Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • Transportbedrijf Snel Logistic Solutions baant zich weg naar de toekomst met aanstormende generatie

Transportbedrijf Snel Logistic Solutions baant zich weg naar de toekomst met aanstormende generatie

  • 18/09/2024

Nomen est omen. Voor Snel Logistic Solutions is tijd al meer dan vijf generaties lang een onontbeerlijk goed. Het transportbedrijf uit Deinze is de voorbije jaren uitgegroeid tot een uit de kluiten gewassen internationale speler. Met een nieuwe generatie aan het stuur blijft het zijn rol als innovatieve uitdager in de sector spelen. “Nieuwsgierigheid is onze meest gewaardeerde familietrek”, klinkt het. 

Transport is voor de familie Snel al vijf generaties een lieve lust. Susanne stapte vorig jaar in het familiebedrijf en werkt nu nauw samen met haar vader Gert.

Tekst Laurens Fagard – Foto Nathalie Dolmans

Turning goods into better. Van de meer dan 10.000 transportbedrijven die België telt, moet het zowat de meest spitsvondige baseline zijn. De woorden prijken op de muur in de ontvangstruimte van Snel Logistic Solutions. “Steeds beter doen ligt in de aard van het beestje. Dat komt door onze nieuwsgierigheid, misschien wel ons meest gewaardeerde familietrekje”, lacht ceo Gert Snel.

Transport is voor de familie Snel al vijf generaties een lieve lust. De voorvaderen van Gert begonnen in Nederland met trekschuiten, historische vrachtschepen die van de ene naar de andere plas over het vasteland door mensen werden voortgetrokken met passagiers of lading aan boord. Later nam de paardenkracht het over van de mens. “In de jaren zestig schakelden we over naar vervoer van boerenmelk. Eerst met bussen, daarna werden dat tankwagens.” 

“Mijn vader zette de eerste stappen richting internationalisering. Toen ik in 1984 nog maar net afzwaaide aan de Vervoersacademie in Venlo, kwam er een opportuniteit op ons pad. Een grote multinational in frisdrank, één van onze beste klanten, trok van Nederland de grens over naar België. Het nam de fabriekssite over van een groot bierconcern in Gent en vormde ze om tot limonadefabriek. We dreigden een hoop werk te verliezen als we niet met hen schakelden. Zo belandde ik plots als 23-jarige in Eke waar ik met vier chauffeurs een nieuw hoofdstuk in ons bedrijfsverhaal ging schrijven”, vertelt Gert.

Op korte termijn oogstte Gert succes. “Op een paar jaar tijd was de Belgische vestiging enorm belangrijk voor het moederbedrijf Snel. Eind jaren tachtig kregen we een bod van een Engelse bedrijvengroep. We verkochten ons Nederlandse bedrijf en draaiden de gashendel in België volledig open. Samen met mijn neef Peter namen we een aantal transportbedrijven over en vestigden ons in 2021 ook in Duitsland.”

Data als breekijzer

Vorig jaar stapte ook Gerts dochter in de zaak. Zij groeide van kindsbeen af op tussen de vrachtwagens en opleggers. “Hoewel het familiecharter dat sowieso voorschrijft, maakte ik er voor mezelf ook een punt van om de knepen van het vak te leren bij twee multinationals. Mijn beide jobs lagen in lijn met supply chain, productieplanning en logistiek. Die kennis kan ik nu wel breed toepassen in het familiebedrijf”, aldus Susanne. “Zij heeft in haar vorige jobs aan de kant van de klant gestaan, waardoor ze opmerkzamer is voor welke invloeden er zoal kunnen spelen. Toen ik als ‘jonkie’ startte, had ik geen referenties en dat heeft altijd geknaagd. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, maar het kan toch nooit kwaad”, zegt Gert fijntjes. 

Susanne is niet de enige telg van de volgende generatie. “Peter heeft vijf kinderen. Naast Susanne heb ik nog een jongere dochter Celeste. Zij komt misschien ook ooit nog in het bedrijf terecht. Wie weet heeft Susanne nu wel het pad geëffend. Ons familiecharter geeft nu een duidelijke richtlijn over hoe alles rond opvolging kan verlopen. Hoe dan ook moet je er als volgende generatie veel zin in hebben, anders lukt het niet.”

Al van bij de start vloog Susanne er meteen in. “Samen met de logistieke manager deden we de implementatie van een nieuw WMS (Warehouse Management System, red.) in Weert, onze Nederlandse site. Voor mij een uitstekende manier om ons bedrijf van binnenuit te leren kennen. Die optimaliserings- en verbeteringsprojecten zijn nu zowat mijn dagelijkse kost geworden. Het is fijn dat mensen naar me toestappen en vragen hoe ze bepaalde taken in hun eigen job kunnen automatiseren. Data is immers van cruciaal belang in de transportsector. Voor mij was het een ideaal breekijzer om als nieuweling het bedrijf te vervoegen”, zegt Susanne.
 

Hoe dan ook moet je er als volgende generatie veel zin in hebben, anders lukt het niet.”

Susanne Snel

Pionier op wielen

Om lopende zaken vlot op te volgen, gingen Gert en zijn vader elke woensdagmiddag samen eten in Gent. “We werkten op kilometers afstand van elkaar, dus af en toe de tijd nemen voor een gesprek was nodig. En mijn vader zag het als een uitgelezen kans om Gent nog eens gastronomisch te verkennen”, lacht Gert. “De geschiedenis herhaalt zich, want wij hebben nu op vrijdagnamiddag ons wekelijks momentje samen. Alleen gaat er wel geen etentje mee gepaard, dus dat heb ik duidelijk verkeerd aangepakt”, jent Susanne haar vader speels. 

“Om strategisch na te denken over welke richting je bedrijf uitgaat, moet je tijd durven nemen. In onze sector is het JIT-principe (Just In Time) van levensbelang, waardoor operationele zaken heel moeilijk op de voorgrond te schuiven zijn. Gelukkig zijn we enorm complementair aan elkaar. Mijn vader is nog altijd het commerciële uithangbord, terwijl ik de interne werking tot in de puntjes probeer te krijgen. Dat laatste is niet langer optioneel, want de regels in de transportsector zijn de laatste jaren enorm aangescherpt.”

Leergierigheid en zin voor vernieuwing zijn karaktereigenschappen die Susanne en Gert delen. Snel Logistic Solutions was in 2017 het eerste transportbedrijf met een elektrische vrachtwagen. “Veel rendement haal je daar vooralsnog niet uit op korte termijn, maar we zijn er al vanaf het begin van overtuigd dat we die weg op moeten gaan. Volgend jaar komen er nog 4 elektrische trucks bij. In verhouding tot onze volledige vloot van 150 vrachtwagens lijkt dat niet veel, maar het vergt enorm veel tijd om je bedrijf op die transitie voor te bereiden”, vertelt Gert.

(lees verder onder de foto)

Snel Logistic Solutions biedt een volledige logistieke ondersteuning aan zijn klanten.

Golf aan eisen

Naast data staat ook duurzaamheid de komende jaren hoog op de agenda bij Snel, en meer bepaald bij Susanne. “Met geautomatiseerde data die nergens toe leiden, ben je niet veel. Maar als je ze structureel gebruikt, kan je veel processen efficiënter en duurzamer maken. Het ene zet het andere soms in gang, en omgekeerd. De Europese duurzaamheidsrapportage is volop aan de gang en dat willen we bewust intern houden. Als familiebedrijf gaan we er prat op dat het iets is dat leeft bij de mensen en niet zomaar verscholen gaat in cijfertjes.”

Hoe dan ook liggen de eisen in de transportsector ontzettend hoog. “De klanteneisen zijn er altijd al geweest, misschien zelfs nog nadrukkelijker. Langs de andere kant zijn er nu de voertuigeisen. Hoe efficiënter je iets vervoert, hoe specifieker je moet kiezen in wat je meeneemt in de vrachtwagen. Maar ook werknemers stellen terecht eisen. Medewerkers vragen meer flexibiliteit. Maar dat maakt het net uitdagender. Er waait in elke richting een nieuwe en verrassende wind. Maar die vangen we de komende jaren met veel plezier op.”

Wil je meer leren over ondernemen als familiebedrijf?

Misschien is Plato Next Generation wel iets voor jou.  Je deelt ervaringen met andere familiale opvolgers die zich voorbereiden op een generatiewissel.

Of anders Voka Familio, waar overnemers en overlaters van Oost-Vlaamse familiebedrijven hun eerste zetten stappen richting de familiale overdracht. 

Of neem contact met Elisabeth Minnaert – 09 266 15 60

Contactpersoon

Elisabeth Minnaert

Directeur regio Vlaamse Ardennen & Leiestreek - Familiebedrijven - Partnerships

Artikel uit publicatie