aan. “Ik weet waar collega-ondernemers wakker van liggen. Ik hou ervan om als bruggenbouwer die wensen en noden te vertalen naar bruikbaar advies voor onze burgemeester en schepenen. Ook vind ik het belangrijk om vertrouwen op te bouwen met alle betrokken partijen, zodat we bij elke vraag of bekommernis op een constructieve manier in dialoog gaan. Op die manier bouwen we onze mooie gemeente verder uit tot een plek waar ondernemen, toerisme, sport en cultuur volop bloeien.”

 

Tineke Kempeneers, Voka-ambassadeur Lummen

Van Jansen Energy Solutions trekken we richting Metalix, een van de vele oppervlaktebehandelaars in Lummen. Vandaag staan de zussen Tineke en Sofie Kempeneers aan het roer van dit familiebedrijf, dat de voorbije decennia is uitgegroeid tot een van de grote oppervlaktebehandelaars in de Benelux. Net als Jansen Energy Solutions is Metalix – met ruim 100 medewerkers – een belangrijke werkgever in Lummen.

 

Drukke agenda

Naast haar drukke agenda als medezaakvoerder van Metalix is Tineke ook erg actief binnen het Voka-netwerk. “Eind juni 2022 werd ik voorzitter van Jong Voka Limburg. Net in die periode nam ik samen met mijn zus Sofie de taken over van onze vader. Dankzij een uitstekende omkadering door collega-ondernemers en Voka-experten kon ik die stressvolle periode succesvol managen. Toen ik ongeveer een jaar geleden de vraag kreeg om Voka-ambassadeur voor Lummen te worden, schakelde ik nog een versnelling hoger. Want ook het lokale ambassadeurschap is een fantastische opportuniteit om collega-ondernemers mee te ondersteunen.”

 

Band tussen ondernemers versterken

Als kersverse Voka-ambassadeur kan Tineke nog niet zoveel lokale dossiers afvinken waaronder ze mee haar schouders zette. Toch zat ze de voorbije maanden niet stil. “Net zoals Johan beschouw ik mezelf als een bruggenbouwer tussen mijn Lummense collega’s en het lokale bestuur. Een van de zaken die ik graag gerealiseerd wil zien, is de band tussen onze lokale ondernemers versterken. Ik merk immers dat we elkaar soms onvoldoende kennen, waardoor mooie samenwerkingsprojecten nog niet altijd de nodige kansen krijgen. In mei 2023 organiseerde ik samen met Voka – KvK Limburg en het gemeentebestuur een ontbijt­event waarop alle Lummense ondernemers welkom waren. De opkomst was eerder bescheiden, maar dergelijke netwerkevents willen we in de toekomst zeker op de agenda blijven zetten.”

 

Betrokken burgemeester

Wat Tineke ook opvalt, is de sterke betrokkenheid van het lokale bestuur om het Lummense bedrijfsleven te ondersteunen en te adviseren. “Met burgemeester Luc Wouters heeft de gemeente sinds 2007 een burgervader aan boord die volop investeert in persoonlijk contact met ondernemers. Het is afwachten wie hem na de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar zal opvolgen. Laat ons hopen dat hij of zij een even grote betrokkenheid zal tonen!”
 


Duidelijke visie op lange termijn

Eén ding is duidelijk: Tineke wil haar rol als lokale Voka-ambassadeur vol vuur en passie opnemen. “Dossiers over omgevingsvergunningen, mobiliteit of ruimtelijke ordening verdienen telkens een snelle en kordate afhandeling. Daarnaast verwachten de Lummense ondernemers een duidelijke visie op lange termijn vanwege het gemeentebestuur, in combinatie met een open dialoog. Samen gaan we ervoor!” 

 

Contactpersoon

Philippe Reyners

Adviseur Belangenbehartiging

Proximus
imu - vzw - Altez

Artikel uit publicatie