Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Tereos Aalst investeert 17 miljoen euro in de toekomst van groene chemie

Tereos Aalst investeert 17 miljoen euro in de toekomst van groene chemie

  • 12/12/2023

Zetmeel- en glucoseproducent Tereos Aalst, onderdeel van de Franse Tereos Group, investeert 17 miljoen euro in de verdubbeling van de productie van hoogfructose. Deze stroop met extra hoge zoetkracht wordt gebruikt als suikervervanger in frisdranken en voedingswaren, maar zal in de nabije toekomst ook als basisingrediënt voor de productie van bioplastics ingezet worden. “De jongste tien jaar hebben we gemiddeld 13 miljoen euro per jaar geïnvesteerd in deze fabriek”, vertelt site manager Leo Paternot.

In deze installatie vindt de productie van hoogfructose plaats.

 

Tekst Sam De Kegel

 

De board van Tereos heeft onlangs de uitbreidingsinvestering van de hoogfructosestroopproductie in Tereos Aalst goedgekeurd. Een investering van 17 miljoen euro en een nieuwe mijlpaal voor de fabriek.

Bij de productie van een hoogfructosestroop wordt een klassieke fructosestroop van 42% fructose verrijkt tot een hoogfructosestroop van ruim 95% fructose. Een klassieke fructosestroop is qua smaak en zoetkracht vergelijkbaar met biet- of rietsuiker. “Door het uitwassen van de dextrosemoleculen, hebben we een hoger percentage aan fructose en dus ook extra hoge zoetkracht”, vertelt site manager Leo Paternot. “Hierdoor is de F95 stroop geschikt voor suikerreductie in frisdranken en voedingswaren, maar hij zal in de nabije toekomst ook gebruikt worden als basisingrediënt voor de productie van bioplastics.”

Groene chemie als groeisector

In dit kader tekende Tereos Aalst een langetermijncontract met Avantium, Nederlandse pionier in de industrie van hernieuwbare en duurzame chemie. Het bedrijf ontwikkelt nieuwe technologieën op basis van hernieuwbare grondstoffen als alternatief voor fossiele chemicaliën. In hun fabriek in Delfzijl (Groningen) zullen ze fructosestroop van het type F95 omzetten in furaandicarbonzuur of FDCA. FDCA is dan weer de basisgrondstof voor de productie van PEF, een 100 procent plantaardig, recycleerbaar plastic. De fabriek in Delfzijl wordt zelfs ’s werelds eerste fabriek waar FDCA op commerciële wijze wordt geproduceerd. De fabriek zal in 2024 operationeel zijn.

In Europa zijn er slechts twee producenten van de F95 stroop. Leo: “Met deze investering versterkt Tereos Aalst zijn marktpositie in hoogfructosehoudende stropen en onderschrijft ze haar actieve bijdrage in de groene chemie, een nieuwe stap in ons duurzaam engagement. Op lange termijn zullen we steeds meer een belangrijke partner worden in de vergroening van de chemie. De groei zal vermoedelijk zelfs meer komen van de groene chemie dan van de verdere stijging van de gezinsconsumptie.”

Investeren én rekruteren

De Tereos Group zet in 44 fabrieken in 13 landen agrarische grondstoffen (bieten, suikerriet en granen) om in suiker, alcohol en zetmeel. Die producten vinden honderden toepassingen in voeding, energie, diervoeder, groene chemie, farmaceutica en papier en karton. Bij Tereos Aalst, een van de leidende fabrieken in de groep, zetten ze nu jaarlijks 750.000 ton tarwe om in zetmelen, gluten (eiwitten), zoetstoffen (zetmeelafgeleide suikers), diervoeders en energie (bio-ethanol, elektriciteit en warmte).

Investeren en innoveren zit in het DNA van dit bedrijf, beklemtoont de site manager. “De jongste tien jaar hebben we gemiddeld 13 miljoen euro per jaar geïnvesteerd in onze Aalsterse fabriek, waarvan 70% in veiligheid, duurzaamheid en energie en 30% in productie”, zegt een trotse site manager.

“We investeren ook in een periode waarin veel bedrijven hun investeringsinspanningen afbouwen of zelfs bevriezen. Daarom zijn we ook steeds op zoek naar gedreven en dynamische medewerkers om de groei en de continuïteit te verzekeren. We willen ook de lokale tewerkstelling verzekeren. Wist je dat 80% van onze medewerkers woont in de omgeving van de fabriek, binnen een straal van zo’n 25 km? In tegenstelling tot vroeger communiceren we nu ook op een meer open manier. Ook onze lokale website, waarop de lokale vacatures staan, moet daartoe bijdragen.” 

Artikel uit publicatie