Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 11/09/2023

We leven in een enorm veeleisende maatschappij waar ‘meer ‘en ‘beter’ de evaluatienormen bepalen. De lat ligt ontzettend hoog. Je moet presteren. Continu. Zonder fouten. Dat is niet vol te houden en vooral … dat kan toch anders? Op basis van dat vraagstuk ontwikkelde Trotsmakers een uniek concept om mensen opnieuw in hun kracht te zetten. Met hun jarenlange ervaring in werken-met-mensen helpen ze individuen, teams en organisaties groeien en laten ze hen opnieuw floreren. Voor hen is de vraag niet langer: ‘Wat moet ik kunnen? Hoe kan ik voldoen?’, maar wel: ‘Waar ben ik trots op? En hoe maak ik dat tot mijn sterkste drijfveer?’

Trots als gangmaker en katalysator voor groei

Trotsmakers gelooft in de unieke en bijzondere kracht van trots. Trotsmaker Christoph Van Doninck, één van de drie oprichters: “Onze veldonderzoeken en verschillende wetenschappelijke onderzoeken sluiten naadloos op elkaar aan: trots is een motor voor holistische verandering. Een trots gevoel zorgt ervoor dat je je volle potentieel inzet. Het geeft je zelfvertrouwen, meer verbondenheid, een sterkere identiteit en verhoogt je productiviteit. Een krachtige motivator dus, om te floreren als medewerker, als team en als organisatie. Trots is een emotie die elk van ons in zich heeft. Jammer dat we ze niet maximaal weten te benutten.”

“Als ondernemer en zaakvoerder ken je heel wat onzekerheden. Dat ervaren we zelf ook als oprichters van dit bedrijf. De kracht om door te zetten, halen we uit bewust stilstaan bij wat er al wél is en wat we al realiseerden. Aandacht geven aan de positieve aspecten en de verwezenlijkingen van je organisatie, is een eerste belangrijke stap in het stimuleren van een trotsgevoel. En dat heeft een positieve invloed op ieders motivatie, energie en prestaties”, voegt trotsmaker Karin Sannen toe.

Organisatietrots als troef in de war on talent

en medewerkers aantrekt. Toch wordt vaak naar buiten toe gecommuniceerd wat van binnenuit niet altijd voelbaar is. En dat is volgens trotsmaker Myriam Candries een gemiste kans.

“Inzetten op organisatietrots levert veel op. Dat is al gebleken uit wetenschappelijk onderzoek naar onze voorouders, die in kleine onafhankelijke groepen leefden. Ze kwamen regelmatig in levensbedreigende omstandigheden terecht. Om te overleven was de hulp van anderen noodzakelijk. En wat hadden de groepen die het meest geholpen werden met elkaar gemeen? Jazeker: trots. Trotse stammen werden als de sterkste ervaren, met de grootste kans op overleven. Daar wilde je bijhoren. Ook in de war on talent geldt die regel. Mensen kiezen het liefst voor een organisatie waar medewerkers trots zijn. Waar de interne beleving het externe imago bevestigt en versterkt.”

Vijf concrete tips om trots in te zetten op het werk

Met deze tips kan je als ondernemer meteen zelf aan de slag.

  1. Wees trots op jezelf, dan kan je ook trotser zijn op anderen.
  2. Spreek trots uit. Hou je niet in. Door trots uit te spreken, vergroot je je eigen trots en die van anderen.
  3. Zorg ervoor dat je trots niet oppervlakkig is, maar wel oprecht vanuit je hart. Sterke verbindingen met je medewerkers zijn daarvoor een belangrijke voorwaarde. Ook bij het hybride werken.
  4. Werk op trotswaarden met je team. Dat creëert een sterke sense of belonging en een gevoel van samenhorigheid.
  5. Zet in op duurzaamheid binnen je organisatie. Laat zien dat je met respect omgaat met mens en maatschappij. Daardoor kunnen je medewerkers trots zijn op de bijdrage die ze leveren aan een duurzame wereld.

Meer trots in jouw bedrijf?

Trotsmakers biedt trajecten aan op maat van jouw bedrijf. Je kan hen boeken voor inspiratiesessies, keynotes of viermomenten. Meer informatie vind je op www.trotsmakers.be.

Artikel uit publicatie