Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Vlaamse industrie pleit voor reductie transmissienettarieven

Vlaamse industrie pleit voor reductie transmissienettarieven

  • 18/06/2024

Door een aanpassing van de federale elektriciteitswet werd begin mei de wettelijke basis gelegd voor een toekomstige reductie op de Elia-transmissienettarieven. Dit zijn de tarieven die bedrijven betalen voor toegang en aansluiting tot het hoogspanningsnet. Het is een vaststelling dat de tarieven in België hoger liggen dan de buurlanden Frankrijk en Duitsland, omdat die kortingen toepassen tot 90%. Voor grootverbruikers lopen de tarieven in de vele miljoenen op jaarbasis.

Een dergelijke reductie is bij ons nu ook mogelijk dankzij een aanpassing van de wet. Dat is nodig om onze energie-intensieve industrie competitief te houden met de buurlanden. Zowel uit een vergelijkende studie in opdracht van de vier energieregulatoren en uitgevoerd door adviesbureau PwC, als een benchmark uitgevoerd door Deloitte in opdracht van Febeliec, blijken de tarieven voor verschillende verbruiksprofielen bij ons significant hoger dan in de buurlanden. Daarnaast zullen de elektriciteitstransmissienettarieven vanaf 2025 ruim verdubbelen, wat het concurrentieel nadeel op dat vlak met de buurlanden enkel zou vergroten.

Als concrete uitvoering van de energienorm, was en is Voka dan ook vragende partij om een soortgelijke korting in ons land in te voeren. Na de wettelijke basis, moet de korting via Koninklijke Besluiten meer invulling krijgen, zoals de beoogde doelgroep en de hoogte van de compensatie. Om hiervoor input te leveren en tot actie aan te manen, stelde Voka een nota op samen met de sectoren essenscia, Agoria Vlaanderen, Fedustria, inDUfed, Belgische Baksteenfederatie, Staalindustrie Verbond en Fevia.

Deze vertegenwoordigers van de Vlaamse industrie stellen voor om te kijken naar het bestaande Franse model, dat alvast de toets met Europa doorstaan heeft. De Franse korting is van toepassing op verbruikers vanaf 10GWh op jaarbasis, en onderscheidt een aantal profielen zoals ‘baseload’, ‘anticyclisch’ en ‘grootverbruikers’. We stellen voor een adequate benchmarking uit te voeren om te bepalen welke verbruiksprofielen effectief een concurrentieel nadeel ondervinden met de buurlanden en hierop een korting toe te passen.

Ook mogen er geen bijkomende voorwaarden opgelegd worden, naast de twee reeds bepaald in de wet. De overheid dient ook mogelijke staatssteunkwesties die de implementatie van tariefverlagingen kunnen blokkeren, op te lossen met het oog op rechtszekerheid voor bedrijven. Deze breed gedragen oproep moet er hopelijk voor zorgen dat een korting kan toegepast worden vanaf 2025.

“Het is zowel de taak van de regering in lopende zaken als de nieuwe ploeg om alles in het werk te stellen om onze concurrentiepositie te verbeteren. Een reductie van de transmissienettarieven is daar een onderdeel van. Het komt er nu op aan snel te schakelen: daarom stellen we voor om zoveel mogelijk naar het Franse systeem te kijken”, besluit Frank Beckx, directeur van het Kennis- en Lobbycentrum van Voka.    
 

Contactpersoon

Yannick Van den Broeck

Adviseur Energie en Klimaat

OV - Festival van Vlaanderen
Proximus
Gent Jazz 2024
imu - vzw - Altez