Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Vlaamse start-ups op prestigieus pitch-event in New York

Vlaamse start-ups op prestigieus pitch-event in New York

  • 07/03/2024

Deelnemers Voka Tech@venture ontmoeten investeerders op Cornell Tech 

Zeven Vlaamse start-ups mochten het gisteren opnemen tegen een aantal Amerikaanse starters tijdens een prestigieus pitch-event op de Cornell Tech campus in New York. De avond maakte deel uit van de Voka Tech@venture-missie van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Met Voka Tech@venture begeleidt de Kamer Antwerpen-Waasland met de steun van VLAIO en FIT ambitieuze techstarters en techscale-ups naar belangrijke buitenlandse technologieregio’s. Na Tech@venture Singapore vorig jaar, is dit jaar New York aan de beurt. Hoogtepunt van de missie die vrijdag eindigt, was de pitchavond op Cornell Tech; de innovatiecampus van de Ivy-League University in New York. De Vlaamse delegatie start-ups die bestond uit Blackbear AI Labs, Taglayer, Fibricheck, SkyeBase, Motulus, Legalfly en Ovinto, moest het opnemen tegen een line-up van Amerikaanse starters om potentiële investeerders te overtuigen.

Geen eenvoudige opdracht, benadrukt Sven De Vocht, directeur Ondernemerschap bij Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. ‘Maar onze Vlaamse ondernemers moesten nauwelijks onderdoen voor hun Amerikaanse concurrenten. Een paar Vlaamse deelnemers zijn achteraf zelfs benaderd door durfinvesteerders voor een diepgaander een-op-eengesprek.’

Maar ook als daar niet direct een deal uit voortkomt, hebben ze hier toch een paar belangrijke lessen geleerd, zegt De Vocht. ‘Eén heel duidelijk verschil is hoe de ondernemers hier de grootte van hun markt voorstellen. De Amerikaanse start-ups spreken losjes van een marktpotentieel van 300 miljard dollar, terwijl de onze het iets bescheidener over 1 tot 5 miljard dollar hebben. Dus dat is zeker een leerpunt: als je markt hier niet groot genoeg is, kijk dan naar welke andere sectoren je je onderneming kan uitbreiden en neem dat mee als je spreekt over je marktpotentieel', klinkt het.

​'Tweede leerpunt: Amerikaanse investeerders zijn ongeduldig. Ze willen een klantenaangroei zien van 20 tot 30% per maand. Pas dan is hun interesse gewekt. En tot slot: Vlaamse start-ups willen graag snel zelfbedruipend zijn. Maar als je je groei met eigen kapitaal wil financieren, gaat die naar Amerikaanse normen te traag. Hier houden ze wel van ondernemers die financieel all-in gaan. Vlamingen vinden dat roekeloos en riskant, maar hier vinden ze dat net een teken van ambitie.’

Contactpersoon

Lien Vanreusel

Adviseur starters & scale-ups

Schaal internationaal met Tech@venture

Blokje Tech@venture

AW_Welt_6stappenplan