Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

Valpreventie met de AI lampen van Nobi

In de zoektocht naar effectieve manieren om de zorg voor ouderen te verbeteren, speelt technologie een steeds grotere rol. Een opvallend voorbeeld hiervan is Nobi Smart Lamps, een innovatie die niet alleen bijdraagt aan valpreventie, maar ook het zorgpersoneel ontlast. In een recent gesprek met Stijn Verrept, CTO van Nobi, en Dirk Vroonen, directeur van Woonzorgcentrum Gerkenberg, kregen we inzicht in hoe deze slimme lampen werken en wat hun impact is op de ouderenzorg.

Een slimme lamp met grootse ambities

Nobi positioneert zich als “de slimste lamp ter wereld”, en dat is niet zonder reden. De lamp, ontworpen voor installatie in de kamers van ouderen, doet veel meer dan enkel verlichten. Volgens Stijn Verrept biedt de lamp valpreventie en valdetectie op een manier die uniek is in de markt. "We hebben Nobi ontwikkeld om drie dingen te doen: voorkomen dat bewoners vallen, zorgen dat er snel hulp ter plaatse is als er toch een val plaatsvindt, en inzicht geven in hoe een val is ontstaan om herhaling te voorkomen," legt Stijn uit.

Het belang van deze functies kan niet genoeg worden benadrukt. Wereldwijd valt elke seconde een persoon van 75 jaar of ouder, met vaak ernstige gevolgen voor hun gezondheid en hoge kosten voor het zorgsysteem. De slimme technologie van Nobi kan het aantal valincidenten drastisch verminderen en maakt nachtelijke controle door zorgpersoneel grotendeels overbodig. Een recent onderzoek toonde aan dat de inzet van Nobi-lampen het aantal valincidenten met maar liefst 84% kan verminderen en dat hulp binnen twee minuten ter plaatse is wanneer er toch iets gebeurt.

Uitdagingen & voordelen van implementatie

Hoewel de voordelen duidelijk zijn, is de implementatie van deze technologie niet zonder uitdagingen. "In Vlaanderen en België stuiten we op complexe financieringssystemen," vertelt Verrept. "De besparingen die onze lampen opleveren, komen vaak ten goede aan ziekenhuizen, terwijl de kosten door de woonzorgcentra gedragen moeten worden. Dit maakt het moeilijk om innovaties zoals de onze snel op te schalen."

De besparingen door onze lampen gaan naar ziekenhuizen, terwijl de kosten bij de woonzorgcentra liggen. Dit belemmert een snelle opschaling van onze innovaties.

Stijn Verrept, CTO van Nobi

Dirk Vroonen, directeur van Woonzorgcentrum Gerkenberg, heeft de Nobi-lampen al in zijn centrum geïmplementeerd en benadrukt zowel de kosten als de baten. "De investeringskosten omvatten de aankoop en integratie met bestaande systemen, plus kleine abonnementskosten," zegt Vroonen. "Maar de voordelen zijn enorm: we kunnen vallen voorkomen, snel ingrijpen bij incidenten en ons personeel heeft meer gemoedsrust doordat ze weten dat de bewoners in goede handen zijn."

Meer dan alleen woonzorgcentra

De toekomstplannen van Nobi reiken verder dan enkel woonzorgcentra. "We willen Nobi beschikbaar maken voor iedereen, ook voor ouderen die nog thuis wonen," deelt Verrept. Daarnaast kijkt het bedrijf naar internationale expansie, waarbij Vlaanderen als uitvalsbasis dient voor verdere groei.

Het gesprek met Stijn en Dirk maakt duidelijk dat technologie een essentiële rol gaat spelen in de zorg voor onze ouder wordende bevolking. Innovaties zoals Nobi Smart Lamps tonen aan hoe slimme oplossingen niet alleen de veiligheid van bewoners kunnen verhogen, maar ook de werkdruk van zorgverleners kunnen verlichten. Met verdere ontwikkeling en implementatie zou deze technologie wel eens de standaard kunnen worden in de ouderenzorg van de toekomst.

Ontdek meer inspirerende verhalen

Zorg krijgen via een videocall bij Doktr

In een tijd waarin digitale oplossingen steeds prominenter worden, kijken we naar een bedrijf dat vooroploopt in de transformatie van de gezondheidszorg: Doktr. We spraken met Jan Van Wijnendaele, Managing Director van Doktr en Jan Van Acoleyen, HR manager bij Proximus, om meer te leren over hun innovatieve aanpak en de rol van videoconsultaties in de moderne gezondheidszorg.

Optimalisatie van zorglogistiek in het Jessa Ziekenhuis

Kan AI een oplossing bieden voor het inventariseren van zorgmateriaal? Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt denkt van wel. We spraken met verschillende betrokkenen om te ontdekken hoe artificiële intelligentie een rol speelt in de zorglogistiek van het operatiekwartier.

De drempel tot fysieke activiteit verlagen met de beweegbanken van IPitup

In een tijd waarin beweging steeds meer naar de achtergrond dreigt te verdwijnen, komt de organisatie IPitup met een innovatieve oplossing: beweegbanken die de openbare ruimte omtoveren tot beweegvriendelijke omgevingen. We spraken met oprichter en directeur Miel Vanhaverbeke over het ontstaan van dit initiatief, de impact op de samenleving, hun ambitieuze toekomstplannen, en de rol van digitalisering.